Κυριακή, Ιουλίου 02, 2017

Η μαγική Ακτή Αμάλφι στην Ιταλία


Γραφικά χωριουδάκια, φωτογενείς μικρές πόλεις σκαρφαλωμένες στο γκρεμό, ατελείωτα μονοπάτια που φαίνεται να οδηγούν στο πουθενά και συνταρακτικές εικόνες με πρωταγωνίστρια τη θάλασσα, τις παραλίες, τα βράχια και τα πολύχρωμα σπιτάκια που ξεπροβάλλουν εδώ κι εκεί.

1. Positano

Ολόκληρη η ακτογραμμή της Αμάλφι είναι γεμάτη με πανέμορφα χωριά και κωμοπόλεις, το Positano όμως είναι αυτό που ξεχωρίζει! Και αυτό, όπως και τα υπόλοιπα, κάποτε ήταν ένα απλό ψαροχώρι, ενώ σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο σικ παραθαλάσσια θέρετρα της Ευρώπης, προσελκύοντας την.. crème de la crème των τουριστών κάθε καλοκαίρι.

Το Positano βρίσκεται σκαρφαλωμένο στην κορυφή του λόφου, σπιτάκια σε παστέλ αποχρώσεις και λεπτά σοκάκια που στροβιλίζονται στο βράχο και κατηφορίζουν ως τη βάση του, εκεί που σκάει το κύμα, στη βοτσαλωτή παραλία που θα δει σαν βουτά ο κόσμος.

Ετοιμάσου για πολλές βουτιές, άπειρες φωτογραφίες και αμέτρητες στιγμές ρομαντζάδας – θες δε θες, θα σου βγει.

2. Ο δρόμος

Είναι κοινό μυστικό: Η μισή γοητεία στην Αμάλφι είναι τα γραφικά χωριουδάκια. Η άλλη μισή είναι ο δρόμος που περνά μέσα από αυτά! Είτε έχεις το δικό σου αυτοκίνητο είτε νοικιάσεις, η εμπειρία αξίζει 100%.

Φαντάσου κάτι σαν ελληνικό επαρχιακό δρόμο, με τους γκρεμούς του, τις στροφές-φουρκέτες και τα όλα του, μόνο που η θέα δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα από ό,τι έχεις δει!

Από τη μία μεριά ο καταπράσινος λόφος με τα χρωματιστά σπιτάκια και από την άλλη η θάλασσα και ο ορίζοντας, ο δρόμος ελίσσεται και ξεδιπλώνει σε μια μαγευτική διαδρομή που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εμπειρίας στο Αμάλφι.

3. Ravello

Το Ravello είναι ένα από τα must see χωριά της Αμάλφι, γκλάμουρους και πολιτισμένο, με ομορφιά και πνεύμα, κοσμοπολίτικη διάθεση και απροσποίητη ανεμελιά.

Κατοχυρωμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ, είναι διάσημο για τη μεγάλη του παράδοση και ιστορία, έχοντας υπάρξει ένα από τα πρώτα θέρετρα για τους ευκατάστατους Ιταλούς.

Μη χάσεις τη Villa Rufolo, την ιστορική κατοικία που κάποτε ανήκε στην οικογένεια Rufolo και λέγεται ότι ενέπνευσε τον Wagner για τη σύνθεση της όπερας “Πάρσιφαλ”. Σήμερα είναι ένα από τα στολίδια του ιστορικού κέντρου του Ravello, με σήμα κατατεθέν τον πύργο της και καμάρι τους κήπους της, στους οποίους κάθε χρόνο διοργανώνεται κονσέρτο προς τιμήν του Wagner.

4. Οι παραλίες

Στην Ακτή Αμάλφι οι παραλίες είναι σκέτη μαγεία. Θα βρεις μεγάλες αμμουδιές με χρυσή άμμο και κρυστάλλινα νερά, θα βρεις όμως και ακτές με βότσαλο, μικρούς και μεγάλους κόλπους με βράχια και σπηλιές που μπορείς να εξερευνήσεις, με το γαλάζιο της θάλασσας να μη χάνεται στιγμή από τα μάτια σου.

Είτε σου αρέσει η ηλιοθεραπεία είτε προτιμάς τη σκιά των δέντρων – ή της ομπρέλας σου – στην Ακτή Αμάλφι θα βρεις τον παράδεισό σου.


5. H Amalfi

Η κωμόπολη που έδωσε το όνομά της σε όλα τα 50 χιλιόμετρα της ακτογραμμής, η Αμάλφι κάποτε ήταν μία από τις σημαντικότερες ναυτικές πόλεις της Ιταλίας, με πληθυσμό πολλών δεκάδων χιλιάδων.

Σήμερα σίγουρα είναι πιο ήσυχη και με λιγότερο μόνιμο πληθυσμό, που τους καλοκαιρινούς μήνες διπλασιάζεται βέβαια. Στην Αμάλφι θα κάνεις βόλτα στο λιμανάκι και θα πάρεις βαθιές ανάσες θαλασσινής αύρας, πριν ξεκινήσεις για να ενδότερα, προς εξερεύνηση κάθε στενού και παρατήρηση κάθε σημείου ενδιαφέροντος – και έχει πολλά!

Ο Cattedrale di Sant’ Andrea είναι κάτι που δεν μπορείς με τίποτα να χάσεις, ένα αρχιτεκτονικό κοκτέιλ-έργο τέχνης από τον 9ο αιώνα, ακριβώς πάνω από την Piazza del Duomo.

Όταν χορτάσεις από μουσεία και αξιοθέατα, μπορείς να συνεχίσεις τη βόλτα σου δοκιμάζοντας το πατροπαράδοτο gelato, είτε να κατηφορίσεις στη Marina Grande για ένα απογευματινό μπανάκι.

6. Το φαγητό

Ιταλία ίσον πίτσα και μακαρονάδες στο μυαλό των περισσότερων από εμάς. Και είναι αλήθεια, αφού παντού στην Ιταλία, με την Ακτή Αμάλφι να μην αποτελεί εξαίρεση, μπορείς να βρεις τα καλύτερα από αυτά τα δύο πιάτα.

Η Αμάλφι όμως δεν περιορίζεται σε αυτά, αλλά πάει το θέμα φαγητό ένα βήμα παραπέρα. Εάν σου αρέσει το gourmet, μάθε ότι η περιοχή διαθέτει μερικά αξιόλογα εστιατόρια, βραβευμένα με.. πολλαπλά αστέρια Michelin!

7. Limoncello

Σίγουρα έχεις δοκιμάσει limoncello – μπορεί μάλιστα να ξέρεις να φτιάχνεις και στο σπίτι σου. Σαν το limoncello της Αμάλφι όμως, δεν έχει πουθενά!

Θα το καταλάβεις μόλις δεις το μέγεθος των λεμονιών που καλλιεργούνται εκεί – φαντάσου κάτι ανάμεσα σε μεγάλο grape fruit και φράπα. Και αμέσως θα υιοθετήσεις κι εσύ τη συνήθεια να πίνεις ένα σφηνάκι μετά από κάθε γεύμα. Είναι ό,τι πρέπει για τη χώνεψη!

8. Η Θέα

Σε περίπτωση που ήδη το αναφέραμε.. καλύτερα να το αναφέρουμε ακόμη μία φορά. Στην Ακτή Αμάλφι θα απολαύσεις την πιο συνταρακτική, όμορφη, μαγευτική, ρομαντική, φωτογενή θέα όλων των εποχών – και δεν υπερβάλλουμε καθόλου!

Πώς θα φτάσεις στην Ακτή Αμάλφι;

Από Ρώμη

Εάν κλείσεις αεροπορικά εισιτήρια για Ρώμη – μην ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά στις αεροπορικές προσφορές, αλλά και σε τυχόν οικονομικές low cost εταιρείες - , έχεις πολλές επιλογές για να φτάσεις στην Ακτή Αμάλφι.

Η διαδρομή με λεωφορείο ως το Positano διαρκεί 4,5 ώρες και το κόστος one-way για ένα άτομο είναι γύρω στα 21€. Το δρομολόγιο είναι ενεργό από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο.

Η διαδρομή με τρένο ως το Salerno διαρκεί 2 ώρες και το κόστος one-way για ένα άτομο είναι γύρω στα 44€. Το δρομολόγιο είναι ενεργό όλο το χρόνο.

Η διαδρομή με τρένο ως τη Νάπολη διαρκεί 1 ώρα και 10 λεπτά και το κόστος one-way για ένα άτομο είναι γύρω στα 40€. Το δρομολόγιο είναι ενεργό όλο το χρόνο.

Από Νάπολη

Εάν επιλέξεις να φτάσεις στην Ακτή Αμάλφι μέσω πτήσης για Νάπολη, τότε είναι διαθέσιμες οι εξής επιλογές και διαδρομές:

Η διαδρομή με τρένο ως το Salerno διαρκεί 30 λεπτά και το κόστος one-way για ένα άτομο είναι περίπου 15€. Το δρομολόγιο είναι ενεργό όλο το χρόνο.

Η διαδρομή με τρένο ως το Sorrento (Circumvesuviana) διαρκεί λίγο περισσότερο από μία ώρα και το εισιτήριο κοστίζει 4,10€. Το δρομολόγιο είναι ενεργό όλο το χρόνο.

Η διαδρομή με λεωφορείο ως το Sorrento διαρκεί μία ώρα και 15 λεπτά και το εισιτήριο κοστίζει 10€. Το δρομολόγιο είναι ενεργό όλο το χρόνο.

Υπάρχουν επίσης δρομολόγια ferry από τη Νάπολη για διάφορους προορισμούς της Αμάλφι, ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται μέσω Sorrento, διαρκούν περίπου 40 λεπτά και το εισιτήριο κοστίζει περίπου 12€.

Όποιο κι αν είναι το αεροδρόμιο άφιξής σου, έχεις πάντα την επιλογή της μεταφοράς με ιδιωτικό αυτοκίνητο, με ποικίλα οχήματα και κόστη, για τα οποία μπορείς εύκολα να βρεις πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Πηγή: www.offsite.com (Photos)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου