Κυριακή, Αυγούστου 21, 2016

Μνήμη των Αγίων Ρηγίνου και Ορέστου


Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των αγίων Ρηγίνου και Ορέστου, οι οποίοι κατάγονταν από τη Χαλκηδόνα και συνδέονταν με βαθιά αδελφική φιλία. Η ομολογία της χριστιανικής τους πίστης ήταν η αιτία να βρεθούν στη φυλακή. Αργότερα, μετά την αποφυλάκισή τους, ήρθαν στην πατρίδα μας και έζησαν στην περιοχή της Λεμεσού, όπου και τελικά μαρτύρησαν για χάρη του Χριστού.

Οι δύο Άγιοι έζησαν τα χρώνια των μεγάλων διωγμών του Χριστιανισμού. Όταν ο Ρηγίνος κατατάγηκε στο στρατό πούλησε όλα του τα υπάρχοντα και τα έδωσε ελεημοσύνη στους φτωχούς. Άρχισε να αγωνίζει όχι μόνο το σώμα του αλλά και τη ψυχή του ζώντας με εγκράτεια και νηστεία. Όταν οι ειδωλολάτρες συνάδελφοί του πρόσεξαν το χριστιανικό του τρόπο ζωής, τον κατάγγειλαν στον ηγεμόνα της περιοχής, Πρεζεντίνο.

Τότε ο ηγεμόνας τον κάλεσε και τον ανάγκασε να θυσιάσει στα είδωλα για να αποφύγει τα βασανιστήρια. Ο Ρηγίνος απάντησε αποφασιστικά ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει στους ψεύτικους θεούς αλλά μόνο στον αληθινό Θεό, ο Οποίος δημιούργησε τα πάντα. Όχι μόνο αυτό, αλλά θα γίνει ο ίδιος θυσία για τον Θεό. Τότε ο Πρεζεντίνος διέταξε να τον μαστιγώσουν. Η γη κοκκίνησε από το αίμα του Ρηγίνου αλλά εκείνος τα υπέμεινε όλα με καρτερία προσηλωμένος στο πάθος του Κυρίου. Πολλά άλλα βασανηστήρια υπέμεινε ο Ρηγίνος αλλά ο Θεός του έδωσε δύναμη για να τα αντέξει. Μαζί του ήταν και ο φίλος του, ο Ορέστης, ο οποίος εκήρυττε το λόγο του Θεού με αποτέλεσμα πολλοί ειδωλολάτρες να μετανοήσουν.

Η χάρις του Κυρίου οδήγησε τον Ρηγίνο και τον Ορέστη στην Κύπρο, όπου έκαναν ιεραποστολικό έργο. Έφθασαν στο χωριό Φασούλα, το οποίο ήταν κέντρο της ειδωλολατρείας. Οι κάτοικοι της περιοχής, αφού τους βασάνισαν τους αποκεφάλισαν. Οι χριστιανοί πήραν τα λείψανά τους και τα έθαψαν. Μετά από πολλά χρόνια οι Άγιοι φάνηκαν στο όνειρο ενός ιερέως και του υπέδειξαν το μέρος που βρισκόταν ο τάφος τους. Εκεί χτίστηκε ιερός ναό προς τιμή των Αγίων Ρηγίνου και Ορέστη.

Στο όνομα των Ρηγίνου και Ορέστου έχουν αφιερωθεί ναοί στις κοινότητες Φασούλα Λεμεσού και Απλίκι Λευκωσίας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου