Δευτέρα, Απριλίου 09, 2012

«Νά ’χεις το νου σου στoν άδη και να μην απελπίζεσαι»* (Φανταστικός διάλογος)

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου 

        
-Κάποιος έλεγε σαν ανέκδοτο, πως αν είναι να πάει στην κόλαση, καλύτερα να πάει στην ελληνική.
-Γιατί στην ελληνική;
-Γιατί ούτε  φωτιές , ούτε πίσσα, ούτε σουβλιά θά  ’ναι στη θέση τους. Ενώ στη γερμανική, ο Θεός να σε φυλάει! Όλα εκεί είναι σε απόλυτη τάξη! Οι Γερμανοί έχουν αναγάγει την κόλαση σε επιστήμη!
-Κάπου διάβασα, πως αν αγαπήσουμε την κόλαση θα ανοίξει για μας ο παράδεισος, ενώ αν μισήσουμε την κόλαση θα γίνουμε μέρος της κόλασης. Αληθεύει αυτό; Τι σημαίνει αγαπώ την κόλαση;
-Θυμάσαι, πριν τριάντα χρόνια, που σου έλεγα πως το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο είναι να αγαπήσεις τον εαυτό σου; 
-Ναι, το θυμάμαι, κι ακόμα δεν το καταλαβαίνω. Θέλεις να πεις ότι δεν αγαπώ τον εαυτό μου;
-Ακριβώς αυτό. Αν χρειάζονται τριάντα χρόνια για να καταλάβουμε ότι δεν αγαπάμε τον εαυτό  μας κι άλλα τριάντα για να καταλάβουμε ότι  δεν αγαπάμε  το Θεό  και τους άλλους, πότε θα αποκτήσουμε την εσωτερική ειρήνη; «Η αγάπη για τον εαυτό σου διαλύει το εγώ σου – δε θα νιώθεις καμιά ανάγκη ν’  αποδείξεις πως είσαι ανώτερος».
- Είπα σε κάποιον συμπατριώτη μου ότι δεν αγαπώ τον εαυτό μου και με κοίταζε σαν να είχε μπροστά του έναν τρελό.  Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν αγαπάει τον εαυτό του, είπε.  
-Αυτό σημαίνει να ζεις στην Ελλάδα. Έχεις επαφή με τους άλλους. Στη Δύση η επικοινωνία θεωρείται εκ των προτέρων ανειλικρινής (τυπική). Τέτοιες εκμυστηρεύσεις στην Αμερική δε γίνονται ούτε στην εξομολόγηση.
-Δηλαδή , για ποια πράγματα μιλάνε στην Αμερική;
- Η αμερικάνικη κόλαση  είναι οικονομική. Ύστερα από τριάντα χρόνια πήρατε και στην Ελλάδα μια γεύση της αμερικάνικης κόλασης.  Η Ελλάδα ακολουθεί την Αμερική τριάντα χρόνια πίσω.  Η σημερινή κρίση στην Ελλάδα δεν είναι παρά η δυσκολία του Έλληνα να δεχθεί το οικονομικό μοντέλο του  δυτικού ανθρώπου. Ο δυτικός άνθρωπος λατρεύει τη δύναμη. Ο έλληνας αγαπάει το ωραίο. Ακόμα και στο Θεό αγαπάει το ωραίο. Η ωραιότητα είναι ιερή. Δεν δέχεται ό,τι δεν είναι ωραίο. Παράδειγμα η σημερινή πολιτική κατάσταση. Ο Έλληνας δεν θεωρεί ωραίο να αποφασίζουν τα κόμματα χωρίς να τον ρωτάνε. Θυμάσαι τι σου είχε κάνει εντύπωση όταν πρωτοήρθες στην Ελλάδα; Οι Έλληνες δεν μιμούνταν τους Αμερικάνους. Δεν έμοιαζαν όλοι τους σαν τους κλόουν όπως σήμερα.  Νόμιζες πως δεν υπάρχει Έλληνας που να δέχεται να είναι λιγότερο ωραίος απ΄ τον Ερμή του Πραξιτέλους!
 -Πήγα σήμερα το πρωί στην τράπεζα. Ο υπάλληλος είχε μπροστά του μια μικρή ελληνική σημαία. «Εγώ την έχω να κυματίζει στο μπαλκόνι. Θέλω να μου θυμίζει τη μέρα που θα φύγει η τυραννία και θαρθεί η ειρήνη» είπα στον καλό αυτόν άνθρωπο. «Δεν κάνουμε τίποτε», είπε. «Τελειώσαμε». 
-«Δεν τελειώσαμε. Απλώς κάνουμε μια νέα αρχή». Μόνο τα ψέματα τελειώνουν. «Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει», λέει το Ευαγγέλιο. Ο Ντοστογιέφσκι διατύπωσε ένα μεγαλοφυές επιχείρημα: «Ο άνθρωπος καθορίζεται απ΄  τον έρωτά του». Το ίδιο πράγμα λέει το Ευαγγέλιο. «Όπου γαρ εστιν ο θησαυρός υμών εκεί έσται και η καρδία υμών». Δεν μπορούμε να αγαπάμε αληθινά παρά μόνο αυτό που είναι αιώνιο.
Ο Ντοστογιέφσκι είχε μια φοβερή εμπειρία: Του χάρισαν τη ζωή μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. «Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα» γράφει στο ημερολόγιό του « είναι γιατί δεν αγαπώ όλους τους ανθρώπους».
-«Δεν είναι τίποτε λησμονημένο ενώπιον του Θεού» γράφει το Ευαγγέλιο. «Κι οι τρίχες  της κεφαλής μας είναι όλες αριθμημένες. Μη φοβάστε.»(Λουκ.ιβ΄,2-12).
«Ο Θεός δεν έπλασε τον άνθρωπο για να του δείξει  την οργή Του, αλλά για να επιτύχουμε τη σωτηρία μέσω του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.» (Θεσσαλονικείς Α΄5,9-13).

   * Άγιος Σιλουανός ο Αγιορείτης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου