Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2016

Ήμουν 1 μήνα στις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας: Πήγα σε μέρη όπου παραλίγο να γαζωθώ…o επαναστάτης με τα ευαγγέλια….οι αλαουίτες στρατιώτες και το φυλαχτό του Αη Γιώργη…. – ΒΙΝΤΕΟ μαρτυρία

Posted by ssatsok


Έφυγε από την Ελλάδα και πήγε για 1 μήνα στις εμπόλεμες ζώνες στη Συρία.Επέστρεψε και καταθέτει τη μαρτυρία της:


Συγκριτικά με το πρώτο της ταξίδι στη Συρία πριν μισό χρόνο…

Κάποιους ανθρώπους που συνάντησα και τους είχα συναντήσει και την α΄φορά δυστυχώς τους βρήκα απογοητευμένους και κουρασμένους.Επίσης περιοχές που τις είχα γνωρίσει ως ελεύθερες και ασφαλείς όπως αυτές της Χάμας τις βρήκα σε συναγερμό και να είμαστε έτοιμοι για εκκένωση.Είναι πολύ κρίσιμη η κατάσταση……

Όταν πήγα στην περιοχή της Χάμας στο Μasyaf είχαν αρχίσει εκείνες τις ημέρες οι επιθέσεις των τζιχαντιστών και επαπειλούμασταν μ΄εκκένωση…Ο κόσμος ήταν κουρασμένος μεν πικραμένος αλλά πάρα πολύ ψύχραιμος.Χωρίς ηλεκτρικό μέσα στ΄απόλυτα σκοτάδια έφτιαχναν βραδυνό φαγητό στα παιδιά.

Επισκέφθηκα 2 πόλεις ορόσημο της Ορθόδοξης Συρίας στις οποίες ηγούνται οι ελληνορθόδοξοι διοικητές των Μονάδων Εθνικής Άμυνας Ναμπίλ και Σιμόν.Και οι 2 πόλεις είναι πολιορκημένες και σε υπερβολικά επικίνδυνη γεωγραφική θέση. Ήταν και από πριν αλλά μετά την τελευταία επίθεση των τζιχαντιστών βρίκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.



Που αισθάνθηκε κίνδυνο…

Η Μάχαρντα είναι στα 400μ από τους τρομοκράτες της Ηalfaya που είναι γνωστή για τους ισλαμιστές..έχουν αποκεφαλίσει …έπεφταν οι πύραυλοι ως τις αυλές των σπιτιών..ο θόρυβος ήταν εκκωφαντικός.Η αίσθηση που έχει κανείς στη Μάχαρντα είναι ότι κάθε λεπτό κάθε δευτερόλεπτο μπορεί να συμβεί οτιδήποτε.Ακούγονται οι συνεχόμενες αλλεπάλληλες ριπές των πολυβόλων της Εθνικής Άμυνας που ανταπαντούν.

Τους χωρίζει ένας αγρός που οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη παρακολουθούν ως και με θερμικές κάμερες.Εκεί είδα και δυνάμεις της Χεζμπολλά που έχουν πάει για να συμβάλουν στην άμυνα της ελληνορθόδοξης πόλης.

Δεν είδα στρατιωτική παρουσία ρώσων.Την προηγούμενη φορά πάνω από τη Λαττάκεια έβλεπα τα αεροπλάνα και μου έλεγαν αυτά είναι ρώσικα.Αυτή τη φορά τίποτα.Αλλά είδα κάποιους ρώσους.

Ποιοι είναι οι αντάρτες

Ο λαός και ο στρατός σήκωσε αντάρτικο η συριακή δημοκρατία,το κράτος σήκωσε αντάρτικο,ο πρόεδρος αλ Άσαντ οι πολίτες σήκωσαν αντάρτικο.Είναι ένα αντάρτικο χωρίς όπλα…

Επί μήνες ζουν σε κάποια σημεία οι στρατιώτες και οι εθελοντές μόνο και μόνο για να τα κρατούν.Δεν είχαν ούτε τρόφιμα,ούτε φως,ούτε τηλέφωνο,με λίγο νερό που τους πηγαίνει ο στρατός,με αυγό και πατάτες για συνεχόμενες μέρες.Είναι αντάρτικο ζουν έτσι στα βουνά και στους αγρούς.

Οι αλαουίτες στρατιώτες και το φυλαχτό του Αη Γιώργη

Σαφέστατα αλαουίτες και χριστιανοί είναι στο στόχαστρο.Θέλουν να τους σκοτώσουν όλους.Έχουν σκοτώσει χιλιάδες χιλιάδων αλαουίτες.Υπάρχει το θρησκευτικό αλλά με την έννοια ότι πρέπει να σκοτωθούν,να εξαλειφθεί από αυτή τη γη κάθε προοδευτική σκέψη,κάθε δύναμη προόδου στον πολιτισμό ,στην επιστήμη,στην τέχνη ,στον τρόπο ζωής.

Δέχθηκα πολλές εκμυστηρεύσεις από ελληνορθοδόξους ότι οι αλαουίτες ήταν και παραμένουν κρυπτοχριστιανοί που έχουν ιερά του Αγ.Γεωργίου και της Αγ.Βαρβάρας κρυμμένα στα βουνά.

Άλλωστε και η ίδια υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας μιας ομάδας κομάντο που πριν κάνουν μια επιχείρηση έβγαλαν κάτι σαν φυλαχτό..μ΄ένα κορδονάκι σ΄ένα πράσινο ύφασμα και όταν ρώτησα τι είναι μου είπαν Mar Giorgis ήταν λείψανο του Αγ.Γεωργίου και το προσκυνούσαν με μεγάλη ευλάβεια.Υπάρχει μια θρησκευτική οδηγία ΕΕ.ΝΑΤΟ.ΗΠΑ να τους εξολοθρεύσουν .

Η ομάδα

Βρέθηκα κοντά σε μια ομάδα επιχειρήσεων και εκεί έζησα την αγάπη που είχαν για το διοικητή.Δεν υπάρχει το στρατοκρατικό κλίμα ανάμεσά τους αλλά η αγάπη και η συντροφικότητα.Γνώρισα επίσης και την αγωνία πριν από μια πεζή επιχείρηση για διεισδύσεις σε σπίτια τρομοκρατών για να τους εξουδετερώσουν.Επιχειρήσεις αυτοκτονίας όχι όμως με την τρέχουσα έννοια.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν 900.000 θύματα μόνο από την πλευρά που τάσεται στο πλευρό του κράτους……Αυτή η πλευρά δεν έχει τα φοβερά όπλα και πάνε μόνο με την παλικαριά….

Θυσιάζονται στο βωμό της μη υποταγής στο σκοτάδι και ενάντια σε μια κουλτούρα του θανάτου στο βωμό που θα θυσιαζόταν ο καθένας από εμάς.

Ζητάνε ειρήνη δεν είναι φιλοπόλεμοι….Υπάρχει μια λατρεία για τους ορθοδόξους τους διαχωρίζουν από το Βατικανό.Οι σύριοι είναι πάρα πολύ απογοητευμένοι από τη Ρωσία και το Ιράν………..

Επισκέφθηκα νεκροταφεία για ν΄ αποδώσω τιμή.Δεν έχουν θρησκευτικά σύμβολα.Στους 30 τάφους οι 2 έχουν κορανικά εδάφια.Προτιμάνε να βάλουν τον Άσαντ όχι ως πρόσωπο αλλά ως σύμβολο της δημοκρατία και της πολιτικής ευνομίας.Εκπροσωπεί ένα μοντέλο ζωής και κάποιες αρχές που είναι διαφορετικές από αυτές που ασκεί ο καθένας με την οικογένεια του σε θρησκευτικό επίπεδο.



O επαναστάτης με τα ευαγγέλια

Συνάντησα τον Ali Kayali τον διοικητή της συριακής Αντίστασης.Ήταν για εμένα μια αποκάλυψη για όλη μου τη ζωή.Μου έδειξε ότι έχει 2 ορθόδοξες βίβλους ευαγγέλια μια στ΄αραβικά και μια στα τούρκικα.Μου ζωγράφισε ένα κόκκινο σταυρό.Ο Καγιάλ που είναι επαναστάτης δεν αναγνωρίζει κράτος Τουρκίας,αναγνωρίζει Μ Ασία,δηλώνει έλληνας δηλώνει ορθόδοξος.Είναι πάρα πολύ μορφωμένος έχει 2.500 μαχητές.Γνώρισα ανάπηρους από τις μάχες, επιχειρηματίες που έχουν δώσει όλα τα υπάρχοντά τους για έναν ανώτερο σκοπό….Μου είπε μάλιστα ότι είχε έρθει στην Ελλάδα στην Αθήνα και πήγε στην πέτρα που στάθηκε ο Απ.Παύλος..

Πήγα σε μέρη όπου παραλίγο να γαζωθώ…

Το κίνητρο για να πάω είναι ότι αυτά που παίρνεις από αυτές τις στιγμές τις αυθεντικές δεν συγκρίνονται με οτιδήποτε μπορεί να σου προσφέρει η ζωή.Είναι τόσο πολύτιμα αυτά τα σναισθήματα αυτά τα βλέμματα που ανταλάσεις με ανθρώπους που τους αισθάνεσαι εκείνη την ώρα αδέρφια σου παλεύοντας εκείνη την ώρα ένα παγκόμιο κακό γιατί εκείνη την ώρα δεν είσαι έλληνας ή σύριος εκείνη την ώρα είσαι άνθρωπος και παλεύεις ένα θηρίο ένα θηρίο που θέλει να σε κατασπαράξει να σου επιβληθεί.Εκείνη την ώρα λες ακόμη και να πεθάνω, εγώ θα μείνω αδούλωτος στο πνεύμα και στη ψυχή.

(Μια ανοιχτή συζήτηση της Σταφυλάς Πηνελόπης με τον Πορφύρη Δημήτρη .Oι 2 τους έστησαν πριν κάποια χρόνια αυτό το blog.2/10/16)



πηγή: https://dimpenews.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου