Περίπου 8.900 Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, και για αυτό αναπτύσσονται σύλλογοι και ιστοσελίδες, όπως η hireagreek.com, με συμβουλές από ''παλαιούς '' Έλληνες μετανάστες προς τους νέους.
Η οικονομική κρίση πυροδότησε ένα νέο κύμα μετανάστευσης και η Γερμανία είναι σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο για την Αγορά Εργασίας ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς.
Για χιλιάδες Έλληνες η μετανάστευση αποτελεί πλέον τη μοναδική επιλογή. Περίπου 8.900 Έλληνες - σχεδόν διπλάσιος αριθμός από ότι πριν από την κρίση - μετανάστευσαν στη Γερμανία μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους. Έρχονται με την προσδοκία να βρουν δουλειά στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, ελπίζοντας σε βοήθεια από τους χιλιάδες Έλληνες της Γερμανίας στα πρώτα τους βήματα.
Πολλοί νέοι μετανάστες απευθύνονται στον ελληνογερμανικό επιστημονικό και πολιτιστικό σύλλογο Exantas.
Σήμερα μετρά σχεδόν 100 μέλη και αναζητεί χώρους για νέα γραφεία προκειμένου να παρέχει συμβουλές σε Έλληνες που πατούν για πρώτη φορά το πόδι τους στη γερμανική πρωτεύουσα.
Στο κυριότερο αίτημα των ενδιαφερόμενων ωστόσο, που είναι μια θέση εργασίας, ο σύλλογος δεν μπορεί δυστυχώς να ανταποκριθεί, λέει το μέλος του Δ.Σ. Βασίλης Παπαδόπουλος.
Ο ίδιος είναι μηχανικός, παιδί ελλήνων γκασταρμπάιτερ και ζει από τη δεκαετία του 1970 στη Γερμανία.
Ακόμη και στο κινητό του δέχεται κλήσεις από ενδιαφερόμενους που αναζητούν απελπισμένα δουλειά, άνθρωποι με δυο πτυχία που δεν θέλουν πια να ζουν σε βάρος της τσέπης των γονιών τους, όπως λέει.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα «μια τραγωδία» ενώ δείχνει απόλυτη κατανόηση για όσους την εγκαταλείπουν. Εντέλει οι Έλληνες του εξωτερικού δεν ξεχνούν ποτέ την πατρίδα τους, λέει ο κ. Παπαδόπουλος για να προσθέσει: «Τη δεκαετία του 1970 οι πόλεις χτίστηκαν με χρήματα από το εξωτερικό». Τα χρήματα των Ελλήνων γκασταρμπάιτερ της Γερμανίας έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπως λέει. Και ελπίζει αυτό να επαναληφθεί και στις μέρες μας.
Προορισμός και για καλλιτέχνες
Με την ανεργία να κινείται στο 13 %, το Βερολίνο δεν είναι σίγουρα η καλύτερη δυνατή επιλογή για όσους αναζητούν δουλειά, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Είναι όμως μια ιδιαίτερα ανοιχτή πόλη, πολυπολιτισμική, και σίγουρα ένας αγαπημένος προορισμός για καλλιτέχνες.
Έτσι το βλέπει και η νεοβερολινέζα σοπράνο Ελπινίκη Ζερβού που άφησε πίσω της τη Λυρική Σκηνή της Αθήνας και πρωταγωνιστεί στο μεταξύ σε μια ελληνογερμανική συμπαραγωγή στην Όπερα του Νοϊκόλν.
Η εμφάνισή της στην μικρή αυτή σκηνή του Βερολίνου είναι ευτύχημα και για τις δυο πλευρές: ο εκπρόσωπος τύπου της Όπερας παραδέχεται ότι δεν θα μπορούσε να την απασχολήσει εάν αναγκαζόταν να της πληρώνει τα κασέ που έπαιρνε παλαιότερα. Για την ίδια τη σοπράνο είναι η καλύτερη ευκαιρία για να ξεκινήσει μια νέα καριέρα στη Γερμανία. Το Βερολίνο, λέει η Ε. Ζερβού, την ενθουσίαζε ανέκαθεν. Η κρίση της έδωσε απλώς την ευκαιρία για να μετακομίσει μόνιμα.
Προς το παρόν ετοιμάζεται να μετακομίσει στο νέο της διαμέρισμα στην συνοικία Σένεμπεργκ. Μαζί της και ο σύντροφός της, φωτογράφος, που επίσης αποφάσισε να έρθει στη Γερμανία, όντας έτοιμος για όλες τις δουλειές, όπως λέει.
Δίκτυο Ελλήνων για Έλληνες
Πολλοί ιδιοκτήτες φαστ φουντ και εστιατορίων δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα ενδιαφερόμενων από την Ελλάδα
«Κάνω τα πάντα», είναι κάτι που ακούνε συχνά το τελευταίο διάστημα οι ιδιοκτήτες ελληνικών επιχειρήσεων από συμπατριώτες τους που τηλεφωνούν από την Ελλάδα.
Το σημαντικότερο εμπόδιο είναι συνήθως η γλώσσα. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι μιλούν πολύ καλά αγγλικά, δεν βοηθά.
Μοναδική ελπίδα η βοήθεια από τους Έλληνες της Γερμανίας.
Με αυτό το σκεπτικό κατασκευάστηκε και η ιστοσελίδα hireagreek.com. Στόχος είναι να φέρει σε επαφή ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες με ενδιαφερόμενους από την Ελλάδα, πρωτίστως για εξ αποστάσεως συνεργασίες προκειμένου οι τελευταίοι να μην εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και τα χρήματα… να παραμένουν στην Ελλάδα. Για τις περισσότερες προσφερόμενες θέσεις εργασίας όμως, η μετανάστευση επιβάλλεται.
Newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου