Κυριακή, Ιουλίου 08, 2012

Η Συρία, όπως την είδε ένας αυτόπτης μάρτυρας


Η Συρία, όπως την είδε ένας αυτόπτης μάρτυρας

Ο Βιατσεσλάφ Κρασκό, ανεξάρτητος δημοσιογράφος της Ρωσίας, που επέστρεψε σχετικά πρόσφατα από τη Συρία, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» διηγήθηκε για την κατάσταση που βιώνει σήμερα αυτή η χώρα.

 
Ο Βιατσεσλάφ Κρασκό αναχώρησε για τη Δαμασκό στις 29 Απριλίου και μπήκε στη Συρία μέσω της Λιβύης. Κατά την επίσκεψή του, που διήρκησε τρεις εβδομάδες, επισκέφτηκε στο νότιο τμήμα της χώρας την πόλη Ντεράα, όπου τον Μάρτιο του 2011 είχαν ξεσπάσει οι ταραχές, την Μπόσρα, κάποτε τουριστικό κέντρο, που σήμερα είναι σχεδόν ολόκληρη αποκλεισμένη από τους αντάρτες, την Ταρτούς, όπου βρίσκεται η ρωσική στρατιωτική βάση και την Λατάκεια, το μεγαλύτερο λιμάνι της Συρίας. Ο δημοσιογράφος σχεδίαζε να δει το κυριότερο αξιοθέατο της Συρίας - την Αρχαία Παλμύρα και την πόλη Χομς, αλλά οι ντόπιοι κάτοικοι τον μετέπεισαν, επειδή η κατάσταση εκεί είναι πολύ επικίνδυνη.
- Όταν ήμουν στη Δαμασκό, είδα εκεί μετανάστες από την πόλη Χομς - γυναίκες, παιδιά, άνδρες, γέρους. Όλοι τους, ακόμα και γεροί άνδρες, μου συνιστούσαν να μην πάω στο Χομς. Οι άνθρωποι αφήνουν τις περιοχές, όπου υπάρχουν αντάρτες, επειδή η κατάσταση εκεί είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, και πηγαίνουν στη Δαμασκό, που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ακούγεται, βέβαια, η κριτική της τωρινής εξουσίας και συγκεκριμένα για τη μεγάλη διαφθορά, αλλά αυτό δεν αποτελεί την αιτία των σημερινών εξελίξεων στη χώρα. Για τους ανθρώπους πολύ πιο επικίνδυνη είναι η κατάσταση, που δημιουργείται από τους τρομοκράτες. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν την νόμιμη εξουσία.
Στις μεγάλες πόλεις της Συρίας, που ελέγχονται από την υφιστάμενη εξουσία, συνεχίζεται κανονική ζωή,- παρατήρησε ο Βιατσεσλάφ Κρασκό
- Το πρόβλημα δεν βρίσκεται, στις πόλεις, αλλά έξω από τα σύνορά τους. Όλες οι αναταραχές συμβαίνουν στα προάστια και τα μικρά κατοικημένα σημεία, όπου κατοικούν κυρίως σουνίτες. Η σύγκρουση έχει διαθρησκευτικό χαρακτήρα. Εκεί, όπου οι σουνίτες - δηλαδή οι θεμελιώδεις ισλαμιστές, προκαλούν τις ταραχές, εκεί ακριβώς βρίσκονται τα προβλήματα, ενώ εκεί, όπου η εξουσία ελέγχει την κατάσταση, όλα είναι ήσυχα. Η ζωή εκεί προχωρεί κανονικά, οι άνθρωποι πηγαίνουν στη δουλιά τους, κάθονται στα εστιατόρια, πίνουν καφέ και οι νέοι ξεκουράζονται.
Γενικά, όπως είπε ο Βιατσεσλάφ Κρασκό, τα πολιτικά συνθήματα εναντίον του τωρινού Προέδρου Μπασάρ ΄Ασαντ, που προβάλλονται από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης είναι καθαρό παραπέτασμα.
- Είμαι βέβαιος ότι η αντιπαράθεση έχει θρησκευτικό χαρακτήρα. Είναι συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών, σιιτών, αλαβιτών ή χριστιανών. Από εδώ ακριβώς περνά η γραμμή του μετώπου, και όχι από τις πολιτικές εκκλήσεις ούτε και από τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και ελευθεριών. Έχω κάτι άλλο να πω: οι απλοί άνθρωποι λένε ότι το πρόβλημα του Μπασάρ ΄Ασαντ συνίσταται στο ότι δεν είναι αρκετά σκληρός. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η μοναδικά δυνατή εξουσία στη Μέση Ανατολή είναι αποκλειστικά σκληρή εξουσία και ότι η πορεία προς τη δημοκρατία πρέπει να είναι εξελικτική.
Σύμφωνα με τους ντόπιους κατοίκους, οι ένοπλοι μαχητές δεν τείνουν να διεξάγουν διαπραγματεύσεις. Στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθηκαν στα μέσα Μαΐου, οι εκπρόσωποι της λεγόμενης αντιπολίτευσης δεν πήραν μέρος γιατί ήξεραν πως δεν θα έχουν τη λαϊκή υποστήριξη. Για αυτούς υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να έρθουν στην εξουσία - το στρατιωτικό πραξικόπημα. Εξάλλουν κανένας δεν ξέρει πόσο καιρό ακόμα θα διαρκέσει η σύγκρουση, την οποία οι επίσημες αρχές έχουν ήδη αναγνωρίσει ως πόλεμο. Οι Σύριοι όμως φοβούνται. Φοβούνται ότι οι εξελίξεις θα πάρουν αρνητική τροπή,- παρατήρησε καταλήγοντας ο δημοσιογράφος Βιατσεσλάφ Κρασκό.
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ
http://epilarhia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου