Ζει ο Θεος !

Ζει ο Θεος !

Πέμπτη, Αυγούστου 25, 2016

Ο Θεός είναι Τριαδικός και μπορούμε να Τον δούμε...


Ο Θεός είναι Τριαδικός και μπορούμε να Τον δούμε!..

Ότι και όσα αν προσπαθήσουμε να αναφέρουμε για το Θεό δεν θα μπορέσουμε ποτέ να προσδιορίσουμε και να καταλάβουμε αυτό που είναι ο Θεός. Θα είναι μια πράξη παιδική σαν αυτή που κάνουν τα παιδιά στις παραλίες το καλοκαίρι. Παίρνουν ένα κουβαδάκι και προσπαθούν με αυτό να βγάλουν τη θάλασσα στη στεριά αλλά δεν τα καταφέρνουν.Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός λέγει: "Απειρον το Θείον και ακατάληπτον και τούτο μόνον καταληπτόν η απειρία και η ακαταληψία". Είναι άπειρος και ακατάληπτος ο Θεός και εκείνο που καταλαβαίνουμε εμείς είναι ότι είναι άπειρος και ακατάληπτος.
Ο Χριστός στη Σαμαρείτισσα λέει ότι "ο Θεός είναι Πνεύμα και τους προσκυνούντας αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν". Ότι δηλαδή ο Θεός είναι Πνεύμα και αυτοί που Τον λατρεύουν πρέπει να Τον λατρεύουν με τη δύναμη του Πνεύματος, που φανερώνει την αλήθεια (Ιω. 4,24).

Έχουν προσπαθήσει πολλοί και έχουν γραφτεί πολλά για τον Άγιο Τριαδικό Θεό. Η υπόθεση όμως είναι πολύ προσωπική. Ο καθένας μας νοιώθει μέσα του την παρουσία του Θεού μυστικά και δεν μπορεί να την εκφράσει με λόγια. Για το λόγο αυτό και εμείς ας αφήσουμε τον Ίδιο τον Άγιο Θεό να αποκαλυφθεί μέσα μας και ας προσπαθήσουμε να Τον αναγνωρίσουμε στο πρόσωπο του κάθε αδελφού μας. Ο άνθρωπος σαν εικόνα του Θεού δείχνει το δημιουργό Του. Αν προσέξουμε με προσοχή τον αδελφό, εκεί θα δούμε και τον τεχνίτη, τον Δημιουργό. Εξ άλλου, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρει, πως όποιος λέει ότι αγαπάει τον Θεό που δεν Τον βλέπει και μισεί τον αδελφό που είναι δίπλα του, είναι ψεύτης (Ιωάνν. 4,20).

(Ιερά Μητρόπολη Ηλείας - Θεολόγος κ. Γεώργιος Κομιώτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου