Κυριακή, Σεπτεμβρίου 03, 2017

Ένας άγνωστος άγιος των ημερών μας στην Κορινθία


Αγαθός Λευίτης του Καλαμακίου Ισθμίας (ο γ. Αγαθάγγελος) που προγνώρισε τον θάνατό του (1868-1972) Μέ τη βοήθεια του Θεού ό Γέροντας προγνώρισε το θάνατό του και τον προείπε, τρεις ήμερες νωρίτερα. Είπε στη μοναχή Εύλογία:

-Έγώ θα φύγω σε τρεις μέρες· να λάβεις τα μέτρα σου, γιατί είσαι μόνη.


Εκείνη, όμως, δεν είχε τηλέφωνο να ειδοποιήσει τον κόσμο. Ηταν και μονάχη. Έπέτρεψε τότε ό Θεός να έλθει κάποιος χριστιανός, γνώριμος του Γέροντος, ό Σπύρος ό Τζάφης, Ήπειρώτης στην καταγωγή που έμενε στην Κόρινθο. Αύτόν πολύ είχε εύεργετήσει ό Γέροντας στις δυσκολίες του. Και τα κατάφερε αυτός αργότερα με την εργασία του και τις εύχές του Γέροντος να δημιουργήσει καταστήματα στην Κόρινθο.









Αυτός επισκέφτηκε τον Γέροντα την Κυριακή, λίγο πριν από την κοίμησή του. Ό Γέροντας προγνωρίζοντας το επικείμενο τέλος τον παρεκάλεσε να μείνει το βράδυ στο Μοναστήρι, γιατί τηλέφωνο δεν υπήρχε και ή Γερόντισσα ήταν μόνη της. Εκείνος προέβαλλε άντίρρηση λέγοντας ότι την έπομένη έπρεπε να ταξιδέψει για την ’Ήπειρο.


Ό Γέροντας με επιμονή τον έπεισε να αναβάλει το ταξιδιού για μιά-δύο ημέρες.
Στην επίμονη παράκληση του Γέροντος ό κ. Σπύρος δέχθηκε και κοιμήθηκε κοντά του εκείνο, το τελευταίο βράδυ της επίγειας ζωής του. Αύτός ήταν και ό οποίος ειδοποίησε μερικούς πιστούς για την κοίμηση του Γέροντος.


Πρίν όμως να έπέλθει το τέλος του πατρός Άγαθαγγέλου ή Γερόντισσα Ευλογία είδε ένα συμβολικό όνειρο. Είδε ότι στην αύλή του Μοναστηριού, κάτω από τα δέντρα είχαν φυτρώσει πολλά μικρά κυπαρισάκια και έπάνω τους κελαηδούσαν πάρα πολλά πολλά πουλάκια μέσα σε μιά ήσυχη βραδιά που φωτιζόταν από μιά φωτεινή πανσέληνο. Και έλεγε στον ύπνο της ή Γερόντισσα Εύλογία: «Δεν έρχεται κανείς να άκούσει αυτό το κελάηδημα και να ευφρανθεί ή καρδούλα του; Τόσα πουλάκια που βρέθηκαν; Το μέρος μοιάζει παραδεισένιο». Τότε βλέπει ένα νεαρό να έρχεται μέσα από την αύλόπορτα με ένα φάκελο στη μασχάλη, να περνάει από μπροστά της κάνοντας ύπόκλιση και να φεύγει προς το κελλί του Γέροντα.


Εκεί μπήκε μέσα και έκλεισε την πόρτα. Ή Γερόντισσα Εύλογία βλέποντας αύτή την κίνηση του άγνωστου νεαρού στενοχωρήθηκε και λέγει: «Ποιος είναι αυτός ό άγνωστος που μπήκε μέσα και έκλεισε και την πόρτα»; Τρέχει στο κελλί του Γέροντος και βλέπει το νεαρό γονατισμένο κοντά στο μαξιλάρι του να του έχει άγκαλιάσει το κεφάλι. Του λέει τότε με άπορία:


-Τί θέλετε, κύριε;
Γιά να πάρει από εκείνον την άπάντηση:
-Μή φοβάσαι, άδελφή Εύλογία, είμαι ό άγγελός του. Ήρθα να τον δω.
Τότε ή Γερόντισσα με συστολή του είπε:
-Νά σας άφήσω να συζητήσετε και εγώ να βγω να χαρώ τα πουλιά που κελαηδούνε.
Έτσι τελείωσε το όνειρο. Την άλλη μέρα το πρωί σηκώθηκε ή Γερόντισσα Εύλογία να περιποιηθεί το Γέροντα και εκείνος της είπε:
-Σε τρεις ήμέρες θα φύγω. Μην το παίρνετε αψήφιστα


Είμαστε ταξιδιώτες
Ο Γέροντας έφθασε στις τελευταίες ήμερες της ζωής του.
-Θά φύγω! Έπανέλαβε στη Γερόντισσα.
Εκείνη χαριεντιζόμενη και για να γλυκάνει την ατμόσφαιρα του είπε:
-Που θα πας, Παππούλη, εδώ είναι το σπίτι μας.
Εκείνος με φωνή βροντερή άπάντησε:
-Λάθος κάνεις, δεν είναι το σπίτι μας έδώ. Το σπίτι
μας είναι στην Άνω Ιερουσαλήμ. Έδώ είμαστε ταξιδιώτες».
Τού λέει εκείνη:
-Ποιος σου το είπε, Παππούλη;.
-Μου το είπε ό Άγγελός μου. Με ειδοποίησε. Σε τρεις μέρες θα φύγω.


Ηταν Μάρτιος μήνας. Ό Παππούλης είδε τον Άγγελό του Παρασκευή βράδυ, Σάββατο ξημερώματα και ή τρίτη ήμερα ήταν πλέον τη Δευτέρα 20 Μαρτίου του 1972. Τότε που κοιμήθηκε ό Γέροντας και Άγγελοι παρέλαβαν την αγία του ψυχή, να την μεταφέρουν στο θρόνο του Θεού μας.


Νά συγχωρεθούμε!
Βλέποντας με ευγνωμοσύνη ό Γέροντας τη Γερόντισσα Ευλογία με τα μάτια που έσβυναν στη γη, για να ανοίξουν στη Βασιλεία των ούρανών, της ζήτησε να συγχωρεθούν, να πάρει την εύχή της. Της έλεγε:
-Δώσε μου τα χέρια σου να τα φιλήσω, διότι αύτά
τα χέρια με ύπηρέτησαν οκτώ χρόνια, και όσα τράβηξες εσύ μαζί μου, δεν τράβηξε ή μάνα που με γέννησε.


Τήν εύχαρίστησε και κατόπιν ευχαρίστησε όλα τα όργανά του, αύτά που τον άξίωσαν να διακονήσει το ιερό Θυσιαστήριο. Εύχαρίστησε τα μάτια του, τη μύτη του, το στόμα του, τα αύτιά του και τις πέντε αισθήσεις του, τις πέντε θυρίδες από τις οποίες εισέρχεται στην καρδιά μας ό πειρασμός, αύτές που υπάκουαν στη θέλησή του και τον διατήρησαν άσπιλο και άμώμητο, μακριά από παρεκλίσεις και τρικλοποδιές που οδηγούν σε πτώσεις. Τέλος πάνω από όλους ευχαρίστησε τον Τριαδικό μας Θεό για τη δημιουργία των απάντων, τον δοξολόγησε για τις προς αύτόν εύεργεσίες του και με τη μονολόγιστη εύχή στο στόμα «Κύριε Ιησού Χριστέ έλέησόν με», έφυγε για την ’Άνω Ιερουσαλήμ κλείνοντας τα μάτια του στις 20 Μαρτίου 1972 σε ηλικία 104 ετών.


Ευωδία ανεξίτηλη
Την κοίμηση του Γέροντος συνοδέυσε εύωδία άνεξίτηλη. Ή άνοιξιάτικη φύση συνέστειλε την εύωδία της, για να απλωθεί παντού ή εύωδία του Γέροντος και να βεβαιωθεί ή θεϊκή ρήση: «Έγώ τους εμέ φιλούντας άγαπώ, τους δε δοξάζοντάς με δοξάσω», λέγει ό Κύριος ( Παρ. η’ 17, Α’ Βασιλ. β’ 30). Ή δόξα που δίνει ό Θεός στους Αγίους είναι τόσο μεγάλη, που αν έβλεπαν οί άνθρωποι τον Άγιο όπως είναι, από την εύλάβεια και το φόβο θα έπεφταν καταγής, γιατί ό σαρκικός άνθρωπος δεν μπορεί ν’ άντέξη τη δόξα της ούράνιας έμφανίσεως. Δεν μπορούμε να δούμε τους


Αγίους στη δόξα τους, άλλά την αντιλαμβανόμαστε με την αίσθηση της όσφρήσεως, αφού ή έντονη και άρρητη εύωδία δείχνει την παρουσία τους κοντά μας και την ούράνια δόξα τους. Την άλλη μέρα στην κηδεία μυρόβλυζε όλος ό Γέροντας και ό Δαμασκηνός, ό Κορίνθιος Μητροπολίτης Δημητριάδος, μαζί με το Μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονα Καρανικόλα είπαν:


-Καί μυροβλύτη θα σε όνομάσωμεν!
Καί όταν του έβαλαν το Εύαγγέλιο πάνω στο φέρετρο, ελευθέρωσε τα χέρια του από το δέσιμο που είχαν και έπιασε άγκαλιά το Εύαγγέλιο. Τότε θαυμάζοντας είπε ό Δεσπότης:


-Αφήστε τον να το πιάσει, διότι δεν το χόρτασε εδώ στην γη.
Κατόπιν έκαναν κενοτάφιο και το έχτισαν μέσα, για να βρεθούν καθαρά τα λείψανά του. Και όντως έτσι βρέθηκαν μετά από 36 χρόνια που έγινε ή άνακομιδή τους.


Πηγή , ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΔΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΥΣΙΑΣ. Ο ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ. ΑΓΑΘΟΣ ΛΕΥΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ ΙΣΘΜΙΑΣ apantaortodoxias.blogspot.gr


Πηγή: http://synaxipalaiochoriou.blogspot.gr/

Παρακαλούμε να διαγραφούν αφού επισημανθούν τα παρακάτω:
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση - ολική ή μερική - του περιεχομένου του Ιστότοπου με την προϋπόθεση της ρητής αναφοράς της πηγής με ενεργό σύνδεσμο, σύμφωνα με τους όρους χρήσης και την κείμενη Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία (Ν.2121/1993). Ο Ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης Πνευματικών Δικαιωμάτων και ανίχνευσης αντιγραμμένου υλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου