Ανοιχτό κάλεσμα σε ακροατήριο Γερμανών επιχειρηματιών για να έρθουν και να... αγοράσουν την Ελλάδα απηύθυνε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) στο Βερολίνο ο ΓΑΠ τούς κάλεσε να επενδύσουν στη χώρα μας, εκλιπαρώντας ουσιαστικά για επενδύσεις αυτούς που οδηγούν τη χώρα στη φτώχεια και στο οικονομικό αδιέξοδο. Παράλληλα, μετά τα τελευταία εξοντωτικά μέτρα που πήρε εναντίον των εισοδημάτων των Ελλήνων, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε χθες να βοηθήσει τον «Τζόρτζο Παπανδρέου», όπως αποκαλεί τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Πριν από το χθεσινοβραδινό δείπνο με τον πρωθυπουργό, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η κυρία Μέρκελ συνέχισε να καλλιεργεί το κλίμα εκφοβισμού που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παίρνει ολοένα και περισσότερα φοροεισπρακτικά μέτρα. Είπε ότι χωρίς εντολή της τρόικας δεν ανοίγει η στρόφιγγα προς την Ελλάδα, ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ εμφανίστηκε υπέρμαχος του «φαρμάκου» (δηλαδή της άγριας λιτότητας) που επιβάλλει το ΔΝΤ. Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις, ενώ ζήτησε «μήνυμα στήριξης» των προσπαθειών της Ελλάδας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος μπήκε στο στόχαστρο του επικεφαλής των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος την κατηγόρησε ότι η πολιτική της οδηγεί στο ξεπούλημα της ελληνικής περιουσίας για ένα κομμάτι ψωμί.
Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η κυρία Μέρκελ υποστήριξε ότι η Γερμανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε «η Ελλάδα να ξανακερδίσει τη διεθνή εμπιστοσύνη μέσω προτάσεων για συνεργασία και όχι μέσω της επιβολής των απόψεών μας».
Ο Γ. Παπανδρέου καταχειροκροτήθηκε (και γιατί όχι, αφού κάνει ό,τι του λέει η Γερμανία) από τους Γερμανούς βιομηχάνους όταν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τους προέτρεψε να επενδύσουν στην Ελλάδα. Παρά τα χειροκροτήματα, πάντως, στον γερμανικό Τύπο κυκλοφόρησαν ρεπορτάζ με τίτλους «η Μέρκελ στηρίζει την Ελλάδα, η γερμανική βιομηχανία όχι». Μάλιστα ο κ. Κάιτελ υποστήριξε ότι «δεν αρκεί να επενδύουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα, πρέπει να επενδύουν και Ελληνες».
Το κλίμα συμπάθειας και τα χειροκροτήματα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Γ. Παπανδρέου δεν επηρέασαν τον πρόεδρο των σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος επιτέθηκε στην κυρία Μέρκελ για την αναβλητικότητά της. Ο κ. Γκάμπριελ επιτέθηκε με σφοδρότητα και στο σχέδιο πώλησης κρατικής περιουσίας μέσω του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων ή εταιρίας που θα ελέγχουν οι δανειστές. Οπως είπε, «υπό συνθήκες κρίσης, το συγκεκριμένο σχέδιο θα οδηγήσει στο ξεπούλημα του ελληνικού πλούτου για ένα κομμάτι ψωμί».
Ο ίδιος πρότεινε τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής Τρόιχαντ (σ.σ.: η εταιρία που ανέλαβε την πώληση κρατικών εταιριών κατά την ενοποίηση της Γερμανίας) που θα αγοράσει σε «έντιμη τιμή» ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και στη συνέχεια θα τα μεταπωλήσει σε ακόμα καλύτερη τιμή, όταν οι διεθνείς συνθήκες βελτιωθούν.
Πάντως, οι δηλώσεις τόσο της Γερμανίδας καγκελαρίου όσο και του προέδρου του BDI Χανς Πέτερ Κάιτελ για επενδύσεις στην Ελλάδα δεν ήταν και τόσο σαφείς. Η Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε τα γνωστά για τον ενεργειακό τομέα. «Εξαιτίας της μεγαλύτερης ηλιοφάνειας, η Ελλάδα μπορεί να παράγει, με τεχνογνωσία και επενδύσεις από τη Γερμανία, πολύ περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα από φωτοβολταϊκά, το οποίο θα μπορούσε κατόπιν να εξαχθεί και σε μας» τόνισε κατά την ομιλία της.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, που συνόδευε τον πρωθυπουργό και συναντήθηκε με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, εντόπισε επενδυτικό ενδιαφέρον στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης αποβλήτων.
Φώτης Κόλλιας
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου