Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2016

Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Αφρικής - Ουγκάντα - Κένυα


O π. Νάρκισσος, από την περιοδεία του στη σπαραγμένη 
από τους πολέμους περιοχή του Σουδάν, ιερουργούσε, 
αλλά δεν είχε θυμιατό. Βρήκε κάπου ένα πεταμένο καλάσνικοφ. 
Και γράφει: «Άναψα τα καρβουνάκια στην άκρη του γεμιστήρα 
του καλάσνικοφ, έβαλα το λιβάνι και θύμιασα τους ανθρώπους».


Ουγκάντα – Κένυα: Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας 
στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Αφρικής
Μελέτη/έρευνα Θεόδ. Ι. Ρηγινιώτης
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Εισαγωγή

Μελετώντας την ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην υποσαχάρια Αφρική (δηλ. στις χώρες από την έρημο Σαχάρα και κάτω) διαπιστώνουμε κάτι συγκινητικό: την εμπλοκή των Ορθοδόξων Εκκλησιών στους αγώνες των αφρικανικών λαών για την απελευθέρωσή τους από τους δυτικοευρωπαίους αποικιοκράτες και ιδιαίτερα τους Άγγλους.[...]

Η αποικιοκρατία

Από το 15ο αιώνα μ.Χ. (την εποχή των «μεγάλων εξερευνήσεων») όλα τα βασίλεια της δυτικής Ευρώπης, με το στόλο και το στρατό τους, κατέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας και το μετέτρεψαν σε «αποικίες» τους. Δημιούργησαν, δηλαδή, αυτοκρατορίες, που εκμεταλλεύονταν όσα προϊόντα ή πλούτη μπορούσαν να πάρουν από τις διάφορες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής. 

Έτσι, χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία μετατράπηκαν σε μεγάλες αποικιοκρατικές δυνάμεις. Το ίδιο και η Γερμανία και (λιγότερο) η Ιταλία. 

Η ισχυρότερη από τις αυτοκρατορίες αυτές ήταν η Αγγλία, γι’ αυτό και ήταν, αρχικά, ο κυριότερος αντίπαλος του Χίτλερ, στη δική του προσπάθεια να κατακτήσει τον κόσμο.

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου