Τρίτη, Απριλίου 24, 2012

Με πλάτες του ΥΠΕΞ γερμανική εμπλοκή στις ελληνικές εκλογές




«Η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης» μας λέει ο Γκίντο Βεστερβέλε και με κροκοδείλια δάκρυα αναφέρει τον απέραντο «σεβασμό και αναγνώριση» της Γερμανίας απέναντι στην κατάσταση, που η ίδια, έχει φέρει την Ελλάδα. Κι όλα αυτά σε ένα άρθρο σε κυριακάτικη εφημερίδα το οποίο το συνυπογράφει με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον Σταύρο Δήμα. Σε ένα άρθρο όπου ο Σταύρος Δήμας προφανώς δεν μπόρεσε να πείσει το ομόλογό του να υπάρχει έστω μια ελάχιστη αναφορά, σαν υπονοούμενο έστω, για το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων… Προφανώς δεν φθάνει να λέμε ότι για εμάς το ζήτημα δεν έχει τελειώσει και ΘΑ το εγείρουμε, γενικώς και αορίστως. Μόνο με σταθερά βήματα, υπομονή και επιμονή φέρνεις αποτέλεσμα στην εξωτερική πολιτική.

Προσοχή: Δεν εννοούμε πως οι περισσότερες από τις αλλαγές δεν ήταν απαραίτητες για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε σε ένα καθαρά ανταγωνιστικό περιφερειακό, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και παγκόσμιο, ως μέλη του οργανισμού αυτού σε σχέση με τις υπόλοιπες παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις, επίπεδο. Αυτό που μας επέβαλλαν οι Γερμανοί είναι το να προχωρήσουμε στις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις πάση θυσία, μέσα σε λίγους μήνες αφήνοντας τους παγερά αδιάφορους το αν κατά πόσον θα επιβιώσει κανείς στη χώρα μας από την οικονομική λαίλαπα αφού εκ των πραγμάτων το ελληνικό κράτος δεν ήταν δυνατόν να ανταπεξέλθει από τη μια στιγμή στην άλλη στις κοσμογονικές αυτές αλλαγές, ούτε φυσικά και η κοινωνία είχε ετοιμαστεί για αυτό που βιώνει τα τελευταία δύο έτη.

Επιπροσθέτως, η γερμανική κυβέρνησή άφηνε επί μήνες να «δηλητηριάζεται» η γερμανική κοινή γνώμη από αργυρώνητους, ημιμαθείς και επικινδύνους «δημοσιογράφους» και… αναλυτές οι οποίοι δαιμονοποίησαν την Ελλάδα και ουσιαστικά την παρουσίασαν ως τη ρίζα όλων των κακών στην ΕΕ. Τώρα βέβαια διαμαρτύρονται γιατί η Ελλάδα, τόσο η «αντιμνημονιακή» όσο και η «μνημονιακή» περνάνε τους βόρειους εταίρους μας γενεές δεκατέσσερις, και υπογραμμίζουν τον γνωστό και μη εξαιρετέο παρελθόν του συγκεκριμένου έθνους. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να τα μαζέψουν, αφού οι ιδεοληπτική προσέγγιση της πραγματικότητας οδήγησε στην τιμωρία, αφού εθελοτυφλώντας, εξέθρεψαν «το αυγό του φιδιού», είτε αυτό λέγεται Ιταλία, είτε Ισπανία…
Κλείνοντας την σύντομη αυτή – είμαστε σίγουροι – χρήσιμη διευκρίνιση επανερχόμαστε στην είδηση η οποία δεν είναι άλλη από την «έμμεση» εμπλοκή της γερμανικής κυβέρνησης στην εκλογική διαδικασία σε ό,τι έχει παραμείνει πλέον «ανεξάρτητο» στην χώρα μας. Ο «συγκινητικός» υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θεώρησε «χρήσιμο» να υπογράψει κοινό άρθρο με τον Σταύρο Δήμα με τίτλο «Ελλάδα και Γερμανία: Εμπιστοσύνη στο μέλλον» (δημοσιοποιείται στη Καθημερινή της Κυριακής) με το οποίο πληροφορείται ο ελληνικός λαός πως τελικά… «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» και θέλουν το καλό μας.
Λόγω της σημασίας του παραθέτουμε το άρθρο ως έχει, αφού πρώτα επαναλάβουμε, ότι μπορεί να κόπτεται για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ο Γερμανός υπουργός, δυστυχώς όμως, πολύ όψιμα. Διότι, πριν ξεσπάσει το πρόβλημα, πριν οι αδυσώπητοι και απάνθρωποι νόμοι «των αγορών» και οι διαθέσεις των κερδοσκόπων μας φέρουν όλους στο χείλος της αβύσσου, μια χαρά βολευόταν ο Βεστερβέλε και η χώρα του να συσσωρεύει πλεονάσματα πουλώντας όσα έβγαζε η γερμανική βιομηχανία, πολλές μάλιστα φορές, σοβαρότατα υπερτιμημένα. Ας δούμε όμως το άρθρο:

«Η επιτυχημένη απομείωση του χρέους τον περασμένο μήνα και το νέο πακέτο χρηματοδότησης της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στην πορεία της Ελλάδας προς την οικονομική εξυγίανση και την ανάκαμψη. Δίνουν στην Ελλάδα αέρα να αναπνεύσει και ανοίγουν την προοπτική για την μακροπρόθεσμη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το πιο σημαντικό είναι ότι δώσαμε το καθαρό μήνυμα: Η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης!
Προϋπόθεση για την επιτυχία είναι να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η πορεία των μεταρρυθμίσεων. Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες με τις οποίες είναι συνυφασμένες, ειδικά για εργαζόμενους, ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους καθώς και τις οικογένειές τους. Δηλώνουμε σε όλον αυτόν τον κόσμο απερίφραστα τον σεβασμό και την αναγνώρισή μας.
Σημαντικά είναι δύο πράγματα:
Πρώτον, είναι κρίσιμο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα δρομολόγησε με αποφασιστικότητα την αναδιοργάνωση του κράτους και της οικονομίας, πράγμα που είναι απολύτως απαραίτητο για την μακροπρόθεσμη εξυγίανση. Αυτά όμως δεν αρκούν, εάν λείπει η σημαντικότερη προϋπόθεση: η εμπιστοσύνη! Το σημαντικότερο είναι η πίστη των Ελλήνων στον εαυτό τους, στη δική τους δύναμη. Ως πρόσθετος παράγων υπεισέρχεται εδώ η εμπιστοσύνη των εταίρων. Η Γερμανία στηρίζει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και θα συνεχίσει σ’ αυτή τη βάση να συμπαρίσταται αλληλέγγυα στην Ελλάδα.
Δεύτερον, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον. Εκτός της απαραίτητης σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών, θέλουμε να παρουσιάσουμε στον κόσμο μια προοπτική για πραγματική ανάκαμψη. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μια αναπτυξιακή στρατηγική. Ανάπτυξη και σταθεροποίηση δεν αποτελούν αντίφαση! Σημασία έχει να συνδυαστούν με τον κατάλληλο τρόπο. Η εμπειρία σε άλλα κράτη της ΕΕ έχει δείξει ότι αυτό είναι εφικτό. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι η μεταρρύθμιση του κράτους και της οικονομίας σε συνδυασμό με στοχευμένα αναπτυξιακά μέτρα, μπορεί να δώσει το έναυσμα για νέα δυναμική πορεία, που θα προσφέρει ξανά θέσεις εργασίας και ευημερία.
Η Ελλάδα διαθέτει πλήθος ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μοναδική φυσική της ομορφιά που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο. Αλλά και η αγροτική οικονομία και η παροχή υπηρεσιών στην υγεία, την πληροφορική κ.α., απελευθερωμένη από τη γραφειοκρατία, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και απασχόληση. Αυτό που χρειάζεται είναι να δοθούν σωστές κατευθύνσεις και να υπάρξουν αντίστοιχες επενδύσεις.
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί τώρα, οι ελληνικές επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια για τις σημαντικές και απαραίτητες επενδύσεις. Φορείς ενίσχυσης, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μπορούν να διαδραματίσουν, στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, θα πρέπει να καταφέρουμε να απορροφήσουμε τα αχρησιμοποίητα κοινοτικά κονδύλια και να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια. Και τέλος, κράτος, επιχειρήσεις και οι ξένοι εταίροι της Ελλάδας, θα πρέπει να επενδύσουν αποφασιστικά σε πολλά υποσχόμενα προγράμματα, όπως το ΗΛΙΟΣ, για τη συλλογή και διάθεση ηλιακής ενέργειας.
Γερμανία και Ελλάδα θέλουν να συνεργαστούν στενά σ’ αυτή τη διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης. Η ‘Ελληνογερμανική Εταιρική Σχέση’ που συμφωνήθηκε μεταξύ των Κυβερνήσεων τον Μάιο του 2010 προσφέρει μοναδικό υπόβαθρο για αποτελεσματική συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων. Το σημαντικότερο είναι όμως η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων. Η πρόσφατη πρωτοβουλία των έξι μεγαλύτερων γερμανικών τουριστικών επιχειρήσεων να διαφημίσουν διακοπές στην Ελλάδα με το σύνθημα: ‘Για πραγματικούς φίλους μετράει μόνο η εμπιστοσύνη’ αποτελεί εντυπωσιακή επιβεβαίωση ότι ο γερμανικός τουριστικός κλάδος παραμένει ενεργός στην Ελλάδα. Καλούμε και άλλους επιχειρηματικούς κλάδους να εντατικοποιήσουν τις επαφές και τη συνεργασία τους, ώστε να συμβάλλουν στην επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Οι ελληνογερμανικές σχέσεις είναι παραδοσιακά στενές και ιδιαίτερα φιλικές. Τις τελευταίες δεκαετίες, αγωνιστήκαμε δίπλα-δίπλα για την οικοδόμηση της ενωμένης Ευρώπης και συμπαρασταθήκαμε ο ένας στον άλλον σε καιρούς δύσκολους. Για το λόγο αυτό, παρακολουθούμε με ανησυχία τις φωνές του λαϊκισμού και το κλίμα που προσπαθούν να δημιουργήσουν, επιχειρώντας να θέσουν υπό αμφισβήτηση τους δεσμούς μας. Δεν θα αφήσουμε να χαθεί το θεμέλιο των στενών μας σχέσεων. Διακηρύττουμε κατηγορηματικά την συνεχώς αναπτυσσόμενη φιλία μας, η οποία και στη σημερινή κρίση θα δοκιμαστεί με επιτυχία. Θα κάνουμε τα πάντα για να την αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο.»
Μετά από όσα έχουν γίνει, και ενόψει όλων αυτών που πρόκειται να λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα, το να τολμάει κάποιος να αναφέρει όλα τα ανωτέρω χρειάζεται αρκετό θράσος. Δηλαδή πριν τις Κάννες ήμασταν «κακοί» και τεμπέληδες, ενώ τώρα ήμαστε «άξιοι σεβασμού»; Τώρα τα οποία όλα έχουν υποθηκευτεί έρχονται να μας χαϊδέψουν τα αυτιά, και να μας μιλήσουν μάλιστα για τον Ντέιβιντ Ρικάρντο και την θεωρεία του «συγκριτικού πλεονεκτήματος»; Ή μήπως δεν είναι εξοργιστικό το να σου λένε πως θα διαφημίσουμε την Ελλάδα στη Γερμανία, αυτοί που μέχρι πριν λίγους μήνες σε παρουσίαζαν ως την επιτομή του… κακού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διαγωνίζονταν στο ποιος θα πει με πιο δυνατή φωνή ότι ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη;
Δηλαδή το ότι κάποιες γερμανικές φυλλάδες, πριν λίγες ημέρες, όπως ενημερώθηκαν οι φίλοι του www.defence-point.gr, αναφέρουν πως υπάρχει κίνδυνος… τσουνάμι στην Βόρεια Ελλάδα και ίσως να υφίσταται θέμα με την ασφάλεια των Γερμανών τουριστών είναι μέσα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πολιτικής… επαναπροσέγγισης;
Πέραν του ότι κάποιος δεν ξέρει εάν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει με το βαθυστόχαστο αυτό άρθρο, το χειρότερο είναι πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ένας έμπειρος και αξιοπρεπής πολιτικός, θεωρεί πως με το να το συνυπογράψει προσφέρει υπηρεσία στην χώρα του.
Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο κείμενο αποτελεί ευθεία εμπλοκή ύπατης αρμοστείας στην εκλογική διαδικασία «αποικίας», η οποία όμως στη δική μας περίπτωση κάνει κακό μόνο στους «μνημονιακούς», όχι στους υπολοίπους. Κι εδώ δεν υπάρχει Σαρκοζί να το καταλάβει εγκαίρως και να πει στη Μέρκελ που ετοιμαζόταν να πάει στη Γαλλία για να στηρίξει υποτίθεται τον Γάλλο πρόεδρο για να μην διαλυθεί η πολιτική της στο ζήτημα της κρίσης χρέους, «κάτσε καλύτερα στη Γερμανία»…

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου