Τετάρτη, Ιουλίου 06, 2022

pravda.ru - οι Ρώσοι μύρισαν ότι φεύγει ο Ερντογάν και ανησυχούν για τον ΒΟΣΠΟΡΟ




Μετά το περιστατικό με φορτηγό πλοίο, η Τουρκία θα κλείσει σύντομα τον Βόσπορο για τη Ρωσία
από την https://english.pravda.ru/world/152788-turkey_russia/
και τον Lyuba Lulko

Κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, η Τουρκία συνέλαβε ένα φορτηγό πλοίο με ρωσική σημαία καθώς μετέφερε σιτηρά από το λιμάνι του Μπερντιάνσκ. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί όταν ο Ρετζέπ Ερντογάν φύγει από την πολιτική. Η Ρωσική Ομοσπονδία χρειάζεται επειγόντως να κατασκευάσει εναλλακτικούς διαδρόμους για την παράδοση αγαθών στο νότο.Η Τουρκία πληροί όλες τις απαιτήσεις που προέρχονται από το Κίεβο



Το μισθωμένο από τη Ρωσία καζακικό πλοίο Zhibek Zholy, με 7.000 τόνους σιτηρών επί του σκάφους, έπρεπε να ξεφορτώσει τα σιτηρά στο λιμάνι του Karasu, από όπου θα μεταφερόταν στην επαρχία του Ικονίου. Ωστόσο από την 1η Ιουλίου το φορτηγό πλοίο έχει αγκυροβολήσει στην είσοδο του λιμανιού. Η Τουρκία κατέλαβε το πλοίο μετά από αίτημα του Κιέβου. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, το σιτάρι φέρεται να ανήκει στην Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα Βασίλι Μποντνάρ επεσήμανε την «πλήρη συνεργασία» με την Τουρκία.


«Το πλοίο, που τώρα μένει στην είσοδο του λιμανιού, έχει δεσμευτεί από τις τουρκικές τελωνειακές αρχές», είπε.




Ωστόσο, το πρόβλημα με την Ουκρανία και την Τουρκία θα παραμείνει στο μέλλον για πολύ καιρό. Τα εδάφη της Ουκρανίας που έχει πάρει υπό έλεγχο η Ρωσία διεξάγουν επί του παρόντος εκστρατείες συγκομιδής. Αυτή η συγκομιδή σιτηρών θα είναι ρωσική, αλλά το Κίεβο δεν πρόκειται να την εγκαταλείψει...


ε.
Η Τουρκία μπορεί να κλείσει τον Βόσπορο για τη Ρωσία εντός ενός έτους

Η εξαγωγή σιτηρών, αλλά και υδρογονανθράκων κ.λπ. μέσω του Βοσπόρου έχει γίνει προβληματική τον τελευταίο καιρό καθώς το Κίεβο χάνει εδάφη. Ως εκ τούτου, ο πρωταρχικός στόχος της Ρωσίας είναι να δημιουργήσει εναλλακτικές διαδρομές προς την Ασία, όπου θα ανακατευθυνθούν οι ροές ρωσικών εμπορευμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πούτιν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στη Σύνοδο Κορυφής της Κασπίας στο Τουρκμενιστάν.

Στο Τουρκμενιστάν, συζήτησε τη διαδρομή προς την Ινδία μέσω του λεγόμενου διαδρόμου Βορρά-Νότου (γνωστός και ως περσικός διάδρομος, μέσω της Κεντρικής Ασίας και του Ιράν. Την τελευταία φορά ήταν πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου — όταν μεταφέρθηκαν οι προμήθειες Lend-Lease μέσω του Ιράν στην ΕΣΣΔ.

Η ιδέα συζητείται στη ρωσική κυβέρνηση από το 2000. Το 2002 υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Ινδίας για την κατασκευή σιδηροδρόμου και αυτοκινητόδρομου κατά μήκος αυτού του διαδρόμου. Μόνο σήμερα που αυτό το έργο έχει όλες τις πιθανότητες να υλοποιηθεί. Η Ρωσία θα μπορεί να φτάσει στον Περσικό Κόλπο και στον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Κασπίας Θάλασσας και του Ιράν για να φτάσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Σαουδική Αραβία από εκεί.

Η Τουρκία θα διεξαγάγει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σε ένα χρόνο. Λόγω της απότομης πτώσης της οικονομίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάνει πιθανότητες επανεκλογής και όλοι οι αντίπαλοί του, εάν νικήσουν, θα είναι πολύ πιο μισαλλόδοξοι απέναντι στη Ρωσία.Επομένως, η Τουρκία μπορεί πράγματι να μπλοκάρει τον Βόσπορο για τη Ρωσία και η Μόσχα θα πρέπει να βιαστεί με εναλλακτικές διαδρομές.
https://english.pravda.ru/world/152788-turkey_russia/


Αναρτήθηκε από Rania

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου