Πέμπτη, Αυγούστου 25, 2011

ΜΑΚΡΟΖΩΪΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΕΡΝΙΤΣΑΣ.



Σε κάθε επίσκεψή μας στο Μοναστήρι της Κερνίτσας, μαθαίνουμε και νέα πράγματα.
Βλέπουμε τις γηραιές μοναχές και αναρωτιόμαστε, πως ζούνε τόσο πολύ, ενώ εμείς, με τόσα αγαθά τόσο λίγο;
Πρόσφατες μελέτες ιατρών, διαπιστώνουν ότι το μυαλό μας, είναι το πιο αχόρταγο όργανο στο σώμα μας. Είναι εκείνο που σε περίπτωση ασιτίας, θα δώσει την εντολή στο συκώτι, να αντλήσει ο οργανισμός ουσίες, μέχρι και από τους μυς της καρδιάς στο τέλος, προκειμένου να ζήσει ο εγκέφαλος, καταστέλωντας λειτουργίες που ιεραρχεί ως δευτερεύουσες, όπως η διαίρεση των κυτάρρων, η ανάπτυξη νυχιών κλπ.

Το μυαλό μας που καταναλώνει το είκοσι της εκατό, των όσων τρώμε, σε περιπτώσεις νηστειών, καθυστερεί την ανάπτυξη των κυττάρων μας, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η γήρανση αυτών.
Έτσι βλέπεις μοναχές, ενενήντα ετών, να είναι ακμαίες.
Πολλοί ήταν οι επιστήμονες, που συμφωνούν, πως το χριστιανικό εβδομαδιαίο και ετήσιο πρόγραμμα νηστειών μας, είναι το πιο ιδανικό διαιτολόγιο για όσους θέλουν να κερδίσουν, μέχρι και δεκαπέντε χρόνια περισσότερο ζωής!
Παρατηρούμε το μικρό μας αγοράκι, να σταματά να φωνάζει, να παρατηρεί τα λουλούδια στο προαύλιο της μονής, να κόβει τα φύλλα τους και να τα επανατοποθετεί στην θέση τους, να γελά και να μας ακούει, πιο πολύ… διαπιστώνουμε πως κάτι όμορφο μας συμβαίνει.
Η ηρεμία που προσπαθούμε να βιώνουμε κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το μοναστήρι της Παναγιάς Κερνίτσης, είναι συστατικό καταλυτικό του άγχους μας.
Βλέπουμε ξεκάθαρα τι αξίζει πραγματικά στην ζωή μας και με μεγαλύτερη δύναμη, δουλεύουμε, μελετάμε και ασχολούμαστε με την καθημερινότητά μας.
Κάθεσαι εμπρός στη εικόνα της Παναγίας, την θαυματουργή και καταλαβαίνεις πόσο ελεύθερος είσαι να κάνεις ότι θέλεις… και ότι κάνεις, πόσο ήταν καθορισμένο, ως θέλημα Θεού να γίνει!
Έτσι αποφασίζεις να γίνεις πιο καλός χριστιανός, συνάνθρωπος, συνάδερφος, αδερφός, σύζυγος, πατέρας… για να έρθεις ξανά μπροστά στη Παναγία, με σηκωμένο το κεφάλι και να πεις… «ας γίνει το θέλημά Σου».
Άγχος δεν έχουν όσοι, διαπιστώσουν το ότι γίνεται, είναι θέλημα Θεού.
Θα πεθάνει κάποιος νωρίς, είναι Θέλημα Θεού να γίνει… και όπως λένε οι μοναχές, δεν χρειάζεται άλλο ο Θεός να τον δοκιμάσει…
Ευεργετείσαι, τότε ο Θεός κάτι περιμένει από εσένα… να βοηθήσεις κάποιον ή να κάνεις κάτι…
Δεν ευεργετείσαι και δοκιμάζεσαι, τότε ο Θεός, σε θεωρεί πολύ καλό άνθρωπο και σε δοκιμάζει…
Έρχεσαι στη Μονή της Παναγιάς και αν δεν μπορείς, σαν άνθρωπος… το φορτίο σου, να σηκώσεις, των δώρων ή των δοκιμασιών σου, ζητάς από Εκείνη λύτρωση και θα την έχεις!
Άνθρωπος, που φεύγοντας θα πει… «Παναγία μου δώσε μου σε μένα όλα τα κακά του κόσμου, αρκεί να έχεις καλά τους ανθρώπους μου και όλους όσους δεν γνωρίζω και έχουν την ανάγκη Σου…», τότε αυτός ο άνθρωπος, είναι Άνθρωπος!
Είναι γεγονότα, τρόπος ζωής και σκέψης, που αψηφώντας τα ανούσια, ίντριγκες και πάθη, τον Θάνατο τον ίδιο, κάποιος μπορεί να έχει μακροζωία και μία ψυχή άξια να κριθεί, δίχως ντροπή, παρουσία όλων…
Είναι οι μοναχές της Παναγίας Κερνίτσης, που σου δείχνουν με την συμπεριφορά τους, το χαμόγελο, την καλοσύνη τους, την υπομονή και το πείσμα τους, το δρόμο των Θείων Μυστηρίων της Εξομολογήσεως και της Θείας Κοινωνίας.
Είναι χώρος, που αξία δεν έχουν τα πτυχία, τα χρήματα, τα ακίνητα ή κινητά αποκτήματα… αλλά τα ξεκάθαρα βλέμματα, το καθάριο ασπράδι του ματιού και το άφθονο ευγενικό χαμόγελο που ρέει στα χείλη…

Το Άγιο Πνεύμα είναι επάνω από τα κεφάλια μας, στο μοναστήρι κάθε φορά που πάμε και ζητά απλά ταπείνωση, να μας δείξει, έναν άλλο κόσμο, εσωτερικής γαλήνης και αυτάρκειας.

Κάθε φορά που φεύγουμε από αυτό το μέρος, φεύγουμε λες και κάναμε δέκα ημερών διακοπές, ξεκούραστοι και το παιδάκι μας, πιο ήρεμο, υπάκουο, χαμογελαστό και με περισσότερες δυνατότητες και υγεία… να μας καταπλήττει.
Το Θαύμα γίνεται καθημερινά εδώ!
Η ζωή αποκτά εδώ το νόημά της.
Πρέπει και εσείς να απαντήσετε στον εαυτό σας, την ερώτηση: «Έχω ζωή πραγματική;»
Η μονή Κερνίτσας μας περιμένει όλους... και δίνει απαντήσεις...

(διαβάστε "Το δράμα της Μονής Κερνίτσας"..."εδώ" )

http://church-taxiarchon-kernitsas.blogspot.com/
Με εκτίμηση,
Γ-Χ-Ν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου