Σάββατο, Μαΐου 01, 2021

Απόστολος Αποστόλου : Λόγος διχαστικός εξ’ άμβωνος Μητροπόλεως

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ


Μεγάλη Παρασκευή ημέρα κλιμακωτής ανόδου του Θείου δράματος. Ημέρα όπου ο πόνος και ο θάνατος συστατικά στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης κορυφώνονται.
ΠΗΓΗ

Η Μεγάλη Παρασκευή, η πλέον πιο σιωπηλή ημέρα του κόσμου, η κατάβαση του Ιησού στον Άδη, στιγμές εννόησης της συντελεστικότητας της ζωής και από τον άμβωνα του Καθεδρικού Ναού της Μητροπόλεως Αθηνών στο κήρυγμα της ημέρας ακούστηκε λόγος προκλητικά διχαστικός και ανεκλάλητος.

Το κήρυγμα θύμιζε γραφείο τύπου του Υπουργείου Υγείας, έγινε ένας ανεκλάλητος συνδυασμός μεταξύ εμβολίου και Ιησού. Ο Ιησούς ως εμβόλιο έρχεται να θεραπεύσει τις ψυχές μας είπε ο εξ’ άμβωνος αρχιερέας, προσπαθώντας να κάνει ένα μάθημα βιολογίας και ορθοδοξίας με αυθαίρετους συνδυασμούς. Ο Ιησούς που φέρνει τη ζωή εκ νέου όπως το εμβόλιο που περιέχει έναν νεκρό ή αδρανοποιημένο παράγοντα και σώζει. Αυτά και άλλα τέτοια πρωτοβάθμια μαθήματα βιολογίας με αυθαίρετες θεολογικές αφαιρέσεις συνέθεταν μια ομιλία του αρχιερέα η οποία αποτελούσε ένα αμάλγαμα ασάφειας και τρικυμίας. Στο κλείσιμο του κηρύγματος του, ο αρχιερέας αναφέρθηκε στους αρνητές του εμβολίου χαρακτηρίζοντας τους αρρωστημένα μυαλά και συνωμοσιολόγους.


Τι περιμένει να ακούσει κανείς την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής, μα φυσικά για το βαθύ μυστήριο της οδύνης της ζωής, για το εσχατολογικό δέος, για τον πόνο για τα όρια του συντριμμού, την ανέπλιδη στιγμή που θα γίνει όμως ελπίδα ζωής το Μεγάλο Σάββατο.

Και εκεί που η Ορθοδοξία γίνεται η μεγάλη ελπίδα του νοήματος στην οδύνη και στην αγωνία του ανθρώπου ακούσαμε εξ’ άμβωνος το δελτίο τύπου της Big Pharma.

Ο εκκλησιαστικός αγαπητικός λόγος δήλωσε και πάλι απουσία στοιχήθηκε στον ακραίο διχαστικό λόγο που αποτελεί δραστική μηδενιστική εκτροπή στο μήνυμα της αγάπης των άγιων ημερών του Πάσχα.

Διχασμός σε υπερωρίες και από την ηγεσία της εκκλησίας; Έτσι φαίνεται για τον ανώτερο κλήρο ο οποίος ευλογεί την κοινωνία των δύο ταχυτήτων και των κοινωνικών διακρίσεων. Συμφωνεί με τα υγειονομικά φρονήματα (και παλαιότερα άφωνη ήταν η ηγεσία της εκκλησίας και όχι ο κατώτερος κλήρος με τα πολιτικά φρονήματα)και στέκεται δίπλα στην εξουσία ως θεραπαινίδα της.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του κορωνοϊού στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών. Η θέση του Αρχιεπισκόπου και της Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν στην Μαλεσίνα όπου σε 19 μέρες είχαμε 12 νεκρούς και πάνω από 50 κρούσματα.

Δεν θα είναι απίθανο αύριο στην είσοδο των εκκλησιών να δούμε ότι θα υπάρχει και φέις κοντρόλ και να ζητείται πράσινο διαβατήριο εμβολιασμού.

Τίποτε πια δεν φαίνεται αδύνατο. Ο ίλιγγος της παραφροσύνης είναι εδώ ή υπακούς στα κελεύσματα της νέας εποχής ή απορρίπτεσαι από παντού ακόμη και από την εκκλησία. Τη μεγάλη Παρασκευή η ανθισμένη φύση θάβει το πνεύμα κάποιοι θέλουν να θάψουν και την ελευθερία επιλογής.

Απόστολος Αποστόλου. Καθηγητής φιλοσοφίας

2 σχόλια:

  1. ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΓΙΑΤΙ ΨΑΧΝΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλη Ανασταση μολις το βρω θα το στειλω

      Διαγραφή