Τετάρτη, Αυγούστου 24, 2011

Σώστε τα μυστήριά μας ΤΩΡΑ!

ipad



Ο ιερέας που τελεί μυστήριο, αναγιγνώσκοντας την ακολουθία μέσα από Ιpad, ένα είδος φορητού υπολογιστή, με δυνατότητα σύνταξης κειμένου και σύνδεσης με το διαδίκτυο, έγινε πρώτο θέμα, ελέω και www.elora.gr. Το θέαμα είναι όντως παράδοξο, ένδειξη της απο-ιεροποίησης των πάντων, του εγγενούς πια μηδενισμού που διακρίνει την κοινωνία μας και δυστυχώς, την άφωνη τώρα τελευταία Εκκλησία μας.
 Την Εκκλησία μας, που αντί να καταστεί μια έπαλξη των αρχών μας, ένα προπύργιο των αξιών μας, μια ντάπια των παραδόσεών μας, υποκλίθηκε στον οικουμενισμό και στον κοσμοπολιτισμό. Και η Νέα Εποχή, εισήλθε φουριόζα στις τάξεις του κλήρου και φτάσαμε στο σημείο να δούμε να τελείται μυστήριο, με... Ipad!
Κάποιος να πει στον Έλληνα ορθόδοξο ιερέα, μερικά πράγματα. Όπως, ότι η αλόγιστη χρήση νέων τεχνολογιών, αργά ή γρήγορα θα μετατρέψει την Εκκλησία μας σε σέχτα της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Ότι καταλύει τα μυστήρια, ότι μπολιάζει με τεχνολογικό ορθολογισμό μια θρησκευτική και λατρευτική διαδικασία, ότι «σκορπάει» τη μυσταγωγία. Ότι αντί να εξωραΐζει την τελετή, την καθιστά άλλη μια «γραφειοκρατική» διαδικασία και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, μια κιτς «ξεπέτα»...
Βιωματικές εμπειρίες που ίσως διδάσκουν...
Βλέποντας και διαβάζοντας όλα αυτά τα απαράδεκτα της Νέας Εποχής, θυμήθηκα μια αναστάσιμη λειτουργία όπου παρέστην, στο σταυροπηγιακό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στο Essex (Tolleshunt Knights, Maldon) του Ηνωμένου Βασιλείου το 1995.
Σε έναν παλαιότερα αγγλικανικό ναό του 11ου αιώνα, ο οποίος παραχωρήθηκε στο μοναστήρι, άκουσα το πιο μυσταγωγικό Χριστός Ανέστη που έχω ποτέ ακούσει, περιτριγυρισμένος από πέτρινες ταφόπλακες και ανθρώπους με κεριά στα χέρια.
Αν και έχω πολλά χρόνια να περάσω από το μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο πανεπιστήμιο απ’ όπου αποφοίτησα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εκεί, δεν θα δείτε ποτέ ιερείς να τελούν τη Θεία Λειτουργία με Ipad. Δουλεύουν για τις ψυχές των ανθρώπων και τη σωτηρία τους, χωρίς τα υποπροϊόντα της τεχνολογίας ή αλλιώς, αυτού που αγγλιστί αποκαλείται engineering virtuosity.
Νίκος Χιδίρογλου
Εδώ η είδηση που αποκάλυψε το elora.gr http://www.elora.gr/portal/orthodoxy/6--/3153---ipad

1 σχόλιο:

  1. Η αλήθεια είναι πως μπορεί η τεχνολογία να προβάλλει Ιερούς τόπους και αρχές, αλλά πολλοί και στο ιστολόγιό μας, στέλνουν email για να πάρουν ευχές και ευλογία, ενώ πιστεύουν ότι αρθρογραφούν οι μοναχές. Έλεος. Δεν ξέρουν τι είναι Μοναχισμός!
    Για αυτό και γράφουμε:
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ.
    ΞΑΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ
    http://church-taxiarchon-kernitsas.blogspot.com
    ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΠΙΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΕΡΝΙΤΣΑΣ ΚΑΙ
    ΔΕΝ ΑΘΡΟΓΡΑΦΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ΜΟΝΑΧΕΣ.
    ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
    ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ
    ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ,
    ΕΝΩ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΤΑΠΕΙΝΕΣ,
    ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΕ.
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ, ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ, ΣΕ ΙΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ.
    Το ίδιο πρέπει να γίνει σε όλα ειδικά τα ιστολόγια που αναφέρονται στο Άγιο Όρος. Υπάρχει αφελείς κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή