Παρασκευή, Μαΐου 25, 2012

Ε τότε λοιπόν ας φύγουμε από το ευρώ!



Η Ευρώπη το φωνάζει πλέον σε όλους τους τόνους, με ποικίλους τρόπους, με διαφόρους εκπροσώπους της και με κάθε ευκαιρία: ο δρόμος που οδηγεί εκτός Ευρωζώνης είναι ανοικτός για την Ελλάδα.
Δεν πρόκειται για μπλόφα στο πολιτικό και οικονομικό πόκερ της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, αλλά για μια υπαρκτή προοπτική και ως τέτοια οφείλουμε να την εκλάβουμε και να την αντιμετωπίσουμε. Το δήθεν διαπραγματευτικό χαρτί της «ολικής καταστροφής» που διακινδυνεύει η Ευρώπη, το οποίο επιδεικνύεται με αυταρέσκεια και περισσή ελληνική πολιτική πονηράδα προς διάφορες κατευθύνσεις από όσους θεωρούν ότι υπάρχουν όχι εναλλακτικές επιλογές, αλλά διαφορετικές ερμηνείες, δεν δείχνει να έχει και πολλή αξία.
Αλλωστε στο πόκερ κερδίζει όποιος έχει αρκετά αποθέματα από μάρκες για ν’ αντέξει πολλούς γύρους και όχι όποιος παίζει τα δανεικά ρέστα του – δανεικά μάλιστα και αυτά – πάνω σε μια «μπλόφα».

Αντισυμβατική, αδόκιμη, εκτός θεσμών, άκρως παρεμβατική και εθνικά προσβλητική η κορυφαία παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου να προτείνει ή να ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, παράλληλα με τις εκλογές και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ [EUR=X]  . Δεν έχει σημασία αν στη συνέχεια διαψεύσθηκε. Η πολιτική μεθόδευση είναι απολύτως ενδεικτική του κλίματος το οποίο κυριαρχεί πλέον στις σχέσεις Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η τελευταία περίοδος μεγάλης έντασης που μπορεί να θυμηθεί κάποιος ήταν όταν ο πρώην πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου είχε προτείνει τον περασμένο Οκτώβριο το ίδιο ακριβώς πράγμα. Σήμερα η μεθοδολογία αυτή τοποθετείται ως ύστατο μέσο πίεσης στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδας – Ενωσης.
Η γερμανική αυτή κίνηση αποτελεί το αποκορύφωμα, έως τώρα τουλάχιστον, των κινήσεων που αναπτύσσονται σε σχέση με τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν μετά τις εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανική προσέγγιση πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα που σχεδόν επισήμως η Κομισιόν έκανε αναφορά σε υπαρκτό σχέδιο το οποίο επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της με σκοπό να αντιμετωπίσουν μια πιθανή αποχώρηση χώρας μέλους από τη ζώνη του ευρωνομίσματος και ενδεχομένως από την Ενωση.
Η κα Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρωζώνης γνωρίζουν την επιθετικότητα της κίνησης η οποία, πέραν των άλλων, δεν έχει καμία πρακτική αξία. Σε αυτήν την περίπτωση σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα, αλλά οι προθέσεις που καταγράφονται.
Το μήνυμα των ευρωπαϊκών διαθέσεων έχει παραληφθεί. Σημασία για μας έχει το πρακτέο. Αν η πλειονότητα του λαού επιθυμεί την εγκατάλειψη του ευρώ, γιατί πιστεύει ότι αλλού είναι το μέλλον μας, ας το κάνουμε. Αλλά συντεταγμένα, με γνώση, σχέδιο και μεθοδολογία. Ας το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο για μας. Οχι όμως γιατί χάσαμε μια κακοστημένη, χαζοχαρούμενη μπλόφα σε μια παρτίδα πόκερ…
http://freepen.gr/
ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ
από τη Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου