Πέμπτη, Απριλίου 19, 2018

Ο Ερντογάν μεθόδευσε εκλογές για να αποφύγει τα χειρότερα


Η πρόταση του Μπαχτσελί βρήκε σύμφωνο τον Ερντογάν καθώς οι εξελίξεις στη Συρία πιέζουν και η οικονομία απαιτεί σημαντικές αποφάσεις

Ένα κακοπαιγμένο θεατρικό σκετς είδαμε εχθές στο παλάτι της Άγκυρας, όπου το υποχείριο του Ερντογάν, ο ηγέτης των διαλυμένων Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρότεινε να επισπευσθούν οι προεδρικές εκλογές για τον Αύγουστο αυτού του έτους, έναν χρόνο ενωρίτερα από τις προγραμματισμένες.

Η επίσπευση των εκλογών από τον Ερντογάν, δια στόματος Μπαχτσελί, αποφασίστηκε επειδή οι κακοί της Δύσης προβαίνουν σε «οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας», και, όπως υποστήριξε, είναι δύσκολο η χώρα να "αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες" έναν ακόμη χρόνο, γι’ αυτό οι εκλογές επιβάλλεται να γίνουν άμεσα.

Και ο Ερντογάν, αποδέχθηκε το επιχείρημα του αχυρανθρώπου του, και ανακοίνωσε ότι αντί για τον Νοέμβριο του 2019, οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου φέτος. [Δεν διευκρινίστηκε απολύτως αν θα είναι οι εκλογές διπλές, δηλαδή προεδρικές και βουλευτικές ταυτοχρόνως]. Η πρόταση λοιπόν του Μπαχτσελί, βρήκε σύμφωνο τον Ερντογάν, καθώς οι εξελίξεις στην Συρία και στην ευρύτερη περιοχή πιέζουν και η οικονομία απαιτεί σημαντικές αποφάσεις, είπε, και η επίσπευση των εκλογών φαίνεται λογική και προς όφελος της χώρας.
Το τι είδους εκλογές θα γίνουν, δεν χρειάζεται να το σκιαγραφήσουμε. Απλώς και μόνο να τονιστεί, ότι αμέσως με την αναγγελία της προκήρυξης εκλογών, παρατάθηκε επί ένα ακόμη τρίμηνο η κατάσταση ανάγκης, που ισχύει από την μέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Θα διεξαχθούν δηλαδή εκλογές, και με τυπική δικτατορία, πλην της ουσιαστικής που υπάρχει εδώ και χρόνια στην Τουρκία. Τέτοιος σεβασμός σε δημοκρατικούς θεσμούς.
Βεβαίως, το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ζήτησε να αρθεί αμέσως η κατάσταση έκτακτης, με το επιχείρημα ότι «Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να αρθεί αμέσως, δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης πρέπει να τερματιστεί στη χώρα αρχής γενομένης από σήμερα». Αντί της άρσεως, αποφασίστηκε η παράταση.

Αναμενόμενη ήταν η επίσπευση των εκλογών, προκειμένου να αποφύγει ο Ερντογάν τα χειρότερα. Και το πλέον δυσάρεστο και μη αναστρέψιμο γι’ αυτόν, είναι η συνεχής πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία από το 2016 έχασε το 46% της αξίας της. Πέντε λίρες το δολάριο, τέσσερις και κάτι το ευρώ, δημιούργησε ασφυκτικές πιέσεις στις τουρκικές επιχειρήσεις, οι οποίες δανειζόμενες σε δολάρια αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ήδη η εταιρία που ανέλαβε το τρίτο αεροδρόμιο στην ΚΠολη, ζήτησε αναβολή εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεών της.

Το επιχείρημα που θα επικαλεστεί ο Ερντογάν, στις προεκλογικές του ομιλίες, είναι ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, περί το 7%, που οφείλεται όμως στην εσωτερική ζήτηση και στις κρατικές δαπάνες προς τις τουρκικές εξοπλιστικές βιομηχανίες [που ανήκουν στην οικογένεια Ερντογάν και στο στενό του κύκλο].

Η υψηλή ανάπτυξη αντισταθμίζεται, όχι μόνον από τη τραγική υποτίμηση της τουρκικής λίρας, και τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά και από το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διευρύνθηκε στα 11,2 δισ. δολάρια στην περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, υψηλότερα από τα 5,3 δισ. δολάρια στην αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους. Το ΔΝΤ τονίζει, σε κάθε ευκαιρία, πως η τουρκική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με σημάδια "υπερθέρμανσης" μετά την υψηλή ανάπτυξη του περασμένου έτους.

Τρέχει να προφτάσει, λοιπόν, ο Ερντογάν, όσο τα πράγματα δεν χειροτερεύσουν και όσο του δίνει πόντους η προέλαση προς το άδειο Αφρίν, που εμφανίστηκε ως περιφανής νίκη [παρ’ όλο που από… τρίωρο, απαιτήθηκαν δύο μήνες, και με εγκατάλειψη των υπερασπιστών του, για να σωθούν οι άμαχοι από τους σκόπιμους βομβαρδισμούς των Τούρκων σε κατοικημένες περιοχές].
Η δυσκολία στο εγχείρημα του Ερντογάν είναι το γεγονός ότι θέλει πάση θυσία νίκη από τον πρώτο γύρο. Και τούτο επειδή, εδώ και καιρό γίνονται συζητήσεις -ίσως και με παρότρυνση εξωθεσμικών αλλοδαπών κέντρων- να συσπειρωθούν στον δεύτερο γύρο όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα υπό έναν υποψήφιο, μάλλον κεμαλιστή, ώστε να απομακρύνουν τον Ερντογάν. Σε τέτοια περίπτωση, και με αδυναμία να επέμβει όπως τώρα στην Δικαιοσύνη, ο Ερτογάν θα αντιμετωπίσει σοβαρές κατηγορίες. Αυτό είναι που θέλει να αποφύγει.
https://kostasxan.blogspot.gr/2018/04/blog-post_750.html
Μακεδών
Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου