Ζει ο Θεος !

Ζει ο Θεος !

Πέμπτη, Ιουλίου 21, 2016

Η Τουρκία δεν θα γλιτώσει τον διαμελισμό


Απόστολος Αποστολόπουλος
(...)Ο ορυμαγδός της προπαγάνδας δεν μπορεί να μας κάνει να λησμονούμε τα στοιχειώδη: η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Είναι και ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής στρατηγικής απομόνωσης, εγκλωβισμού της Ρωσίας. Αν η όποια τουρκική ηγεσία παραβιάσει ή απλώς διανοηθεί να αμφισβητήσει αυτό το ρόλο, αν έστω παίξει αυτό το ρόλο κάπως χαλαρά και βαριεστημένα τότε όλη η παράσταση (εγκλωβισμού της Ρωσίας) θα πάει για φούντο.
Πριν καν να συμβεί αυτό η όποια τουρκική ηγεσία θα υποστεί κυρώσεις έως ότου αποκατασταθεί η Τάξη. Ο Ερντογάν δεν περιορίστηκε, φαίνεται, να αποκαταστήσει ομαλές σχέσεις με τον Πούτιν αλλά προσχώρησε, έστω εν μέρει, στη ρωσική οπτική στο Συριακό/Μεσανατολικό. Αν ή μάλλον όταν μάθουμε ότι επικοινώνησε με τον Ομπάμα τη νύχτα, κατά την εξέλιξη του πραξικοπήματος, θα καταλάβουμε τα υπόλοιπα, τι στήριξη εξασφάλισε για τη σωτηρία του και τι ανταλλάγματα έδωσε.
Ανατροπή της τουρκικής πολιτικής υπέρ της Ρωσίας δεν μπορεί να υπάρξει με την Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ.
Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ είναι αδιανόητη εκτός αν είμαστε κυριολεκτικά στο «παρά ένα» γενικευμένης σύγκρουσης στο ευρωπαϊκό έδαφος, οπότε ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
Η Τουρκία είναι δέσμια αλλά και απαραίτητη στο άρμα της Δύσης.
Τα προβλήματα προκύπτουν από την εμμονή των ΗΠΑ να ελέγχουν απολύτως και στην τελευταία λεπτομέρεια τους πάντες.
(...)
Ακόμα και η πλήρης, απόλυτη και εντός ωρών επικράτηση του Ερντογάν δεν του εξασφαλίζει μακροημέρευση και σταθερά καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Οι ελίτ στις ΗΠΑ θέλουν η Τουρκία, όπως θέλουν και η Ρωσία, να περιορίζουν τις φιλοδοξίες τους εντός συνόρων.
Οι ΗΠΑ θέλουν η κινητήρια δύναμη αυτών των χωρών, η εθνική τους αστική τάξη, να εργάζεται για να αναπτυχθεί εσωτερικά η χώρα αλλά όταν βλέπουν προς τα έξω, τότε να ενεργούν στο πλαίσιο ευρύτερων συμμαχιών ελεγχόμενων από τις ίδιες, τις ΗΠΑ, όπως το ΝΑΤΟ ή/και η ΕΕ.
Δεν θέλουν ούτε την Τουρκία περιφερειακή δύναμη ούτε τη Ρωσία χώρα πλανητικής ισχύος με αυτονομία δράσης. Ο Στρατός, προ Ερντογάν, έκανε ακριβώς αυτό, με την εξαίρεση του Κυπριακού.
Τώρα η κατάσταση έχει ριζικά ανατραπεί επειδή ο πόλεμος στη Συρία και η δυναμική συμμετοχή των Κούρδων ανοίγει το δρόμο για δημιουργία Κουρδικού Κράτους που απειλεί με τεμαχισμό την Τουρκία.
Η Δύση δεν μπορεί να έχει και Μεγάλη Τουρκία, φράχτη στη Ρωσία, και να την έχει υποχείριο και να την απειλεί με τεμαχισμό. Όλα μαζί δεν γίνονται.
Ακόμα και ανατροπή του Ερντογάν δεν θα άλλαζε τα δεδομένα παρά μόνο προσωρινά για πολύ λίγο.
Η όποια τουρκική ηγεσία είναι καταδικασμένη να υπερασπίσει την εδαφική ακεραιότητα και τη (σχετική) αυτονομία της χώρας.
ΗΠΑ-Ευρώπη-Τουρκία προόρισται να ζουν σε συνεχή ένταση με πιθανότερη κατάληξη τον διαμελισμό της Τουρκίας.
Δεν απόφυγε τον διαμελισμό η Οθωμανική αυτοκρατορία, δεν θα τον αποφύγει και η διάδοχος Τουρκία από τη στιγμή μάλιστα που δεν περιορίστηκε να τιμά το παρελθόν αλλά θέλησε να ενσαρκώσει τους νεκρούς ένδοξους Σουλτάνους.
Οι αυτοκρατορίες πεθαίνουν οριστικά και μοναδική εξαίρεση ήταν οι Βυζαντινοί όταν έδιωξαν τους Δυτικούς βάρβαρους από τον Πόλη για να υποκύψουν, όμως, λίγο αργότερα στους Οθωμανούς, όχι λιγότερο αγροίκους.
http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2016/07/blog-post_450.html
https://hellenicsunrise.blogspot.gr/2016/07/blog-post_59.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου