Τρίτη, Ιουνίου 26, 2012

Η Γερόντισσα της σιωπής


Μέρες να ανεβοκατεβαίνουν στα βράχια του ασκηταριού, υπομονετικές σαν ήσυχα μεσημέρια και ματωμένες σαν νύχτες παλαισμάτων, μέχρι που η έγκλειστη και σιωπηλή των τόσων χρόνων μίλησε και απάντησε το "αληθώς ανέστη" στην ευχή του αγγέλου της.
Μια παράξενη ζωή στις εσχατιές τούτης της πατρίδας -στο Παρανέστι της Δράμας- και στις αρχές της Άνω Ιερουσαλήμ. 
Το περασμένο Σάββατο, μετά από 87 χρόνια πορείας η γερόντισσα Χριστίνα ξημέρωσε με αναμμένα όλα της τα φώτα σε πανηγύρι ουρανού.
Επειδή οι άνθρωποι έχουν σημάδι εκκίνησης στη γη, είχε γεννηθεί  στον Ακρίτα Κιλκίς.
 Έγινε μοναχή στον φρικτό Γολγοθά, από τον μακαριστό Πατριάρχη Ιεροσολύμων Βενέδικτο και στη συνέχεια μεγαλόσχημη μοναχή από τον Αρχιεπίσκοπο Σιναίου Δαμιανό.
'Εζησε ερημητικό βίο στο Σινά και υπήρξε κτητόρισα της Ιεράς Μονής Παναγίας Παγγαιοτίσης, της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως.
Από εκεί, με την ευλογία του πνευματικού της, αειμνήστου γέροντα Ευσεβίου Βίτη, ανεχώρησε στο Παρανέστη για να ζήσει ερημητικό βίο. Ασκήτευε έγκλειστη -για πολλά χρόνια- στο ερημητήριο που η ίδια είχε αναγείρει στην Πρασινάδα Παρανεστίου.
Ήταν ίσως η μοναδική στην Ελλάδα ερημίτης – έγκλειστη μοναχή, η οποία βοήθησε πάρα πολύ κόσμο με την προσευχή της και τις πνευματικές νουθεσίες.
Η κηδεία της έγινε  στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Δράμας Παύλου και ετάφη στο Ησυχαστήριο της, στον τάφο που η ίδια είχε ετοιμάσει.
Ο Σεβασμιότατος, αναφερόμενος στην γερόντισσα, έκανε λόγο για μια αγία μορφή των ημερών μας.
"Πολλά είναι τα περιστατικά που μπορώ να διηγηθώ, τα οποία αποδεικνύουν την παρρησία που είχε η γερόντισσα στον Θεό", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παύλος. 
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μαρτυρίες πιστών, κατά τη διάρκεια της Εξοδίου Ακολουθίας πολλοί ήταν εκείνοι που έζησαν κάτι θαυμαστό.
Τα αμίλητα χρόνια της γερόντισσας στον κόσμο τούτο, είθε να γίνουν ατελεύτητες ομιλίες-πρεσβείες για  όλον τον κόσμο, ενώπιον του θρόνου του Κυρίου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου