Παρασκευή, Αυγούστου 19, 2016

Σαλός για τον Χριστό να γίνεις...


Οι άνθρωποι ,αν τους βρίσεις ή λογοφέρεις μαζί τους, ή γράψεις γι’ αυτούς κακό, έρχεται ώρα που μπορεί να σου το συχωρέσουν. (Δεν βαριέσαι, αδελφέ, ξέχασέ τα). Κείνο που δεν θα σου συχωρέσουνε ποτέ και για το οποίο θα σε μισήσουνε, είναι να ζεις κατά τέτοιον τρόπο, που να




ντρέπονται εκείνοι για τη δική τους τη ζωή, να’ ναι η ζωή σου, σαν ένας έλεγχος της δικής τους. (Φώτης Κόντογλου)
Να είσαι επιλεκτικά αναίσθητος σε όσα σου συμβαίνουν, όσα λένε ή κάνουν οι άνθρωποι για εσένα, ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Να προσπαθείς μυστικά να είσαι αρεστός στον Κύριο και όχι στους ανθρώπους. Να θυσιάζεσαι για αυτούς, αλλά όχι, και την πίστη σου, για αυτούς. Την πίστη σου να την δυναμώνεις για αυτούς. Σαλός να είσαι για αυτούς και αρεστός στον Κύριο.

Αν κάτι νομίζεις ότι χορταίνει από την παρουσία σου, να φεύγεις μακριά, πριν σε ξεζουμίσει τελείως. Να αλλάζεις τα καθημερινά μικρά πράγματα, αν δεν βλέπεις όφελος και αν θέλεις να βιώσεις διαφορετικά, όμορφα μέλλοντα.

Μόνο οι ηλίθιοι και οι σοφοί δεν αλλάζουν την καθημερινότητά τους, περιμένοντας να ζήσουν το θαύμα στην ζωή τους. Είτε από άγνοια, είτε από γνώση του δρόμου, που θα τους οδηγήσει σε αυτή, την καλύτερη αλλαγή.

Αν πραγματικά αλλάζεις και αρχίζεις να ελευθερώνεσαι από τα πάθη σου και την αμαρτωλή μέθη του κόσμου, να ξέρεις θα βλέπεις τις αντιδράσεις όλων εκείνων, ορατών και αοράτων, που σε θέλουν μαζί τους, πειρασμούς και εμπόδια. Αν παραμένεις, παρότι νομίζεις ότι δραπετεύεις, τότε όλοι θα σε επαινούν και όλα γύρω σου όμορφα θα συνεχίζουν να φαίνονται. Κανέναν δεν θα ενοχλείς. Αλλά θα συνεχίζει να μεγαλώνει το κενό μέσα σου.

Ο κόσμος σε θέλει κοντά του, να θυμάσαι. Δεν θέλει να έχεις ησυχία, ταπεινότητα και φόβο Θεού. Την ανατροπή επιβραβεύει, των ηθών και της υγιής συνείδησης. Αν κάνεις ένα βήμα προς την πραγματική ελευθερία, θα συναντήσεις όλες τις προηγούμενες αμαρτωλές επιθυμίες σου, να εκπληρώνονται, τάζοντας να επιστρέψεις σε αυτές.

Ξεκίνα από τα απλά πράγματα, αυτά που μπορείς. Από τα δευτερεύοντα ξεκίνα, για να φθάσεις στα πρωτεύοντα. Δεν είμαστε άγιοι για πρωτεία και στεφάνια. Από την προπαίδεια ξεκίνα. Νήπια είμαστε πνευματικά, σχεδόν νεκροί. Και αν δεν καταλαβαίνεις την σημασία της προσευχής, του θυμιατίσματος και πολλών άλλων ευλογημένων συνηθειών ή μικρών αποχών, μην λες ότι είναι τυπολατρία. Κάνε ότι σου μάθανε οι γέροντες και οι αγνοί πατέρες σου. Η ψυχή τα καταλαβαίνει. Ο Θεός τα καταλαβαίνει. Και ο διάολος τα αποστρέφεται. Ας μην τα καταλαβαίνουμε αρχικά εμείς. Τα καταλαβαίνει όμως η ψυχή μας και μεγαλώνει. Και κάποια στιγμή ο νους θα ενωθεί με την καρδιά της ψυχής και τότε θα δεις, τι δύναμη θα αποκτήσεις, για περισσότερους γλυκούς αγώνες και Θεωρίες.

Μην συνηθίζεις στη ζωή σου πράγματα που δεν έχουν βάθος, ύψος, ουσία.
Μόνον έτσι θα μπορείς να ασχολείσαι με τα πράγματα, που πραγματικά έχουν αξία. Έστω και για λίγο, χωρίς να κουραστείς. Ότι μπορούμε κάνουμε και τα υπόλοιπα τα κάνει ο Κύριος.

Η νηστεία είναι αποχή από την καθημερινότητα, από λογισμούς, φαγητά, συνήθειες και οτιδήποτε σε φθείρει ή σε σπαταλά. Και η Θεία Κοινωνία, μετά από ειλικρινή εξομολόγηση, είναι φάρμακο που επενεργεί. Αν δεν τα κάνεις με την σειρά και σωστά, με θέληση να βιώσεις τον Χριστό μέσα σου, δεν θα συμβεί τίποτε. Και ο Χριστός είναι κόσμος ολόκληρος, που όσο μακρόκοσμος φαίνεται γύρω σου και επάνω, στον μακρινό ουρανό σου, τόσο ταπεινώνεται και μπορεί να χωρέσει ως μικρόκοσμος, σε ταπεινή ψυχή. Και δεν έχει καμία σχέση με τον μακρόκοσμο ή μικρόκοσμο που γνωρίζεις. Και αν συμβεί να ζήσεις τον Κύριο, σαλός θα φαίνεσαι για την ηθική γνώση του κόσμου και σε εσένα ανόητη θα φαίνεται η γνώση, η δική τους. Και θα λυπάσαι, θα φωνάζεις, θα προσεύχεσαι να δούνε όλοι, ότι εσύ βιώνεις. Θα επιθυμείς να σωθούνε όλοι και θα συγχωρείς όλους. Δεν θα ξεχνάς τις αμαρτίες σου, θα ταπεινώνεσαι, αλλά θα χαίρεσαι στην νέα σου Ζωή.

Και αν θέλει ο Κύριος θα ησυχάσεις τελείως από αυτόν τον κόσμο, αγαπώντας τον πιο πολύ και κρίνοντας μόνο τότε τον εαυτό σου, για πράγματα που πριν δεν έβλεπες. Τότε θα καταλάβεις ότι η σιωπή σου είναι καλύτερη, για τον κόσμο και για εσένα. Πιο δυνατή και αγαπητική από την επιβλητική παρουσία σου. Τότε θα καταλάβεις πως όσο ταπεινώνεσαι και η ψυχή σου ζει τα Πάθη του Κυρίου, τόσο η προσευχή σου γίνεται κλαυθμός, ολιγόλεπτη και θερμή. Τότε θα καταλαβαίνεις την ουσία των πραγμάτων και πως ο κόσμος ολόκληρος και τα γεγονότα του, συντελούν στην σωτηρία του κάθε ανθρώπου. Γίνεσαι αγάπη για όλους και για τα άσχημα και τις ασχήμιες που συμβαίνουν και χαίρεσαι με την χαρά και λυπάσαι με την λύπη. Ανασαίνεις την προσευχή και όλοι σου γύρω σου ηρεμούν. Γίνεσαι ένα αναμμένο κεράκι που λιώνει από αγάπη για τον Χριστό και τον συγγενή, συνάδερφο, οικείο ή άγνωστο πλησίον σου. Η αγκαλιά σου, με τα χέρια σου ανοιχτά, ωσάν σταυρός, αγκαλιάζει και απορροφά τον πόνο, τις αγωνίες του κόσμου. Και ωσάν κάτοπτρο, τα βράδια σου, στέλνεις τις θερμές αιτήσεις σου, στον Κύριο των δακρύων των ματιών σου, για όλους όσους συνάντησες ή λογίστηκες. 

Η διαφορά της θεωρίας, των όσων γράφουμε εδώ, περί χριστιανικής τελειότητας, από την πράξη, είναι πολύ μικρή στη θεωρία, αλλά πολύ μεγάλη στην πράξη. Και ο διάολος άλλαξε ακόμη και την πράξη. Η ηλεκτρονική πραγματικότητά  του, τείνει να αντικαταστήσει την του Θεού πραγματικότητα. Κάποτε υπήρχαν οι συναγωγές των Φαρισαίων, τώρα η ηλεκτρονική προβολή του ήθους και φασαρία, μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων αμφίδρομων ηλεκτρονικών μέσων. Κάποτε ο ευλαβής Χριστιανός άναβε την καρδιά του και ένα κεράκι στην Παναγία, προς ωφέλεια κάποιου άρρωστου, τώρα ζητούνε ευλογίες μέσω ιστοσελίδων και βοήθεια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κάποια στιγμή ο άνθρωπος πρέπει να αποχωρίζεται από την αδρανή θεωρία, αλλά και την αδρανή σημερινή πράξη και να βλέπει έτσι την διαφορά, με την παραδοσιακή Ορθόδοξη πράξη.

Ο λόγος, που βγαίνει από το νου, έπειτα από σκέψη και είναι ψυχωφελής, είναι δωρεά του Θεού. Αντίθετα, ο λόγος που είναι γεμάτος φλυαρία και συζητεί για το μέγεθος και τις διαστάσεις του ουρανού και της γης και πόσο μεγάλος είναι ο ήλιος και τα άστρα, είναι εφεύρημα ανθρώπου που ματαιοπονεί. Γιατί ζητά εκείνα που δεν ωφελούν, κομπάζοντας μάταια, σαν να θέλει να αντλήσει νερό με το κόσκινο. Αυτά όμως δεν είναι δυνατό να τα βρουν οι άνθρωποι.(Φιλοκαλία)

Η σιωπή, η αποχή από τα καθημερινά ανούσια, τις ειδήσεις και τα κοινωνικά σχόλια και η προσευχή, τα Φοβερά Μυστήρια, γεμίζουν με αυτογνωσία αυτόν που ασκείτε με αυτά τα αγαθά και μπορεί να έχει μαζέψει έτσι πράγματα για να σου προσφέρει. Ενώ εκείνος που φλυαρεί και σπαταλιέται στην καθημερινότητα, μοιάζει με εκείνον που κρατά άδειο καλάθι, δεν μόχθησε να αποκτήσει πράματα για τον εαυτό του και επιθυμεί να σου προσφέρει. Και μόνο αντιγράφει θεωρίες, σχεδόν αντηχεί σαν άδειος κάδος. Δεν καταλαβαίνει τι λέει και τι είναι για τον κάθε έναν μας ωφέλιμο να πει.

Και καταλαβαίνω πως, Χριστιανός δεν είναι αυτός που λέει ότι κάνει, αλλά αυτός, που ο Θεός από τα έργα του, θα τον αναγνωρίσει δικό Του.
Και καταλαβαίνω πως, όποιος είναι ταπεινός και δοξάζεται από τον Κύριο, δεν επιθυμεί την δόξα του κόσμου.
Αν όντως κατέχει το Άγιο Πνεύμα μέσα του, ο κόσμος επιθυμεί αυτόν και ψάχνει και τον βρίσκει.

Μην αναλώνεστε στο διαδίκτυο, στην τηλεόραση, σε ειδήσεις και προκλήσεις. Βρείτε την ησυχία μέσα σας, κοντά στον Κύριο. Πιστέψτε ότι ο Χριστός είναι ο Υιός, ο Αναστημένος του Θεού, ο Τριαδικός Θεός, που διά μέσω μόνο Αυτού του Προσώπου Του, σωζόμαστε, μελετώντας την Αγία Γραφή και τους Βίους των Αγίων μας, καθημερινά. Γιατί ο νους και το σώμα τείνουν προς την πλάνη και την άγνοια και θέλουν συνεχώς εκπαίδευση, ξεχνούνε.

Και πάρετε θάρρος. Γιατί ο εχθρός ο δικός μας, είναι εξουσία και πνεύμα, πιο έμπειρο και δυνατότερο και πιο στερεωμένο στη γη που πατούμε, από ότι των παλαιότερων εποχών, με σύγχρονα μέσα και παντού και όλη την μέρα και την νύχτα. Και ο μισθός των σημερινών τυφλών ανθρώπων που θα καταλάβουνε και θα ζητήσουνε με πόθο το Φως τους, θα είναι αναλόγως πολλαπλάσιος, των Ανθρώπων που αγίασαν, παλαιότερες εποχές.

Η ανηθικότητα της εποχής μας, θα ψάχνει να φτιάχνει αγίους και θαύματα και ήρωες και ιστορίες. Μην αναζητήσετε με τα μάτια σας, την Γνώση του Θεού. Τα μάτια είναι σάρκα και ο Θεός Πνεύμα Άγιο. Μην αναζητήσετε δίχως αγάπη, την Τέλεια Αγάπη, που είναι ο Κύριος. Η εποχή μας θα υμνήσει τον θεό της, με καταστροφές, πολέμους και εκδικήσεις. Προσέχετε και όλοι μαζί ας ζητήσουμε θερμά την σωτηρία μας, γιατί είναι γραμμένο πως και οι εκλεκτοί Του θα πλανηθούν!

Μία μέρα φθάνει, για να συλλογιστείτε αν μπορέσατε να μείνετε αναμάρτητοι, στα μάτια, στην ακοή, στα λόγια ή στους λογισμούς του νου σας... Ο Αόρατος Πόλεμος που γίνεται στην εποχή μας, είναι μεγαλύτερος των επερχόμενων δεινών μας και οι συνέπειες μονιμότερες... Οι πραγματικά σαλοί θα σωθούνε...

Χρόνια πολλά μετανοίας, σε όλους μας.
Άσωτος Υιός.

1 σχόλιο:

  1. "Μόνο οι ηλίθιοι και οι σοφοί δεν αλλάζουν την καθημερινότητά τους..." GEORGE PAP. -
    (σχ."αμφ.": Μεγάλες κουβέντες...)
    https://amfoterodexios.blogspot.gr/2016/08/george-pap.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή