Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023

“ΒΟΜΒΑ” ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2018: “ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΤΩΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ…” – ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: “ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ; ΡΩΤΩ ΕΥΘΕΩΣ! ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΤΕ;”


«Την 23η Ιουλίου 2018 έγινε αυτό που λέγαμε όλοι οι πυροσβέστες ότι δεν πρέπει να συμβεί: Πώς όταν δύο μεγάλα συμβάντα ήταν στην εξέλιξη, όπως εκείνη την ημέρα, ήταν η φωτιά στην Κινέτα και στο Μάτι, δεν μπορούσε ο μηχανισμός να ανταποκριθεί», αποκάλυψε μάρτυρας στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι

πηγη

Τον φόβο για την ύπαρξη διπλού μετώπου πυρκαγιών που θα οδηγούσε σε αποτελέσματα, εξέφρασε στην κατάθεσή του στη δίκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, ο Βασίλης Βορριάς, που υπηρετεί στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων.

«Την 23η Ιουλίου 2018 έγινε αυτό που λέγαμε όλοι οι πυροσβέστες ότι δεν πρέπει να συμβεί: Πώς όταν δύο μεγάλα συμβάντα ήταν στην εξέλιξη, όπως εκείνη την ημέρα, ήταν η φωτιά στην Κινέτα και στο Μάτι, δεν μπορούσε ο μηχανισμός να ανταποκριθεί. Το ήξεραν όλοι πως σε δύο μεγάλα συμβάντα στο λεκανοπέδιο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί η Πυροσβεστική», είπε ο μάρτυρας.

Όπως εξήγησε ο μάρτυρας, η εγγραφή στο ημερολόγιο πτήσεων για 37 ρίψεις δεν είναι δική του, αλλά ούτε και συναδέλφου του, γεγονός που είχε καταθέσει και στον ανακριτή που χειρίστηκε την υπόθεση, Αθανάσιο Μαρνέρη. «Κανείς άλλος δεν είχε δικαίωμα να προσθέσει κάτι στο ημερολόγιο πτήσεων, πλην εμού και του συναδέλφου που δεν το κάναμε. Η εγγραφή στο ημερολόγιο έγινε αντιληπτή από εμένα. Κατά τη γνώμη μου έγινε μετά τα δημοσιεύματα και που ενεπλάκη στην υπόθεση η ΥΕΜΣ», απάντησε ο μάρτυρας σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Μανιάτη, σχετικά με το ποιος άλλος θα μπορούσε να κάνει εγγραφές.

Εισαγγελέας: Το βιβλίο είναι νοθευμένο; Ρωτώ ευθέως.

Μάρτυρας: Δεν τηρήθηκε σωστά στο πρωτόκολλο βιβλίου πτήσεως.

Εισαγγελέας: Γιατί φοβάστε να το πείτε;

Μάρτυρας: Προφανώς, το βιβλίο νοθεύτηκε. Αυτό είναι σε κοινή θέα. Δεν φυλάσσεται κάπου κλειδωμένο.

Εισαγγελέας: Ο αριθμός 37 ρίψεις είναι υπερβολικός;

Μάρτυρας: Όσο καιρό είμαι στο Κέντρο Επιχειρήσεων δεν είχα ακούσει ξανά τέτοιο νούμερο.

«Κανένα εναέριο μέσο δεν σβήνει καμία δασική πυρκαγιά. Αυτό που κάνει το εναέριο μέσο είναι ότι μπορεί να οριοθετεί το συμβάν, να μειώσει την ταχύτητα εξάπλωσης, να βοηθήσει να πέσει νερό σε ορεινό ανάγλυφο που δεν μπορούν να φτάσουν τα οχήματα. Η επίπονη δουλειά της πυρόσβεσης γίνεται από τις επίγειες δυνάμεις. Εάν είχε λειτουργήσει η πρόληψη και αν δεν είχαμε οικονομική κρίση και να είχαμε περισσότερα μισθωμένα και είχαμε μόνο το Μάτι και πέφταμε και την πλάκωναν τη φωτιά επίγειες και εναέριες δυνάμεις σίγουρα σήμερα δεν θα είμαστε εδώ. Αλλά δυστυχώς συνετέλεσαν τα πάντα και φτάσαμε σε αυτό εδώ το σημείο» κατέληξε στην κατάθεση του ο μάρτυρας.

Τη σκυτάλη των μαρτυρικών καταθέσεων πήρε ο Ευστράτιος Αναστασόπουλος, που επίσης υπηρετεί στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων.

Πρόεδρος: Ακούστηκε εδώ ότι αν είχαν επιχειρήσει τρία τέσσερα εναέρια μέσα και με τη συνδρομή επίγειων δυνάμεων θα ήταν διαφορετική η εικόνα στη φωτιά στο Μάτι.

Μάρτυρας: Το ελικόπτερο πέταγε σαν ένα καρυδότσουφλο σε κύμα αλλά με ασφάλεια. Οταν λέει κάποιος στο πρώτο λεπτό με ένα ποτήρι νερό, αυτό ισχύει αλλά σε σταθερές συνθήκες, στις δασικές φωτιές το περιβάλλον εντελώς διαφορετικό.

Πρόεδρος: Αν στις 17:30 έδιναν κατευθύνσεις στους ανθρώπους στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές μέχρι τις 18.20;

Μάρτυρας: Είναι πολύ υποθετικό το ερώτημα. Ήταν εξασφαλισμένη η κυκλοφορία αυτοκινήτων;

Πρόεδρος: Αν γινόταν μια μαζική ενημέρωση στις 17.30 θα μπορούσε να είχε φύγει με ασφάλεια ο κόσμος;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό.

Διαβάστε επίσης:

«ΚΑΙΓΟΤΑΝ ΟΛΟ ΜΟΥ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΕΙΜΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ»! ΌΤΑΝ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΣΤΟ ΜΑΤΙ! ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΓΙΑΤΙ. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΑΦ’ ΟΤΟΥ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕ 102 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου