Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023

Η βιταμίνη που συμβάλλει στην πρόληψη του εμφράγματος



Παρακολουθώντας επί πέντε χρόνια χιλιάδες εθελοντές, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια βιταμίνη μπορεί να αποτρέπει 1 στα 172 σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια.

Ο αριθμός μπορεί να μην ακούγεται σημαντικός, επειδή πρόκειται όμως για παθήσεις, όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου, γίνεται αντιληπτό ότι η λήψη της μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.


Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η βιταμίνη D σχετιζόταν με μέση μείωση του κινδύνου κατά 9% για σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα. Ειδικά όμως μεταξύ των εθελοντών που εξ αρχής λάμβαναν φάρμακα για την καρδιά, η μείωση έφθανε το 16%.


Η λήψη βιταμίνης D φάνηκε να μειώνει τα εμφράγματα του μυοκαρδίου κατά 19% συγκριτικά με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στα εγκεφαλικά επεισόδια.


Replay
Unmute

Loaded: 100.00%



Remaining Time -0:00
Auto(360pLQ)ShareFullscreen




Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους είναι αρκετά πειστικά ώστε να αξιολογηθεί περαιτέρω η βιταμίνη, ιδίως σε όσους λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για καρδιαγγειακή νόσο.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η βιταμίνη D ασκεί ισχυρότερη δράση σε ασθενείς που κάνουν θεραπεία για υπέρταση ή χοληστερόλη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Rachel Neale. «Ωστόσο τα δεδομένα μας ισχύουν για όσους έχουν έλλειψη στη βιταμίνη. Επιπλέον, υποδεικνύουν μια σύνδεση και όχι σχέση αιτίας αποτελέσματος».


Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου