Την ίδια την κυβέρνηση, λόγω του κλίματος ανασφάλειας που έχει προκαλέσει για επιστροφή στη δραχμή, έδειξε ως υπεύθυνη για την τεράστια εκροή καταθέσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών Αλέξανδρος Μωραϊτάκης. Την εκροή αυτή, μάλιστα, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Β. Ράπανος προσδιόρισε σε 48 δισ. ευρώ από την έναρξη της κρίσης.
Αυτό που προκάλεσε αίσθηση ωστόσο ήταν η «βόμβα» του κ. Μωραϊτάκη όσον αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει πρόβλημα με κάποια τράπεζα, ο καταθέτης θα τα χάσει όλα. Μιλώντας χθες στη Βουλή για το νομοσχέδιο εξυγίανσης και εποπτείας των τραπεζών, είπε: «Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων έχει πάρα πολύ μικρά κεφάλαια. Είναι ανεπαρκές. Είναι αστείο, διότι το 80% των κεφαλαίων βρίσκεται στην ίδια τράπεζα που, όταν χρεοκοπήσει, θα κληθεί να αποζημιώσει τους καταθέτες. Αν υπάρξει πρόβλημα, δεν θα πάρουν οι καταθέτες τίποτα κι ας υπάρχει εγγύηση». Λίγη ώρα αργότερα αναδιπλώθηκε λέγοντας ότι για την ώρα δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αφού υπάρχουν τα 30 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κάλεσε ωστόσο τη Βουλή να επανεξετάσει τον νόμο για την εγγύηση των καταθέσεων.
Αναφερόμενος στην εκροή κεφαλαίων, ο κ. Μωραϊτάκης την απέδωσε ξεκάθαρα στο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί σχετικά με την επιστροφή στη δραχμή, δείχνοντας προς την κυβέρνηση: «Κάθε φορά που έρχεται η τρόικα, αρχίζει το “θα πάρουμε - δεν θα πάρουμε τα λεφτά”. Κάθε φορά που γίνονται τέτοιες δηλώσεις, δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα (σ.σ.: εκροές καταθέσεων)» είπε, φωτογραφίζοντας τόσο τα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης όσο και τις δηλώσεις περί επιστροφής στη δραχμή, όπως των κυριών Διαμαντοπούλου και Δαμανάκη. Καταλήγοντας, ο κ. Μωραϊτάκης κατονόμασε και τράπεζες που χρωστούν μερίσματα στο Δημόσιο, αναφέροντας την Εθνική, την Πειραιώς και την Αγροτική.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν όμως όσα είπε και ο κ. Ράπανος, ο οποίος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αντιβαίνει το εταιρικό δίκαιο και δεν δίστασε να ταχτεί -διακριτικά- αντίθετος με τη διάθεση κοινών μετοχών σε περίπτωση προσφυγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το συνολικό ύψος των καταθέσεων που εκταμιεύτηκαν από την έναρξη της κρίσης ανέρχεται στα 46 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι «η έλευση της Black Rock έχει δαιμονοποιηθεί», δεν έκρυψε ωστόσο την ανησυχία του για την έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως είπε, στο τέλος του 2010 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φτάσει το 10%, ενώ προέβλεψε αύξηση για το 2011. πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου