Τρίτη, Μαΐου 08, 2012

Η ΕΕ και το ΔΝΤ...ανακάλυψαν την ανάπτυξη,δυο μέρες μετά από τις εκλογές σε Γαλλία-Ελλάδα



Και ξαφνικά οι …σοφοί Ευρωπαίοι ανακάλυψαν την ανάπτυξη και αρχίζουν να παραδέχονται ότι η ιστορία με τη λιτότητα όχι μόνο παρατράβηξε,αλλά οδηγεί κατ΄ ευθείαν στη καταστροφή.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ ανακοίνωσε σήμερα -μέσω twitter- ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών στις 23 Μαΐου για να συζητήσουν τα μέσα για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

“Η Τετάρτη θα είναι η ημέρα του άτυπου δείπνου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων" της ΕΕ, ανέφερε ο Βαν Ρόμπαϊ στο λογαριασμό του στο Twitter.



Την ίδια στιγμή   ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις της ΕΕ να κινητοποιηθούν για να θέσουν σε εφαρμογή τις προτάσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι ώστε να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

“Πολυάριθμες προτάσεις (της Επιτροπής) βρίσκονται στο τραπέζι και περιμένουν το πράσινο φως των κρατών μελών και του κοινοβουλίου.

Έστω κι αν η επιστροφή στην ανάπτυξη θα πάρει χρόνο, θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια καμπή στο τέλος της χρονιάς, αν ληφθούν τώρα οι σωστές αποφάσεις", αναφέρει ο Μπαρόζο σ' ένα έγγραφο για το οποίο έγινε λόγος το πρωί στους κόλπους της Επιτροπής και πρόκειται να παρουσιαστεί αργότερα σήμερα στον Τύπο.



Επιδιώκοντας να επωφεληθεί από τη νέα ώθηση που δόθηκε στο θέμα της ανάπτυξης στην Ευρώπη με την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, ο Μπαρόζο υπενθυμίζει τις κύριες προτάσεις που παρουσιάσθηκαν από τις υπηρεσίες του εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια για να τονωθεί η δραστηριότητα στη Γηραιά Ήπειρο.



Εκτός από το πρόγραμμα "Ευρώπη 2020", που επικεντρώνεται στις νέες τεχνολογίες ή στην πράσινη οικονομία, η Επιτροπή προτείνει να υπάρξουν αμοιβαία ευρωπαϊκά δάνεια ("project bonds"), να αυξηθεί το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (BEI) κατά τουλάχιστον 10 δισεκ. ευρώ για να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να θεσπιστεί ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ένας μέρος των εισπράξεων από τον οποίο θα τροφοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

O Φρανσουά Ολάντ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, έχει ήδη υιοθετήσει αυτές τις ιδέες στο πρόγραμμά του για ένα σύμφωνο ανάπτυξης, το οποίο θα συμπληρώσει το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας που υπογράφηκε το Μάρτιο από 25 χώρες.

Η αλλαγή κλίματος αποδίδεται από πολλούς στα εκλογικά αποτελέσματα σε Γαλλία και Ελλάδα.



Ο επικεφαλής του IIF, οι Γερμανοί «σοφοί» αλλά και δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων ράπισαν την Άνγκελα Μέρκελ για την επιμονή της στη λιτότητα που βυθίζει συνεχώς τις οικονομίες χωρών όπως η Ελλάδα. 

«Αν θέλουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών, μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση γύρω από την Ελλάδα.
Το κέντρο βάρους έχει επικεντρωθεί υπερβολικά στις βραχυπρόθεσμες περικοπές, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι το πρόβλημα δεν έχει πάτο», είπε ο Τσαρλς Νταλάρα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Βλέπουμε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αποσυνδεθεί από το πολιτικό πλαίσιο. Η συνολική προσήλωση στις βραχυπρόθεσμες περικοπές πρέπει να προσαρμοστεί στην οικονομική πραγματικότητα», υποστήριξε ο επικεφαλής των τραπεζών και βασικός διαπραγματευτής του PSI.

Εκτίμησε δε ότι η Γερμανία θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τη σημερινή στρατηγική της.

«Πιστεύω ότι θα αναγκαστεί, μαζί με άλλους εταίρους της ευρωζώνης, να επανεξετάσει την οικονομική στρατηγική της και να μελετήσει προσαρμογές οι οποίες θα φέρουν την οικονομία της ευρωζώνης σε πιο αξιόπιστη τροχιά», είπε.
«Πρέπει να εξισορροπήσει την εξίσωση λιτότητας-ανάπτυξης και να επιμηκύνει τον δρόμο δημοσιονομικής προσαρμογής για κάποιες χώρες», πρόσθεσε.

Η συγκεκριμένη πολιτική κατά τον επικεφαλής του IIF μπορεί να σημαίνει «περισσότερα κονδύλια για τα επόμενα χρόνια».

Είναι όμως «μία προσέγγιση σαφώς λιγότερο δαπανηρή από αυτή που οδήγησε στον εκτροχιασμό της κατάστασης σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, σε σημείο ώστε να έχουν εισέλθει σε μεγαλύτερες δυσκολίες».

Ο ίδιος εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει μακροπρόθεσμα, τονίζοντας ωστόσο ότι οι σημερινές βραχυπρόθεσμες εξελίξεις θα αποτελέσουν δοκιμασία όσον αφορά την αποφασιστικότητα της χώρας να βγει από το αδιέξοδο.



«Το παρακάνατε με τη λιτότητα» λένε οι Γερμανοί «σοφοί»
Μετά την αντιπολίτευση και Γερμανοί οικονομολόγοι ζητούν τώρα από την Άγκελα Μέρκελ να αναθεωρήσει την οικονομική πολιτική της.

Ο καθηγητής και μέλος της ομάδας των «σοφών», που συμβουλεύουν την καγκελαρία, Πέτερ Μπόφινγκερ, σε τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής ενόψει της ψήφισης του Δημοσιονομικού Συμφώνου, στις 25 Μαΐου, ζήτησε χαλάρωση των προγραμμάτων αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζονται στα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης.



Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Μπόφινγκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία και στην Ελλάδα, θα οδηγήσει σε αναπροσανατολισμό της στρατηγικής του Βερολίνου και εισηγήθηκε την επιμήκυνση των προγραμμάτων που εφαρμόζονται ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα, αλλά και να μετριασθεί η κοινωνική πίεση. 

Στην ίδια κατεύθυνση, ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΚΤ και την χρήση νέων οικονομικών εργαλείων, όπως τα ευρωομόλογα.

Ο γνωστός οικονομολόγος κατηγόρησε την γερμανική κυβέρνηση ότι με την ως τώρα στρατηγική της αύξησε την πίεση των αγορών και σημείωσε ότι τα προγράμματα λιτότητας έχουν οδηγηθεί σε απόλυτη αποτυχία. Χαρακτήρισε δε τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας των νέων «μεγάλη απειλή για την πολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Επιμήκυνση των προγραμμάτων σταθεροποίησης ζητεί, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Φέρντιναντ Φίχτνερ, ο οποίος τονίζει ότι η ηπιότερη δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για μακροπρόθεσμη σταθερότητα.

Όλα αυτά την ίδια μετά που άρθρο των Financial Times καλεί τους Ευρωπαίους να «βάλουν πλάτη στους Έλληνες απέναντι στη λιτότητα».

«Η Ελλάδα θα ξεσκεπάσει γρήγορα τον Ολάντ, οι Έλληνες ψηφοφόροι τον «προκάλεσαν» στην μπλόφα του και τώρα ή θα τους βοηθήσει στην ακύρωση-επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ή θα συνταχθεί με την γερμανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ, επιμένοντας ότι δεν μπορεί να ξανασυζητηθεί η ελληνική διάσωση», γράφει η εφημερίδα 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου