Τετάρτη, Αυγούστου 17, 2011

Σκοτεινά σημεία στη συμφωνία με τη Φινλανδία


Απογοητευτική και ανησυχητική"  χαρακτηρίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση η συμφωνία με την Φινλανδία για τους όρους δανεισμού της Ελλάδας.
Σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Νότης Μηταράκης επισημαίνει πως το γεγονός ότι ζητούνται εγγυήσεις για να δοθεί δάνειο σε χώρα μέλος που έχει ανάγκη και προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση της, σημαίνει ότι η έννοια της κοινοτικής αλληλεγγύης υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο, ενώ δημιουργείται προηγούμενο, ώστε να ζητήσουν κι άλλες χώρες αντίστοιχες εγγυήσεις.
Ο κ. Μηταράκης εκφράζει την ανησυχία του ότι οι εγγυήσεις αυτές μειώνουν τα πραγματικά διαθέσιμα κεφάλαια που θα δοθούν στην Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπίσει το χρέος της, ενώ αυξάνουν το συνολικό χρέος της χώρας.
"Μας ζητούν να δανειστούμε επί πλέον, για να τους δώσουμε «εγγυήσεις» ώστε να μας δανείσουν" τονίζει χαρακτηριστικά ενώ επισημαίνει και το ενδεχόμενο να ενθαρρυνθούν και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους να ζητήσουν κι αυτοί αντίστοιχες εγγυήσεις.
Ο αναπληρωτής τομεάρχης κατηγορεί την κυβέρνηση πως πανηγυρίζει, την ώρα που δεν μπορεί να βάλει τέλος στον κατήφορο. "Η κυβέρνηση υπονοεί ουσιαστικά ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα. Αυτό δεν αλλάζει, όμως, την πραγματικότητα: ότι πάνε, συνεχώς, από το κακό στο χειρότερο", τονίζει χαρακτηριστικά.
ΣΥΝ: "Ανοίγουν την όρεξη στους κερδοσκόπους"
Για αναίρεση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, κάνει λόγω σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
"Η ειδική συμφωνία της ελληνικής με τη φινλανδική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της Φινλανδίας στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας αναιρεί επί της ουσίας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, για τα οποία η κυβέρνηση δεν σταμάτησε να πανηγυρίζει.
Το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα ακυρώνει στην πράξη τη συμμετοχή της Φινλανδίας στη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας, ενώ ανοίγει την όρεξη τόσο στις υπόλοιπες χώρες για να ζητήσουν αντίστοιχες εγγυήσεις, όσο και στις αγορές να συνεχίσουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις.
Το ότι η κυβέρνηση και ο κ. Βενιζέλος αντιμετωπίζουν αυτή τη συμφωνία με αντίστοιχη ευφορία και ικανοποίηση που αντιμετώπισαν προηγούμενες συμφωνίες στην ΕΕ δείχνει το πόσο μακριά από τις ανάγκες του ελληνικού λαού βρίσκονται.
Κυρίως, όμως, η νέα αυτή συμφωνία δείχνει τον πραγματικό χαρακτήρα των αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που στο βαθμό που δεν ακυρώνουν το νεοφιλελεύθερο πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού και των άλλων χρεών, ενώ οι ευρωπαϊκοί λαοί στο σύνολό τους φορτώνονται με νέα βάρη και μέτρα μνημονιακού τύπου".
ΔΗΣΥ: "Στο όριο της πρόκλησης"
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:
"Όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας και της Φινλανδίας δεν είναι μια καλή συμφωνία. Μπορεί να κρίθηκε αναγκαία για την απρόσκοπτη εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, αλλά είναι στο όριο της πρόκλησης και υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει ο δρόμος για επιμέρους διμερείς διαπραγματεύσεις.
Αντί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τη σύναψη πρόσθετων δανείων και η αξιωματική αντιπολίτευση με την αριστερά να διαγκωνίζονται για την επιβεβαίωση των καταστροφολογικών τους προβλέψεων, επιβάλλεται να επιδιώξουμε γρήγορα την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στην οικονομία, που αποτελούν το μόνο ασφαλή τρόπο στήριξης της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της χώρας".
Τι προβλέπει η συμφωνία
Οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Ελλάδας συμφώνησαν για τους εγγυητικούς όρους του δανεισμού της Αθήνας, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν.
Βάσει των όρων της συμφωνίας, η οποία απαιτείται να εγκριθεί και από τις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα μεταφέρει ένα ποσό στο φινλανδικό κράτος.
Το ποσό αυτό και οι τόκοι θα επενδυθούν σε χαμηλού ρίσκου μακροπρόθεσμες επενδύσεις που θα εγγυηθούν το δάνειο, σύμφωνα με το Ελσίνκι.
Η κ. Ουρπιλάινεν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος των εγγυήσεων, πάντως δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Οι δύο χώρες διαπραγματεύονταν για το θέμα αυτό στην διάρκεια του καλοκαιριού.
Η νέα φινλανδική κυβέρνηση, η οποία σχηματίστηκε τον Ιούνιο αφού έγιναν παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, είχε εξαγγείλει ότι θα ζητούσε εγγυήσεις ως προϋπόθεση για να λάβει μέρος σε μελλοντικές συμφωνίες δανεισμού της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης.
Στο μεταξύ, οι  κύριες βελγικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες επιβεβαίωσαν χθες τη συμμετοχή τους στο νέο σχέδιο χρηματοπιστωτικής στήριξης της Ελλάδας έπειτα από μια συνάντηση με τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Λικ Κούνε.
Η συνολική έκθεσή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ανέρχεται σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα διαπραγματευθούν απ' ευθείας με τις ελληνικές αρχές τους όρους συμμετοχής τους. (news247.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου