Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2016

Ο Τούρκος πρόεδρος καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν πριν είναι αργά


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέτρεψε την Κυριακή τα ισλαμικά κράτη να ενωθούν και να δείξουν αλληλεγγύη μεταξύ τους.

Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι της Σαουδικής Αραβίας, ‘Ροτάνα’, ο Ερντογάν ανέφερε ότι απεχθείς εξελίξεις διαμορφώνονται κατά του ισλαμικού κόσμου.



«Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία είναι στο στόχαστρο. Βλέπουμε ότι όλες τις παγίδες και τα σχέδιαπου υφαίνονται ενάντια στον ισλαμικό κόσμο», είπε.






Για τη Συρία






Τουλάχιστον 600 χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, είπε, και ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να συνεργασθεί ακόμη πιο στενά, πριν είναι πολύ αργά.






Η Τουρκία και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν επιχείρηση στη βόρεια Συρία στα τέλη Αυγούστου για να καθαρίσουν την περιοχή από τα στοιχεία του Daesh. Η Άγκυρα δεν έχει επεκτατικά σχέδια στη Συρία, δήλωσε ο Ερντογάν αναφέροντας ότι η χώρα του φιλοξενεί σήμερα σχεδόν τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, με κόστος 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω του «Ισλαμικού και συναισθηματικού καθήκοντος».






Πρόσθεσε ότι η Δύση αποφεύγει την ευθύνη για τους πρόσφυγες και οι χώρες σε αυτήν κλείνουν τα σύνορά τους.






Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα για το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.






Έστρεψε τα πυρά του κατά του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, και τον κατέστησε υπεύθυνο για τη δολοφονία 600 χιλιάδων αμάχων στη Συρία και ότι πρέπει να φύγει και ότι δεν μπορεί να είναι μέρος σε μια μελλοντική διακυβέρνηση στη χώρα.






Γκιουλενιστές στην Τουρκία και Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο






Σε σχετικές αναφορές ότι οι μεταχείριση των Γκιουλενιστών στην Τουρκία είναι παραπλήσια με αυτήν που γίνεται στην Αίγυπτο στα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.






«Στην Αίγυπτο ο υπουργός Άμυνας ανέτρεψε τον πρόεδρο και έκανε ψευδείς εκλογές για να αναλάβει την εξουσία. Αυτό δεν συνέβη στην Τουρκία, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους όταν ο ίδιος του κάλεσε.







Τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Αίγυπτο αποτελείται από πραξικοπηματίες και δεν είναι δημοκρατική και ότι είναι απαραίτητο να επιλυθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν.






«Η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου μπορεί να ξεκινήσει όταν οι φυλακισμένοι ηγέτες της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Αιγύπτου- συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μόρσι- αφεθούν ελεύθεροι» είπε Ερντογάν.





Τόνισε, ακόμη, ότι οι δύο χώρες έχουν ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς και ότι η αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων θα είναι επωφελής, αλλά είπε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τυχούσες συνομιλίες σε προεδρικό επίπεδο, τις οποίες ο ίδιος κρίνει ως ανήθικες αυτήν τη στιγμή.






Η Μοσούλη ανήκει στους …κατοίκους της






Όσον αφορά την κατάσταση στο Ιράκ, είπε ότι η Μοσούλη ανήκει στους κατοίκους της…
«Μετά τη διάσωση της Μοσούλης από το Daesh, μόνο οι σουνίτες Άραβες, οι Τουρκμένοι και οι Σουνίτες Κούρδοι, θα πρέπει να παραμείνουν εκεί», είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah.






--
The Hellenic Information Team



Το παρόν άρθρο μεταφράστηκε και επιμελήθηκε από το © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης του ιστολογίουπαραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου