Σάββατο, Ιουλίου 19, 2014

ΙΔΟΥ Η "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΣΤΗ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"...

Η σκοπιανή εφημερίδα Vecer δημοσίευσε πρόσφατα ρεπορτάζ για τους Έλληνες επισκέπτες στα Σκόπια. Το θέμα της δεν αφορούσε τον τουρισμό. Αφορούσε τους καταναλωτές του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με την εφημερίδα της γείτονος, κάθε Σαββατοκύριακο,
περίπου 15.000 Έλληνες περνούν τα ελληνικά σύνορα για μερικές ώρες και επιστρέφουν αυθημερόν στα σπίτια τους, στις Σέρρες, τη Δράμα, την περιοχή του Έβρου.
Συνηθισμένοι προορισμοί των Ελλήνων είναι η Γευγελή, η Στρώμνιτσα και η Μπίτολα που βρίσκονται κοντά στα σύνορα και σκοπός είναι κυρίως η αγορά φαρμάκων, βενζίνης και οι οδοντιατρικές εξετάσεις!
Το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει και με τους κατοίκους των ελληνικών νησιών που βρίσκονται κοντά στα παράλια της Τουρκίας. Από ρούχα και έπιπλα μέχρι και ζαρζαβατικά ψωνίζουν οι νεοέλληνες από τις τουρκικές παραλιακές πόλεις.
Προφανώς δεν είναι η ξενομανία που ωθεί τους Έλληνες της βόρειας Ελλάδας να πηγαινοέρχονται στα Σκόπια και τη Βουλγαρία, ή τους Έλληνες των νησιών της ανατολικής Μεσογείου, στην Τουρκία. Οι τιμές είναι.
Η τιμή της βενζίνης στα Σκόπια είναι 40 λεπτά φθηνότερη από την τιμή στην Ελλάδα με αποτέλεσμα, το κέρδος να φθάνει έως και 20 ευρώ από ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ. Το ίδιο συμβαίνει και στα φάρμακα. Πιο πολύ συμφέρει να ταξιδέψει κανείς ως τα φαρμακεία της Γευγελής όπου θα πληρώσει εξ ολοκλήρου το φάρμακο, παρά να πληρώσει τη συμμετοχή του ως ασφαλισμένος στην Ελλάδα.
Κι αν τα παραπάνω μπορεί να θεωρηθούν «φυσιολογικά», εξωπραγματική είναι η κίνηση στα οδοντιατρεία των Σκοπίων όπου οι τιμές είναι στο 1/5 των ελληνικών, με το κόστος π.χ. συγκεκριμένων οδοντιατρικών υπηρεσιών να κυμαίνονται εκεί στα 50 ευρώ και εδώ στα 250. Σύμφωνα δε με τους Έλληνες πελάτες, οι οδοντιατρικές υπηρεσίες που απολαμβάνουν στα Σκόπια είναι υψηλής ποιότητας, ενώ οι οδοντίατροι όπως και πολλοί άλλοι επαγγελματίες, έχουν μάθει ελληνικά ώστε να ξεπεραστεί και το πρόβλημα της επικοινωνίας.
Σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ παλαιότερα, η κάμερα του συνεργείου κατέγραφε τους Έλληνες πελάτες που αγόραζαν από την Τουρκία την οικοσκευή, τα ρούχα και τα ζαρζαβατικά της εβδομάδας και με στεναχώρια μεγάλη τόνιζαν ότι έχουν αυτή την τύχη μόνο το καλοκαίρι, γιατί το χειμώνα ο καιρός δυσκολεύει «το πήγαινε – έλα απέναντι».
Εκτός από τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου όμως, η σκοπιανή εφημερίδα αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της μετανάστευσης Ελλήνων συνταξιούχων, που προτίμησαν να αφήσουν τα σπίτια τους και να εγκατασταθούν μόνιμα στη γειτονική χώρα, όπου η σύνταξή τους, τους επιτρέπει να έχουν μια αξιοπρεπέστατη διαβίωση.
Και μιας και παντού η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο, οι σκοπιανοί γείτονές μας εκμεταλλεύθηκαν τη ζήτηση και έχτισαν οικιστικά συγκροτήματα για να στεγάσουν τους Έλληνες συνταξιούχους τα οποία πωλούνται σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Κι αν εδώ η σύναξη εξαντλείται στο φόρο, το χαράτσι και τη συμμετοχή στα φάρμακα, εκεί τον κάνει «άρχοντα» τον συνταξιούχο των 500 ευρώ!
Δεν είναι ασφαλώς λύση η μαζική μετανάστευση στα Βαλκάνια, ούτε έχουν όλοι οι Έλληνες την «τύχη» να ζουν σε παραμεθόριες περιοχές για να πηγαινοέρχονται στα Σκόπια, τη Βουλγαρία ή την Τουρκία.
Μια κάποια λύση θα ήταν η αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών παρεμβάσεων και πολιτικών στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Δυστυχώς όμως, η ελληνική εμπειρία έδειξε για μια ακόμη φορά πως μπορεί ακόμα και να πέσει μια κυβέρνηση για την τιμή του γάλακτος, αλλά αυτή παραμένει στο ύψος της κι οι υπουργοί στις θέσεις τους. Κι ας διαβεβαίωνε με τον γνωστό κατηγορηματικό τρόπο του προ ημερών από ραδιοφώνου ο κ. Γιακουμάτος ότι θα παραιτηθεί, αν ως το Δεκέμβριο δεν έχει τιθασεύσει τις τιμές στην αγορά.
Μετά από πέντε χρόνια κρίσης και ύφεσης, το επίπεδο διαβίωσης υποχωρεί δραματικά και το κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα παραμένει βορειοευρωπαϊκό, η αγορά παγωμένη και η κοινωνία εξαντλημένη. Διότι κανένα στομάχι δεν γεμίζει με λόγια ειδικά όταν τα λόγια αυτά είναι υποσχετικές που κανείς δεν πιστεύει ότι θα έχουν αντίκρισμα.

http://ixthis-12.blogspot.gr/2014/07/blog-post_92.html
πηγή Hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου