Με εκβιασμούς, νέα σχέδια για μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων μέσω αναθεώρησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου της χώρας και ένα μεγάλο «όχι» από τους Ευρωπαίους στην καταβολή της έκτης δόσης επέστρεψε χθες από τις Βρυξέλλες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπου συμμετείχε στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup).
Η νέα «λύση» για την Ελλάδα αναμένεται να αποφασιστεί στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 17 και 18 Οκτωβρίου, αλλά σε κάθε περίπτωση θα περιλαμβάνει νέους, δυσβάσταχτους για τους Ελληνες οικονομικούς όρους, καθώς και την προσυπογραφή από την κυβέρνηση της πλήρους υποτέλειάς της στους δανειστές, ως αντάλλαγμα για τη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.
Αναφερόμενoς στη μη έγκριση της καταβολής της έκτης δόσης από το Eurogroup, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέφυγε σε έναν νέο απίστευτο εκβιασμό. Οπως είπε, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου επαρκούν έως τα μέσα Νοεμβρίου και σημείωσε ότι οι υποχρεώσεις της πολιτείας προς τους πιστωτές και τους πολίτες θα καλυφθούν κανονικά. Ωστόσο, προκειμένου να αναγκάσει τους πολίτες να σκύψουν το κεφάλι και να πληρώσουν τα νέα εξοντωτικά χαράτσια, συνέδεσε την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου, όσον αφορά την καταβολή μισθών και συντάξεων, με την ανταπόκριση των πολιτών στα εισπρακτικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι, αν δεν πληρώσουν οι πολίτες, δεν θα πληρωθούν τους επόμενους μήνες και οι μισθοί και οι συντάξεις. Πρόκειται κυρίως για τα χαράτσια της έκτακτης εισφοράς και του νέου τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Παράλληλα, μεταφέροντας ουσιαστικά τι συζητήθηκε στο Eurogroup προανήγγειλε επέκταση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, με μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων για τους ομολογιούχους, αλλά με ανάληψη νέων και πιο σκληρών όρων από την Ελλάδα. Αυτό που έχει γίνει πλέον κατανοητό στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στην Ουάσινγκτον και στα υπόλοιπα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, που προβλέπει την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία με νέα ελληνικά ομόλογα διάρκειας έως και 30 ετών και οδηγεί σε ένα έμμεσο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 21%, δεν επαρκεί για να κάνει το ελληνικό χρέος εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αύξηση του ποσοστού του «κουρέματος».
Ακούγονται, μάλιστα, σενάρια για διπλασιασμό στο 42% ή ακόμη και στο 50%, με παράλληλη ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο οποίος θα δώσει ένεση κεφαλαίων στις τράπεζες για τις ζημιές που θα καταγράψουν.
Υπάρχει και μια δεύτερη τάση, γερμανικής εμπνεύσεως, για απευθείας «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων μέσα από μια διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ ετοιμάζει, εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, που έχει προγραμματιστεί για αύριο και θα είναι επικεφαλής μεγάλης ομάδας Γερμανών επιχειρηματιών, σχέδιο το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα παρεμβάλλεται μεταξύ των υπερχρεωμένων χωρών (δηλαδή της Ελλάδας στην προκειμένη περίπτωση) και των ομολογιούχων, για να καταλήξουν σε μια συμφωνία μείωσης του χρέους. Είτε αυτή η λύση προχωρήσει είτε αυτή της αύξησης του «κουρέματος» μέσω της τροποποίησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, οι όροι για την Ελλάδα από αυτήν τη μείωση θα είναι εξοντωτικοί οικονομικά και πολιτικά, αφού θα πρέπει να δεχτεί την εκχώρηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων, δηλαδή την άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Ουσιαστικά για δεκαετίες η φορολογία θα παραμείνει υψηλή, ενώ και οι κρατικές δαπάνες θα παραμείνουν καθηλωμένες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των Ελλήνων.
Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε επίσης την αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, λέγοντας με νόημα ότι έχουν παραμείνει παγωμένες για χρόνια, και επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες για τις καταθέσεις τους, λέγοντας ότι το τραπεζικό σύστημα είναι εγγυημένο από την Ε.Ε. Τέλος, ο υπουργός είπε ότι επετεύχθη συμφωνία στο Eurogroup για την παροχή εγγυήσεων στη Φινλανδία, με τη μορφή ειδικών ομολόγων που θα εκδώσει η Ελλάδα.
Βασίλης Αγγελόπουλος
Ψέματα σε ζωντανή μετάδοση
Οι μάσκες έπεσαν, τα κυβερνητικά ψέματα αποκαλύφθηκαν και μάλιστα σε... ζωντανή μετάδοση. Στις αρχές Σεπτεμβρίου διέρρεε ότι το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει χρήματα ως τα μέσα Οκτωβρίου. Μόλις χθες η κυβέρνηση, διά στόματος Ευάγγελου Βενιζέλου, ενημέρωνε ότι τελικά υπάρχουν χρήματα έως τα μέσα Νοεμβρίου. Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών έφερε στην επιφάνεια ξανά την κυβερνητική... ανακολουθία.
Πριν από περίπου έναν μήνα, στις 2 Σεπτεμβρίου, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ναυάγησαν και οι επικεφαλής των δανειστών της χώρας τα μάζεψαν και έφυγαν άρον άρον, φέρνοντας σε πλήρες αδιέξοδο την κυβέρνηση και τον κ. Βενιζέλο προσωπικά. Για να περάσουν τα μέτρα που ακολούθησαν, δηλαδή οι νέες άδικες οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, η νέα περικοπή στο εφάπαξ, η νέα μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ και, κυρίως, το χαράτσι στην ακίνητη περιουσία, επιστρατεύτηκε ο «μπαμπούλας» των περιορισμένων ταμειακών διαθεσίμων έως τα μέσα Οκτωβρίου, που θα οδηγούσε σε στάση πληρωμών στο Δημόσιο.
Επίσης, πάντα με τον φόβο της μη καταβολής μισθών και συντάξεων, η κυβέρνηση προώθησε την εργασιακή εφεδρεία, που ισοδυναμεί με απολύσεις, για 30.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με τον ίδιο τρόπο επιχειρεί να περάσει τις δραστικές περικοπές στα επιδόματα του Δημοσίου, που θα οδηγήσουν σε νέα μεγάλη οριζόντια μείωση μισθών σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, μέσω του ενιαίου μισθολογίου.
Τώρα επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό και δίνονται ως καινούργιο όριο αντοχής του Δημοσίου τα μέσα Νοεμβρίου. Μένει να δούμε ποια θα είναι τα νέα μέτρα που μας περιμένουν και τα οποία η κυβέρνηση θα ανακοινώσει έως τότε. Ηδη πάντως η τρόικα απαίτησε την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Βασίλης Αγγελόπουλος
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου