Πέμπτη, Οκτωβρίου 08, 2015

Ένα πλήγμα για το δολάριο: Η Κίνα ετοίμασε ένα αντίστοιχο του SWIFT


H Τράπεζα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (PBC) πραγματοποίησε  την Πέμπτη την  πρώτη διεθνή  μεταφορά χρημάτων επεκφρασμένη σε Γιουάν  μέσω ενός νέου εθνικού συστήματος διεθνών πληρωμών της Κίνας.  China International Payment System (CIPS).


Το νέο σύστημα επιτρέπει στους συμμετέχοντες στην  ξένη αγορά  τη διεξαγωγή υπολογισμών σε γουάν άμεσα με τους κινέζους εταίρους. Το CIPS έχει ως στόχο να επεκτείνει τη διεθνή χρήση του κινεζικού νομίσματος, και να αυξήσει το επίπεδο του γιουάν σε  διεθνή  αναγνώριση , ιδίως στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις  οι εκθέσεις του «Interfax». Επιπλέον, με την έναρξη του CIPS η Κίνα θα είναι σε θέση να προστατεύσει τις πληροφορίες σχετικά με τις μεταβιβάσεις από τις  αμερικανικές  μυστικές  υπηρεσίες, οι οποίες  έχουν  πρόσβαση στο σύστημα διακανονισμού  SWIFT.

Η πρώτη μεταφορά  ποσού των Γιουάν  με το  CIPS  πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο από την Κίνα προς τη  Σουηδική εταιρεία ΙΚΕΑ.

Πριν από την έναρξη CISP οι  διεθνείς μεταφορές του γιουάν πραγματοποιούντο  κυρίως μέσω των υπεράκτιων τραπεζών στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη και στο Λονδίνο, ενώ και οι μεταφορές  ήταν αργές  και πολύ ακριβές.

Το νέο σύστημα θα μειώσει σημαντικά το κόστος των διεθνών μεταφορών σε γιουάν και θα μειώσει τον  χρόνο του διακανονισμού.

Η τράπεζα της Κίνας PBC τον Σεπτέμβριο, έστειλε στους συμμετέχοντες στην αγορά λεπτομερείς οδηγίες για την εφαρμογή του CIPS,  ότι το νέο σύστημα πληρωμών λειτουργεί στο Πεκίνο καθημερινά από τις 09:00 έως τις 20:00.

Σύμφωνα με το SWIFT, το γουάν, τον Αύγουστο, για πρώτη φορά ανέβηκε στην τέταρτη θέση μεταξύ των νομισμάτων στον κόσμο σχετικά με τη συχνότητα της χρήσης, μπροστά από το ιαπωνικό γιεν.
Источник: http://www.vestifinance.ru/articles/63156


http://politikus.ru/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου