Κυριακή, Απριλίου 17, 2016

Όλα τα μυστικά που κρύβουν τα όσπρια!

Τα όσπρια είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που υπάρχουν. Είναι πολύ καλές πηγές πρωτεϊνών και ορισμένα από αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας στη διατροφή μας.


 
Τα όσπρια είναι μια κατηγορία λαχανικών στην οποία ανήκουν τα φασόλια, τα κουκιά, η φακή, το λουβί, το ρεβίθι, η σόγια και άλλα. Τα όσπρια έχουν διαφορετικό χρώμα, σχήμα και μέγεθος. Μπορούν επίσης να καταναλωθούν πράσινα με το περικάρπιο τους μετά την αποκοπή τους από το φυτό.
Ανεξάρτητα από το είδος τους, τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, κάλιο, φολικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο.

Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες. Αντίθετα, έχουν ψηλή περιεκτικότητα σε φυτοχημικές ουσίες οι οποίες πιθανόν να συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.
Παράλληλα τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες δεν απορροφούνται μετά από την πέψη στο έντερο. Όμως διευκολύνουν τη μεταφορά του περιεχομένου των εντέρων και βοηθούν εναντίον της δυσκοιλιότητας. Επίσης οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης αίματος γεγονός το οποίο προστατεύει την καρδία.
Η σόγια αποτελεί ένα μοναδικό είδος οσπρίων διότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τη σύνθεση των πρωτεϊνών. Δηλαδή έχει όλα τα χαρακτηριστικά του κρέατος. Επιπρόσθετα περιέχει ισοφλαβόνες, ουσίες που πιθανόν να μπορούν να μειώνουν τον κίνδυνο μερικών μορφών καρκίνου.
Τα φιστίκια είναι επίσης μέλος της οικογένειας των οσπρίων. Περιέχουν πολλές λιπαρές ουσίες αλλά το είδος των λιπαρών ουσιών που περιέχονται σε αυτά ανήκουν στα μονοκορεσμένα λίπη που είναι μεταξύ των πλέον υγιεινών που υπάρχουν.
Τα φιστίκια πωλούνται ευρέως ως σνακ. Όταν καταναλώνονται με μέτρο είναι ωφέλιμα. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες από αυτά και παράλληλα προστίθεται κατά την επεξεργασία τους πολύ αλάτι γεγονός που είναι αρνητικό για την υγεία.
Ένα από τα χαρακτηριστικά των οσπρίων είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σούπες, σε βραστά φαγητά, σε σαλάτες, σε πουρέ και άλλα.

Τα όσπρια όταν αγοράζονται είναι προτιμότερο να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος γιατί έτσι το ψήσιμο τους θα είναι πιο ομοιόμορφο. Πριν από το μαγείρεμα τα όσπρια πρέπει να πλένονται καλά και να καθαρίζονται διότι μπορεί να περιέχουν μικρές πέτρες, άλλες ίνες ή μερικούς καρπούς που δεν φαίνονται καλοί και πρέπει να απομακρύνονται.
Αρκετά από τα όσπρια, όπως τα φασόλια, τα κουκιά, το ρεβίθι, το λουβί, χρειάζονται να ενυδατωθούν πριν από το μαγείρεμα. Για αυτό είναι καλό να τοποθετούνται σε νερό για μια νύκτα πριν από το μαγείρεμα. Τα όσπρια σε κονσέρβες είναι επίσης μια άλλη καλή επιλογή.
Βλέπουμε λοιπόν ότι τα όσπρια είναι μια κατηγορία τροφίμων που πρέπει να είναι συχνά στο τραπέζι μας. Έχουν πολλά να μας προσφέρουν και μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρές ουσίες και χοληστερόλη που δρουν αρνητικά στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου