Με ψυχική ή νευρολογική πάθηση, όπως αϋπνία ή κατάθλιψη, διαγιγνώσκεται το 38% των Ευρωπαίων, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 165 εκατομμύρια ανθρώπους.
Με μόνο το 1/3 περίπου των περιπτώσεων να λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπευτική αγωγή, οι ψυχικές παθήσεις επιβαρύνουν σημαντικά τόσο την οικονομία, όσο και την κοινωνία, καθώς οι πάσχοντες καθίστανται, σε κάποιο στάδιο, ανίκανοι να εργαστούν, ενώ πλήττονται και οι διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Ορισμένες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες αποφεύγουν να επενδύσουν στην έρευνα για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και για το πώς αυτός επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά, μεταθέτοντας την ευθύνη για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για τη χρηματοδότηση της έρευνας στις κυβερνήσεις και στις φιλανθρωπικές οργανώσεις.
"Το τεράστιο χάσμα στον τομέα της θεραπείας για τις ψυχικές διαταραχές πρέπει να κλείσει", δήλωσε ο Χανς Ούλριχ Βίτκεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία και επικεφαλής της ευρωπαϊκής αυτής μελέτης.
Ο Βίτκεν πραγματοποίησε τριετή έρευνα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες -τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συν την Ελβετία, την Ισλανδία και την Νορβηγία- συνολικού πληθυσμού 514 εκατομμυρίων πολιτών.
Η ομάδα του Βίτκεν εξέτασε στοιχεία που αφορούν περίπου 100 ασθένειες, στις οποίες περιλαμβάνονται όλες οι σημαντικές ψυχικές διαταραχές- από τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, την κατάθλιψη και τον εθισμό ως την σχιζοφρένεια- καθώς και όλες οι σημαντικές νευρολογικές διαταραχές, περιλαμβανομένων της επιληψίας, του Πάρκινσον και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δόθηκαν σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας στο Λονδίνο.
Οι ψυχικές παθήσεις αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας, καθώς και οικονομικό βάρος σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί τη συχνότερη ασθένεια του ανεπτυγμένου κόσμου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Η τελευταία μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκή μελέτη για τις ψυχικές διαταραχές, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το 2005 και αφορούσε μικρότερο πληθυσμιακό δείγμα περίπου 301 εκατομμυρίων ανθρώπων, διαπίστωσε ότι το 27% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ πάσχει από ψυχικές παθήσεις.
Η επιστημονική ομάδα του Βίτκεν δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πόσο επιβαρύνουν σήμερα οι παθήσεις αυτές το σύστημα υγείας, αλλά υποστηρίζει ότι το κόστος τους θα είναι "σημαντικά υψηλότερο" από εκείνο του 2005.(news247.gr)
Η ΖΩΗ ΜΑΣ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ, ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ. ΑΥΤΗ ΠΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ, ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ, ΤΟ ΧΡΗΜΑ, ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ, ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ...
ΑπάντησηΔιαγραφήO Κύριος μας έδωσε το δωρο της ζωης και εμεις το υποδουλώσαμε με ανουσιες και άχρηστες αναγκες ξεχνώντας το αρχικό νόημα .......να σώσουμε την ψυχή μας γίναμε δουλοι της ύλης
ΑπάντησηΔιαγραφή