Παρασκευή, Αυγούστου 05, 2011

Άνεργοι και συνταξιούχοι στο σπίτι με κεριά



Ουρές σχηματίζουν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης δεκάδες πολίτες που ευελπιστούν σε διακανονισμό των οφειλών τους, καθώς αδυνατούν εδώ και μήνες να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκτιναχτεί στα ύψη, λόγω αύξησης ΦΠΑ.
"Καλύτερα να πληρώνουμε τόκους παρά να μας κόψουν το ρεύμα", παραδέχονται οι περισσότεροι καταναλωτές.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΔΕΗ, το 8% των καταναλωτών καθυστερεί να πληρώσει το λογαριασμό περίπου για ένα εξάμηνο, ενώ το 2% δεν πληρώνει τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς και πέραν του εξαμήνου.
Από την επιχείρηση επισημαίνεται ότι από τα 250.000 νοικοκυριά στα οποία λόγω χρεών διέκοψε η ΔΕΗ την παροχή ρεύματος, περίπου 100.000 δεν επανασυνδέθηκαν.
Ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετές μικρές επιχειρήσεις που κλείνουν. Στελέχη της ΔΕΗ χαρακτηρίζουν ασύμφορο το διακανονισμό, λέγοντας ότι αν δεν πληρωθούν οι λογαριασμοί εντός τριμήνου, επιβαρύνονται με επιτόκιο 6,5%.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", ως συνεπείς πελάτες κρίνουν τους μισθωτούς, οι οποίοι εξαναγκάζονται να εφαρμόζουν αυστηρό προγραμματισμό στις οφειλές τους.
Υπέρογκες θεωρούν οι καταναλωτές, αλλά και οι εκπρόσωποι της επιχείρησης, τις έμμεσες επιβαρύνσεις που φουσκώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος: 13% ΦΠΑ, 1,2 δισ. ετησίως για δημοτικά τέλη, 300 εκατ. ευρώ υπέρ ΕΡΤ, πρόσθετα ειδικά τέλη, φόρος κατανάλωσης δικαιωμάτων τελωνειακών.
Στη μαύρη λίστα άνεργοι και συνταξιούχοι
Καλλιτέχνες, φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι και καταστηματάρχες, η γενιά των τριαντάρηδων, είναι ορισμένοι από τους εκατοντάδες καταναλωτές που περνούσαν την πόρτα με το ταμπελάκι "Αιτήσεις Διακοπών" στην κεντρική υπηρεσία.
Οι μαρτυρίες των πολιτών
"Οφείλω 531 ευρώ και είμαι φοιτητής. Αν δεν κάνω διακανονισμό, θα μείνω χωρίς ρεύμα. Οι πάγιες ανάγκες είναι αρκετές και δεν έχω εισόδημα. Στο εξοχικό των γονιών κάνω διακοπές", λέει στην Ελευθεροτυπία ο Γιάννης Θεοδώρου.
Η τριαντάχρονη Κ. Σιδερίδου οφείλει 925 ευρώ: "Το ρεύμα είναι το λιγότερο. Τα τέλη που πληρώνουμε είναι περισσότερα από το ποσό της κατανάλωσης ρεύματος. Το μαγαζί με τα ψιλικά βγάζει τρία με τέσσερα κατοστάρικα το μήνα. Δεν θα πάω διακοπές για να τα πληρώσω. Γιατί δεν μπορώ να δουλέψω χωρίς ρεύμα".
"Μόλις 86 ευρώ χρωστάω, αλλά δεν μπορώ να τα πληρώσω γιατί ζω με τη σύνταξη του ΟΓΑ, δηλαδή με 340 ευρώ. Ψάχνω για δουλειά αλλά δεν βρίσκω", προσθέτει ο Μαν. Χαιρέτης.
"Εφόσον οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται, θα πρέπει να μειωθούν αντίστοιχα και τα τιμολόγια. Αν ξεπουληθεί η ΔΕΗ, ο ιδιώτης θ' ανεβάσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος", προσθέτει ο Αντ. Καρπαθόπουλος στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/8/11

    Αίσχος αυτό που γίνεται με τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ. Κάποτε θα πρεπει να σταματήσουν να πληρώνουν τα σπασμένα οι πολίτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/8/11

    Έχουμε να πληρώσουμε πολλά απο τα σπασμενα "τους" ......μας έχουν φτάσει σε εξευτελιστικό επίπεδο ......το χειροτερο είναι για τους ηλικιωμένους που πολλοι απο αυτούς δνε έχουν κανενα και πρεπει να τα βγάλουν "αξιοπρεπως" με την συνταξη που τους δίνουν σαν ξεροκοματο ...............σε λιγο τα λεγομενα σπασμένα θα τα πληρώνουμε με την ζωη μας .........απλα δειτε ποσο έχουν ανεβει τα ποσοστα των αυτοκτονιων και θα καταλαβετε ...ευχαριστω για την επισκεψη ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή