Σάββατο, Δεκεμβρίου 03, 2011

«ΤΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΕΙ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟ»

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ: «ΤΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΕΙ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟ»   
Την Ρασοφορία νέας Μοναχής στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, κατά την Θεία Λειτουργία της εορτής του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου (30/11)

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην ζωή της νέας Μοναχής Χριστονύμφης και στην απόφασή της να ακολουθήσει το δρόμο της ολοκληρωτικής αφιέρωσης στον Θεό και στην Εκκλησία. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «Έζησε μέσα της αυτό το μυστικό βίωμα που δε μπορούν οι άνθρωποι να κατανοήσουν.
Το πώς δηλ. ένας νέος άνθρωπος παίρνει μια τόσο μεγάλη απόφαση. Είναι ένας Θείος έρωτας που δεν προσμετράται, ούτε ζυγίζεται, παρά μόνο κάνει πράξη την απόφαση και δεν βλέπει μπροστά του κανένα μα κανένα εμπόδιο. Όσα τείχη κι αν υψωθούν, όσοι κι αν παρακαλέσουν, όσοι κι αν ικετεύσουν, όσοι κι αν ζητήσουν να αλλάξει η ψυχή που σαγηνεύτηκε από την αγάπη του Χριστού, τα ίδια τα εμπόδια την ενισχύουν ακόμα περισσότερο για να επιμείνει στην απόφαση  και να φτάσει στο τέλος…»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην άγρια πολεμική που δέχθηκε ο Ορθόδοξος Μοναχισμός στον τόπο μας, τα τελευταία χρόνια, από οργανωμένα πολιτικά και άλλα συμφέροντα και τόνισε χαρακτηριστικά: «περάσαμε μία περίοδο, τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια στον τόπο μας, κατά την οποία κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να δυσφημίσουν τον μοναχισμό στο έπακρο. Ποιος θα λησμονήσει όσα ελέχθησαν και παρουσιάστηκαν, τις τραγικές στιγμές που έζησε ιδιαίτερα ο Αγιορείτικος Μοναχισμός. Πώς θέλησε και μεθόδευσε αυτό το διεφθαρμένο και σάπιο πολιτικό σύστημα, προς ίδιον όφελος, να κατασπαράξει κυριολεκτικά Μοναχούς και να απαξιώσει μακραίωνους θεσμούς της πατρίδος μας. Και να που ήρθε η ώρα της αλήθειας και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά το αυτονόητο. Ότι όλα ήταν μια μεγάλη απάτη, με καιροσκοπικά χαρακτηριστικά… Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν την αλήθεια αλλά το κακό έχει γίνει. Και στις ψυχές των ανθρώπων και στον τόπο μας. Όμως, ο λαός δεν παρασύρθηκε. Για δείτε πόσοι κατακλύζετε αυτόν τον θαυμάσιο Ναό του Μοναστηριού μας. Για δείτε πόσες χιλιάδες επισκέπτονται το Άγιον Όρος και αδιάπτωτα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός. Τελικά, κατάφεραν ακριβώς το αντίθετο. Όμως, πονέσαμε, πληγωθήκαμε και η Εκκλησία βρέθηκε, δυστυχώς, σε δύσκολη θέση. Ζει, όμως, Κύριος ο Θεός και τελικά το καλό υπερισχύει. Η αλήθεια θριαμβεύει…»

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην άνθιση του Μοναχισμού στην Μητρόπολη Δημητριάδος, τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία άνοιξαν ερημωμένες Μονές και πολλοί νέοι άνθρωποι επάνδρωσαν τα Μοναστικά καθιδρύματα και κατέληξε λέγοντας: «Η σημερινή ρασοφορία είναι δείγμα υγείας της τοπικής μας εκκλησίας. Είναι μία επιβεβαίωση ότι επιτελείται έργο Θεού. Δεν μπορεί να υπάρξει Ορθόδοξη Εκκλησία χωρίς Μοναχισμό. Και, όπως επανειλημμένος έχω τονίσει, ο μοναχισμός είναι η σπονδυλική στήλη της Εκκλησίας μας. Είναι η αναπνοή της, είναι, αν θέλετε, το θερμόμετρό της».

By Siglitiki στο 1greek


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου