Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 08, 2016

ΣΥΝΑΓΕΡΜΌΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΌΦΙΛΟΥΣ. ΜΆΘΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΣΑΣ ΒΑΣΙΚΟΎΣ ΚΑΝΌΝΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ

Συναγερμός για τη σκοτεινή δράση των παιδόφιλων


Αυξητικές τάσεις φαίνεται πως παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά παιδεραστίας στη χώρα μας, γεγονός που έχει θορυβήσει την Ελληνική Αστυνομία και άλλους φορείς.


Ενδεικτικό των αυξητικών τάσεων που παρουσιάζουν τα κρούσματα παιδοφιλίας στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι μέσα σε οκτώ ημέρες (από 30 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου) η Αστυνομία κλήθηκε να διαχειριστεί έξι περιστατικά παιδεραστίας κατά τα οποία συνολικά συνελήφθησαν εννέα άτομα και αναζητούνται άλλα δύο.

«Εσείς φροντίσατε να μάθετε στα παιδιά σας βασικούς κανόνες προστασίας;» είναι το κύριο ερώτημα που τίθεται προς τους γονείς εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα. Σε μια εκστρατεία ενημέρωσης που υλοποιείται κυρίως μέσω των social media, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι όταν ένα παιδί φεύγει από το σπίτι του πρέπει να γνωρίζει πώς θα προφυλάξει τον εαυτό του από τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται.

Προφίλ

Ο βασικότερος αυτών ακούει στο όνομα «σεξουαλική παρενόχληση/κακοποίηση». Όπως εξηγούν στο «Έθνος» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «το προφίλ του παιδεραστή έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Συνήθως πρόκειται για άντρα, άνω των 30 ετών, που έχει ελάχιστους συνομήλικους φίλους. Τις περισσότερες φορές είναι ένα πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας.

Ο δράστης ανήκει είτε στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο του παιδιού (εκπαιδευτικός, προπονητής, γείτονας, ιερέας) είτε στο στενό οικογενειακό περιβάλλον του (μπαμπάς/μαμά, παππούς/γιαγιά, θείος/θεία, πατριός, νονός/νονά)». «Είναι ένα πρόσωπο που δεν έχει ασχολίες παρόμοιες με αυτές που αναπτύσσουν συνομήλικοί του. Συνήθως συχνάζει σε μέρη όπου βρίσκονται παιδιά, όπως παιδικές χαρές, δημόσιες πισίνες ή εμπορικά κέντρα. Προτιμά, επίσης, τις παιδικές ενασχολήσεις, όπως παιχνίδια που απευθύνονται σε ανηλίκους.








Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις ο δράστης είχε αναπτύξει επικοινωνία με παιδιά μέσω Facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης παίζοντας μαζί τους παιχνίδια στο Ιντερνετ. Τα στοιχεία, ακόμη, δείχνουν ότι πολλές φορές και ο ίδιος ως παιδί είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και τα θύματά του έχουν περίπου την ίδια ηλικία που είχε εκείνος όταν κακοποιήθηκε» προσθέτουν.

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ., «οι γονείς πρέπει να φροντίζουν κάθε παιδί να γνωρίζει το όνομά του και τη διεύθυνσή του. Θα πρέπει να το έχουν μάθει να μην εμπιστεύεται ποτέ ξένους, αλλά να απευθύνεται για βοήθεια μόνο σε αστυνομικούς ή σε γνωστά του πρόσωπα. Εάν αισθανθεί ότι κινδυνεύει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να καλέσει το 100 και να αναζητήσει βοήθεια. Παράλληλα, οι γονείς θα πρέπει να του έχουν καταστήσει σαφές να μη δέχεται »δώρα» από αγνώστους, καθώς και να μην μπαίνει ποτέ σε αυτοκίνητο ή να ακολουθεί οποιοδήποτε άτομο χωρίς τη συγκατάθεσή τους».

Τι γίνεται, όμως, όταν ο κίνδυνος αφορά πρόσωπο από το περιβάλλον του παιδιού; Το μόνο που μπορεί να το σώσει από τον εφιάλτη είναι η καταγγελία του περιστατικού, είτε στην Αστυνομία είτε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά» από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Γνώσεις
«Στην ειδική γραμμή μας λαμβάνουμε αρκετές καταγγελίες για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Γνωρίζοντας ότι έχει αυξηθεί πάρα πολύ αυτό το φαινόμενο και στην Ελλάδα και παγκοσμίως, ωστόσο, οι καταγγελίες αυτές δεν είναι πολλές. Και το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό» τονίζει στο «Έθνος» ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του «Χαμόγελου».

«Οι γονείς θα πρέπει να θωρακίσουν τα παιδιά τους με γνώσεις που θα τα προστατέψουν από τέτοιες καταστάσεις. Από την άλλη, εάν ο δράστης είναι μέσα από το περιβάλλον του παιδιού, θα πρέπει είτε συγγενείς, είτε φίλοι, είτε γνωστοί να τον καταγγείλουν, προκειμένου να σωθεί από τη φρίκη της σεξουαλικής κακοποίησης. Κάποιοι νομίζουν ότι είναι κάτι που θα το ξεπεράσει το παιδί. Στην παιδική ψυχή, όμως, μια τέτοια κατάσταση αποτελεί αργό θάνατο που παραμένει και στην ενήλικη ζωή του» επισημαίνει.



Πηγή: Έθνοςwww.enikos.gr



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου