Κυριακή, Απριλίου 29, 2018

Ανεβασμένη πίεση; Το προβιοτικό που θα σας βοηθήσει να τη ρίξετε!

Προβιοτικά ονομάζονται οι «καλοί» ζωντανοί μικροοργανισμοί (βακτήρια και μύκητες) που ζουν φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό και μάλιστα ωφελούν την υγεία.

Είναι ευρύτερα γνωστά για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, καθώς εξισορροπούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, διευκολύνουν την πέψη και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Ολοένα και συχνότερα όμως αναδύεται από τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα ότι τα οφέλη των προβιοτικών δεν περιορίζονται στη γαστρεντερική λειτουργία. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι τα προβιοτικά επιδρούν θετικά στο ανοσοποιητικό, στα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας, στο δέρμα και στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Τώρα, μια νέα μελέτη έρχεται να καταδείξει ότι ένα συγκεκριμένο προβιοτικό μπορεί να συμβάλει και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης!






Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, υπέδειξε πως το κεφίρ, ένα προβιοτικό ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της πίεσηςκι αυτό επειδή διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι μια ανισορροπία στις αποικίες βακτηρίων του εντέρου μπορεί να προκαλέσει υπέρταση σε ορισμένα άτομα. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί ότι η λήψη προβιοτικών οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο οι μηχανισμοί πίσω από αυτή τη θετική επίδραση δεν είχαν γίνει μέχρι σήμερα πλήρως κατανοητοί.

Έτσι, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Όμπερν της Αλαμπάμα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βίλα Βέλια στη Βραζιλία, μελέτησαν τρεις ομάδες πειραματόζωων (ποντικιών) ώστε να δουν πώς επιδρά το κεφίρ στην πίεσή τους:
Η μία ομάδα πειραματόζωων έπασχε από υπέρταση και έλαβε κεφίρ
Η δεύτερη ομάδα πειραματόζωων έπασχε από υπέρταση και δεν έλαβε κεφίρ
Η τρίτη ομάδα πειραματόζωων είχε φυσιολογική πίεση και δεν έλαβε κεφίρ (ομάδα ελέγχου)

Έπειτα από εννέα εβδομάδες, σε σύγκριση με την ομάδα των υπερτασικών πειραματόζωων που δεν έλαβαν κεφίρ, η ομάδα των υπερτασικών ποντικιών που έλαβαν κεφίρ παρουσίασαν μείωση στα επίπεδα των ενδοτοξινών στον οργανισμό τους (οι ενδοτοξίνες είναι τοξικές ουσίες που συνδέονται με διαταραχή της λειτουργίας των κυττάρων), καθώς και μείωση της αρτηριακής τους πίεσης και βελτιωμένη διαπερατότητα του εντέρου τους (όρος που περιγράφει τη μεταφορά ουσιών από τη γαστρεντερική οδό στο υπόλοιπο σώμα διαμέσου των κυττάρων του τοιχώματος του εντέρου). Η καλή εντερική διαπερατότητα εξασφαλίζει ότι περνούν στον οργανισμό μόνο ωφέλιμες ουσίες, ενώ οι περιττές ή και δυνητικά βλαβερές παραμένουν εντός του εντέρου και στη συνέχεια απορρίπτονται.

Η λήψη κεφίρ βοήθησε επίσης να αποκατασταθεί η φυσική ισορροπία τεσσάρων βακτηρίων του εντέρου και ενός ενζύμου στον εγκέφαλο που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποδεικνύει ότι το νευρικό και το γαστρεντερικό σύστημα «συνεργάζονται» ώστε να αντιμετωπίσουν την ανεβασμένη αρτηριακή πίεση.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι αντιυπερτασικοί μηχανισμοί του κεφίρ περιλαμβάνουν μια επικοινωνία μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του εγκεφάλου» γράφουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της μελέτης τους.
πηγη
Δείτε κι αυτό:

Υπέρταση: 14+1 τρόποι να την αποφύγετε (pics)

Ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος μέτρησης της πίεσης

Υπέρταση: Πώς θα ρίξετε την πίεση σε 6 απλά βήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου