Τετάρτη, Ιανουαρίου 18, 2012

Ο κ. Παπαδήμος λειτουργεί ως πρωθυπουργός ή ως τραπεζίτης;

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και ο πρώην αντιπρόεδρος
Όπως γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το PSI ο εκπρόσωπος των τραπεζιτών, Τσαρλς Νταλάρα, κατηγόρησε τη Γερμανία  και την Γαλλία ότι ενώ η Αθήνα  είχε συμφωνήσει με ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο γύρω στο  5%, η Γερμανία πρότεινε επιτόκιο 2%-3%, με αποτέλεσμα το κούρεμα να μην συμφέρει τις τράπεζες, επειδή «θα αυξήσει τις ζημίες τους  από 60% σε περισσότερο από 75% επί της καθαρής παρούσας αξίας».

Οι δηλώσεις του κ. Νταλάρα είναι αποκαλυπτικές. Μας είπε με άλλα λόγια ότι τις τράπεζες δεν τις πιέζει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά η Μέρκελ και ο Σαρκοζί. Δεδομένου ότι και το ΔΝΤ δεν θέλει το επιτόκιο να ξεπεράσει το 4% φτάσαμε στο σημείο να συμβαίνει κι αυτό το παράδοξο: Οι δανειστές της Ελλάδας να ακολουθούν στο θέμα του PSI  πιο φιλελληνική στάση … από την Αθήνα.
Όλο και πιο πολλοί υποστηρίζουν πλέον ότι μεγαλύτερο κούρεμα και χαμηλότερα επιτόκια συμφέρει απολύτως την Ελλάδα. Οι τράπεζες όμως απειλούν ότι αν το επιτόκιο των ομολόγων πέσει στο 3%, όπως ζητά η Γερμανία, τότε η ζημία τους σε καθαρά παρούσα αξία θα ξεπερνά το 75% και θα ισοδυναμεί με ζημία χρεοκοπίας. Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες απειλούν δεν θα βρεθούν πολλοί και σημαντικοί εθελοντές ομολογιούχοι για κούρεμα. Έτσι η συμφωνία δεν θα είναι εθελοντική και η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εφαρμόσει τα περίφημα Collective Action Clauses («ρήτρες συλλογικής δράσης») για να υποχρεώσει και τα hedge funds να μπουν στη συμφωνία. Αυτό θα ισοδυναμεί με επίσημη χρεοκοπία, γεγονός που ο κ. Παπαδήμος υποτίθεται πως θέλει να αποφύγει.
Έχουν όμως έτσι τα πράγματα, η συμβαίνει και κάτι άλλο;
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), της οποίας ο κ. Παπαδήμος υπήρξε μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος,  διαθέτει ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 50 δις ευρώ από τα 350 δις που είναι το συνολικό χρέος της Ελλάδας. Θα συμμετάσχει στο κούρεμα που συζητά ο Νταλάρα στην Αθήνα; Φυσικά και όχι. Όλος αυτός ο μηχανισμός που στήθηκε και που οδηγεί στο haircut κατά 50% (ή και παραπάνω) του ελληνικού χρέους, είναι έτσι φτιαγμένος ώστε η ΕΚΤ να μείνει απ’ έξω. Δηλαδή να μη χάσει από το κούρεμα ούτε ένα ευρώ και να πληρωθεί μέχρι κεραίας στη λήξη των ομολόγων που έχει στη διάθεσή της. Και το ερώτημα είναι ποιοι θα συμμετέχουν στο κούρεμα αφού η ΕΚΤ μένει απ’ έξω και τα hedge funds που έχουν ομόλογα πολλών δις απέχουν ή ζητούν επιτόκιο πάνω από 5%;
Να θυμίσουμε εδώ ότι τρία μεγάλα hedge funds με ελληνικά ομόλογα είναι το Saba Capital Management, το York Capital Management και το CapeView Capital με έδρα το Λονδίνο. Αυτά τα τρία hedge funds έχουν μαζέψει ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά ενόψει της συμφωνίας ανταλλαγής σε πολύ χαμηλές τιμές και παράλληλα έχουν αγοράσει ασφάλεια. Θέλουν λοιπόν δύο πράγματα: Ή να πληρωθούν με υψηλό επιτόκιο ή να επιδιώξουν διάλυση του PSI και ενεργοποίηση των CD’S για να πληρωθούν στο ακέραιο. Πάντως, χαμένοι δε θα βγουν. Όπως χαμένες δε θα βγουν οι ξένες τράπεζες και η ΕΚΤ αφού ακόμα κι αν η τελευταία συμμετάσχει στο τέλος, όπως πιέζεται, το 5% επιτόκιο στο οποίο συμφώνησε η Αθήνα την συμφέρει απόλυτα.
Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Μα φυσικά οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όπως γράψαμε και προηγουμένως η μόνη βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος είναι πλέον να σταματήσει κάθε συζήτηση για εθελοντική συμμετοχή και να πάμε κατ’ ευθείαν σε κούρεμα 70% και 80% που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο. Στην αρχή μπορεί να υπάρξουν προβλήματα, αλλά σίγουρα θα λυθούν στο τέλος αφού ούτε τους Ευρωπαίους συμφέρει ένα ντόμινο και στις άλλες προβληματικές χώρες.
Αλλά στο βαθύ κούρεμα θα πρέπει να συμμετέχει και η ΕΚΤ με τα 50 δις. Τολμά ο κ. Παπαδήμος να πάει σ’ αυτή τη λύση; Τολμά δηλαδή να πάει κόντρα στην τράπεζα όπου εργαζόταν προηγουμένως ως αντιπρόεδρος και γι αυτόν τον λόγο τον επέλεξαν ως πρωθυπουργό;
Θα λειτουργήσει με άλλα λόγια αυτή την κρίσιμη στιγμή ο κ. Παπαδήμος ως πρωθυπουργός της Ελλάδας ή ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ; Όλοι αντιλαμβάνονται βεβαίως ότι ο «επιτυχημένος τραπεζίτης» δεν θέλει να αμαυρώσει την εικόνα του και την σύντομη θητεία του ως πρωθυπουργός με μια χρεοκοπία. Το θέμα είναι όμως τι συμφέρει την Ελλάδα και όχι τους τραπεζίτες.
Όπως έχουμε ξαναγράψει η μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας αυτήν την στιγμή είναι η …αδυναμία της. Διαπραγμάτευση υπέρ της Ελλάδος σημαίνει βαθύ κούρεμα και χαμηλά επιτόκια. Και αν δεν το δεχθούν ας διαλέξουν αυτοί την οδό της χρεοκοπίας. Θα την αντέξει η Ευρώπη στην κατάσταση που βρίσκεται;
Δείτε την απάντηση εδώ:
Οι καταστροφικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου