Κυριακή, Απριλίου 14, 2019

Ο Γαβρόγλου εκβιάζει με τις θέσεις των κληρικών



Ερωτήματα από τις δηλώσεις του στη Βουλή ότι βρίσκονται νομοθετικά «στον αέρα» 4.400 ιερωμένοι

Ρεπορτάζ Αντ. Τριανταφύλλου

Η κυβέρνηση συνεχίζει να απειλεί και να εκβιάζει την Εκκλησία χρησιμοποιώντας ως όπλο τις οργανικές θέσεις των κληρικών. Σοβαρά ερωτήματα εγείρουν οι δηλώσεις του Κώστα Γαβρόγλου χθες από το βήμα της Βουλής ότι 4.400 θέσεις ιερωμένων βρίσκονται νομοθετικά «στον αέρα», κάτι που συνιστά ευθύ προεκλογικό εκβιασμό προς την Εκκλησία.

Ο Κώστας Γαβρόγλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση επικαλέστηκε νόμο του 1945 τονίζοντας ότι «οι οργανικές θέσεις ιερέων είναι 6.000 και ούτε μία παραπάνω», ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να μισθοδοτούνται μόνον οι έγγαμοι ιερείς, κάτι που όντως σήμερα δεν συμβαίνει. Ο υπουργός Παιδείας προχώρησε όμως ακόμη ένα βήμα. Αφησε να εννοηθεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να ζητήσει αναφορά γιατί μισθοδοτούνται όλοι αυτοί οι νομοθετικά «ατακτοποίητοι» ιερωμένοι, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Νομικά η συλλογιστική του Κώστα Γαβρόγλου έχει βάση.


Υποδείξεις

Ωστόσο όσα είπε ο υπουργός προκαλούν εύλογα ερωτήματα. Για ποιον λόγο αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να ζητήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφορά για τις περίπου 4.400 θέσεις κληρικών, τη στιγμή που το κράτος διαχρονικά και χωρίς να έχει ρυθμίσει νομικά την εκκρεμότητα των οργανικών θέσεων συνεχίζει μέχρι σήμερα να πληρώνει περισσότερους κληρικούς από ό,τι οι οργανικές θέσεις; Μήπως ο Κώστας Γαβρόγλου προδόθηκε και «αποκάλυψε» ότι μπορεί να υπάρξει μια εξωθεσμική «παρέμβαση» προς το Ελεγκτικό Συνέδριο; Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας υπουργός της κυβέρνησης κάνει υποδείξεις προς το δικαστικό σώμα. Μήπως ο υπουργός Παιδείας με τις δηλώσεις του επιχειρεί να πιέσει τη διοίκηση της Εκκλησίας να συρθεί και πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης;

Η Ιεραρχία στις 20 Μαρτίου είπε οριστικό «όχι» στη συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου για αλλαγή του μισθολογικού καθεστώτος των ιερωμένων, αλλά εμφανίστηκε πρόθυμη να συνεχίσει τον διάλογο με την κυβέρνηση για το θέμα των οργανικών θέσεων.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ένα αυταρχικό τελεσίγραφο ότι δέχεται να συνεχίσει τον διάλογο μόνο εφόσον η Ιερά Σύνοδος αποδειχθεί χωρίς κανέναν αστερίσκο τις κυβερνητικές απαιτήσεις. Όπως όλα δείχνουν, κυβέρνηση και Εκκλησία συνεχίζουν να έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς εν όψει των εκλογών.
πηγη
Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου