Κυριακή, Μαΐου 22, 2016

Σ Υ Γ Κ Λ Ο Ν Ι Σ Τ Ι Κ Ο ΘΑΥΜΑ!!!

Βρέθηκε το φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα ή πρόκειται για τυχαίο γεγονός;
Μία απίστευτη ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας! Ο 50χρονος Βρετανός, ναυτικός στο επάγγελμα, Σάιμον Λέιμοντ-Μπράουν, ήταν κλινήρης σε ένα νοσοκομείο με καρκίνο του πνεύμονα σε τελικό στάδιο, πριν του χορηγηθεί μια θεραπεία που ανέτρεψε όλα τα δεδομένα.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ήταν το «φαινόμενο του Λαζάρου»,

 
 «γιατί κυριολεκτικά αναστήθηκα από τους νεκρούς». Το εν λόγω φάρμακο με την ονομασία Nivolumab, έχει λίγες παρενέργειες, επειδή εκμεταλλεύεται το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να καταπολεμά όγκους. Eίχε «αξιοσημείωτη» επιτυχία στην καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα σε τελικό στάδιο σύμφωνα με δοκιμές, λένε οι ειδικοί. Είναι επίσης αποτελεσματικό και εναντίον άλλων μορφών καρκίνου.
Και παρόλο που πάντοτε πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε κάθε τέτοιου είδους θεραπείες, το Nivolumb δεν παρέχεται σε εθνικά συστήματα υγείας, λόγω του υψηλού του κόστους. Επιπλέον, το Εθνικό Ινστιτούτο Κλινικής Αριστείας έχει αποφασίσει να μην το εγκρίνει για άμεση χρήση.
Ο Σάιμον μιλώντας για την τρομερή εμπειρία του τόνισε: «Τελικά τι τιμή έχει μια ανθρώπινη ζωή; Το γεγονός ότι ήμουν σε θέση να χρησιμοποιήσω αυτό το φάρμακο με γεμίζει ενοχές, επειδή ξέρω ότι άλλοι άνθρωποι με καρκίνο του πνεύμονα, δεν θα έχουν την ίδια τύχη με μένα. Θα πρέπει να διατίθεται σε όλους τους ασθενείς.» Ο Σαίμον, έλαβε τη συγκεκριμένη θεραπεία, επειδή καλυπτόταν από την ιδιωτική ασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης του.
Μέσα σε 10 ημέρες από τη λήψη του Νivolumab άρχισε να αισθάνεται καλύτερα και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα άρχισε και πάλι να περπατάει. Μερικές ημέρες αργότερα ένιωσε αρκετά καλά, ώστε να πάει στο σπίτι και μετά από 10 μήνες τακτικών ελέγχων, οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο όγκος του είχε συρρικνωθεί σε σημαντικό βαθμό.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα καθηγητή Ντιν Φένελ, του Πανεπιστημίου του Λέστερ, το φάρμακο φαίνεται αρκετά αποτελεσματικό: «Η δραστικότητα αυτού του φαρμάκου είναι αδιαμφισβήτητη για όλους τους ασθενείς και σε μερικούς τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα.»
Από την πλευρά του ο Πολ Τσάντγουικ, διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος του καρκίνου του πνεύμονα Ρόι Κάστρο, δήλωσε: «Το Nivolumab αντιπροσωπεύει πραγματική ελπίδα. υποστηρίζουμε με θέρμη την έναρξη συζητήσεων μεταξύ του παρασκευαστή της Νίκαιας στη Γαλλία και του συστήματος υγείας στην Αγγλία, ούτως ώστε να διευθετυθούν τα ζητήματα που αφορούν το κόστος.»
Ο Λέιμοντ-Μπράουν είχε διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα, τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, μετά την επίσκεψη του σε νοσοκομείο, έχοντας πρόβλημα με τη φωνή του. Οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι είχε καρκίνο του πνεύμονα σε μεταστατικό στάδιο, που είχε εξαπλωθεί στις φωνητικές χορδές του και τους λεμφαδένες.
Έπειτα από πέντε γύρους αναποτελεσματικών χημειοθεραπειών, τον περασμένο Ιούλιο, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε δραματικά, ενώ οι ειδικοί του έδιναν μόλις δύο εβδομάδες ζωής.
«Δε μπορούσα να περπατήσω, ήμουν τόσο εξασθενημένος από τον πόνο, παρόλο που έπαιρνα μορφίνη. Μία από τις χειρότερες στιγμές ήταν μια μέρα, όταν η νοσοκόμα με ρώτησε αν ήθελα να πάμε για έναν περίπατο. Κατάφερα να περπατήσω δέκα μέτρα, αλλά στη συνέχεια της ζήτησα να με πάει πίσω, καθώς δεν μπορούσα να προχωρήσω περισσότερο.»
Ωστόσο, ειδικός του πρότεινε να δοκιμάσει το nivolumab, και τελικά έκανε την πρώτη του δοκιμή ανήμερα των 50ων γενεθλίων του τον περασμένο Αύγουστο. Μετά από μια δεύτερη δοκιμή, άρχισε να αισθάνεται καλύτερα και ζήτησε να πάει στο σπίτι. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω», είπε, «είχα πει στους φίλους μου ότι χρειάζομαι ένα θαύμα και τελικά συνέβη.»
Η φαρμακευτική εταιρεία BristolMyers Squibb, η οποία δημιούργησε το συγκεκριμένο φάρμακο, προσφέρθηκε να πληρώσει για το nivolumab στους ασθενείς που έχουν χρηματοδοτηθεί από το βρετανικό σύστημα υγείας για περισσότερο από ένα χρόνο. Ο καθηγητής Καρόλ Λονσιόν, διευθυντής του κέντρου για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας στη Νίκαια, δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε ότι είναι μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπεία. Το κέντρο μας, ωστόσο, συνιστά ήδη άλλες θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα – όπως τα docetaxel και nintedanib – που είναι πιο αποδοτικές από ό, τι το nivolumab στις τρέχουσες τιμές του. Οι αποφάσεις δεν είναι ακόμη οριστικές. Είμαστε ανοιχτοί σε περαιτέρω συζήτηση. «

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου