Πολιτεία, Υπουργείο Παιδείας, ΡΙΚ και άλλοι φορείς να αναλάβουν το φορτίο της ευθύνης που τους αναλογεί
«Οι ζωντανοί σας είναι στα Φυλακισμένα Μνήματα».
Την άποψη αυτή που κρύβει μεγάλες ιστορικές αλήθειες διατύπωσε πρόσφατα σε δημόσια διάλεξη που έδωσε στην Κύπρο ο γνωστός Έλληνας φιλόλογος και λόγιος Σαράντος Καργάκος.
Δανειζόμενος, λοιπόν, αυτήν τη φράση και βιώνοντας έντονα τα όσα κάθε χρόνο μάς φέρνει ο Μάρτης και ο Απρίλης, είτε αυτά αφορούν στον Γρηγόρη Αυξεντίου ή τον Βαγορή τον Παλληκαρίδη είτε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Πρωταπριλιά, απευθύνω αρθρογραφική έκκληση προς την κυπριακή πολιτεία (Κυβέρνηση και Βουλή) να ασχοληθούν με σοβαρότητα πλέον και συστηματικά με την ανάδειξη και την προβολή της ιστορίας του τόπου μας.
Και τούτο γιατί λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι σε θάνατο και αφανισμό. Και τέτοιο τέλος δεν αξίζει στον Κυπριακό Ελληνισμό.
Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει, λοιπόν, να γίνουν ανάμεσα σ’ άλλα και τα εξής:
· Να αναβαθμιστεί και να αναδειχθεί ο χώρος στον οποίο βρίσκονται τα Φυλακισμένα Μνήματα, δημιουργώντας κυρίως εύκολη πρόσβαση.
· Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια του Παγκύπριου Γυμνασίου, το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να υποδείξει σε καθηγητές και μαθητές απ’ όλη την Κύπρο, να επισκεφθούν το σχολείο αυτό και να δουν την κρύπτη της Φιλικής Εταιρείας και να έρθουν σε επαφή με τη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη, που αποτελεί σύμβολο αγώνα και αντίστασης.
Η Σεβέρειος, που πιθανόν κάποιοι να την έχουν στο στόχαστρο κάποιας δήθεν υλικοτεχνικής αναδόμησης, αποτελεί το Πολυτεχνείο της Κύπρου και πρέπει να τυγχάνει του μέγιστου σεβασμού.
· Το ΡΙΚ να προβάλει αξιόλογες ταινίες που έχει στο αρχείο του για τη ζωή και τη δράση των ηρώων της ΕΟΚΑ του 1955-59. Υπάρχουν αξιόλογες ταινίες που αφορούν στη Μάχη της Σεβερείου, τον Στυλιανό Λένα, τον Χρίστο Τσιάρτα, κτλ.
Αυτές δεν έγιναν για να μαζεύουν σκόνη στα συρτάρια της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, η οποία έχει σοβαρό ρόλο να διαδραματίσει για την προβολή της ιστορίας της Κύπρου και του λαού της.
· Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να καθιερώσει «την ημέρα μνήμης του ήρωα-μαθητή», στη διάρκεια της οποίας στα εκπαιδευτήρια της Κύπρου θα γίνονται εκδηλώσεις, ημερίδες, φιλολογικά μνημόσυνα και άλλες δραστηριότητες προς τιμήν των ηρώων-μαθητών.
Αυτό που γίνεται σήμερα με την αποστολή στα σχολεία μιας σχετικής εγκυκλίου από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας -που η καλή ανάγνωσή της επαφίεται στον πατριωτισμό εκείνου που θα την αναγνώσει- δεν είναι αρκετό.
Το χρέος αυτής της κοινωνίας και αυτής της πολιτείας προς τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τον Πετράκη Γιάλλουρο, τον 16χρονο Αντρέα Παρασκευά, τον 17χρονο Νίκο Ευαγόρου και τους άλλους ήρωες-μαθητές δεν ξοφλάται με την ανάγνωση ενός ψυχρού κειμένου.
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν, γιατί είπαμε «οι ζωντανοί της Κύπρου βρίσκονται στα Φυλακισμένα Μνήματα». Εξάλλου, πολιτισμός δεν είναι μόνο η ανέγερση θεάτρου, που χαρακτηρίσθηκε ως παλάτι από τον πρώτο πολίτη της χώρας, αλλά και η ανάδειξη και η προβολή της ιστορικής κληρονομιάς.
Πολιτεία, ΡΙΚ, ιδιωτική ραδιοτηλεόραση και άλλοι φορείς ας αναλάβουν τις πελώριες ευθύνες τους, γιατί όλοι τους σήμερα κάθονται αναπαυτικά στις καρέκλες μιας Δημοκρατίας, που οφείλει και χρωστεί την ύπαρξή της στη γενιά του 1955.
Υ.Γ: Η ευθύνη της πολιτείας και της ραδιοτηλεόρασης, κυρίως της δημόσιας, δεν εξαντλείται στα όσα προβάλλονται και γίνονται μια φορά τον χρόνο την εποχή της Πρωταπριλιάς.
Πρόκειται για μια ευθύνη που δεν μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης…
Χρίστος Καρύδης, Οικονομολόγος - Δημοσιογράφος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου