Σε επτά διαβαθμισμένα έγγραφα από τις αμερικανικές πρεσβείες της Λευκωσίας και της Άγκυρας, τα οποία έρχονται στη δημοσιότητα μέσω του Wikileaks αποκαλύπτεται το ισχυρό ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα πετρέλαια στην Κύπρο.
Στα έγγραφα αυτά φανερώνεται η στάση και οι απειλές της Άγκυρας, πώς επενέβησαν οι Ισραηλινοί και το ρόλο που έπαιξε η αμερικανική εταιρία Noble Energy, η οποία θα πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις την 1 Οκτωβρίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.
Τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα αφορούν την περίοδο από τον Αύγουστο του 2008 αναφέρει η εφημερίδα "Tο Βήμα" -με την προκήρυξη διαγωνισμού αδειοδότησης για τα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα- και φθάνουν έως τον Ιούλιο του 2009, με πληροφόρηση για την ανάληψη της δουλειάς από την Noble Energy. Τα έξι από τα επτά έγγραφα αποκαλύπτει η εφημερίδα "Φιλελεύθερος".
Ο προηγούμενος Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία Ρόλαντ Σλίκερ εκφράζεται με μεγάλη δυσπιστία ως προς την προώθηση διαδικασιών έρευνας και εξόρυξης κοιτασμάτων από την Κύπρο, ενώ ο διάδοχός του Φρανκ Ούρμπανσικ αποστέλλει τηλεγραφήματα στην Ουάσιγκτον με ακριβώς αντίθετο περιεχόμενο. Στο μεταξύ, όμως, υπήρξε η εμπλοκή της αμερικανικής εταιρίας Noble. Κοινό σημείο το ενδιαφέρον και των δύο διπλωματών να μη επηρεασθούν οι συνομιλίες από τις διαδικασίες για τα πετρέλαια.
Με απόρρητο έγγραφο, ημερομηνίας 2 Αυγούστου 2008 (λίγο πριν από τη διαδικασία δανειοδότησης των οικοπέδων), αποκαλύπτεται μεταξύ άλλων ότι "η κυβέρνηση της Κύπρου σχεδιάζει να διαθέσει σε πλειστηριασμό έντεκα οικόπεδα στη θάλασσα, που βρίσκεται στα νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου στα όρια της ΑΟΖ, όπως αυτή οριοθετείται στις συμφωνίες με την Αίγυπτο (2003), Λίβανο (2007) και το Ισραήλ (τότε ήταν υπό διαπραγμάτευση)".
Το σημαντικό είναι πως το απόρρητο αυτό αμερικανικό έγγραφο σημειώνει ότι κανένα από τα οικόπεδα δεν εμπίπτει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας ή στα ανοικτά της θάλασσας που διαχειρίζονται οι Τουρκοκύπριοι, μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας ή στα ανοικτά του χώρου που διαχειρίζεται.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας αντιτάχθηκε σθεναρά στη διαδικασία πλειστηριασμού ισχυριζόμενη ότι η κυβέρνηση της Κύπρου (σ.σ. ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως συνηθίζει να την αποκαλεί η Άγκυρα) δεν έχει το δικαίωμα να εισαγάγει διεθνείς συμφωνίες χωρίς τουρκοκυπριακή συγκατάθεση, ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα πρέπει να μοιραστεί τα έσοδα από τους φυσικούς πόρους της Κύπρου και ότι οποιαδήποτε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες της χώρες της περιοχής (σ.σ. δηλαδή και την Τουρκία, η οποία χωρίς να γειτνιάζει με τα θαλάσσια οικόπεδα, χωρίς να υπογράψει διεθνείς συνθήκες και χωρίς να κάνει το παραμικρό επιδιώκει, μέσω Τουρκοκυπρίων, να γίνει ένας από τους συνεταίρους στα πετρέλαια).(news.247.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου