Τρίτη, Ιουλίου 07, 2015

Τα όπλα της CIA προκαλούν κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Μια αποκαλυπτική αναφορά της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, της MIT, προς την τουρκική κυβέρνηση, έχει σταματήσει όλες τις προετοιμασίες των Τούρκων να εισβάλουν σε συριακό έδαφος, ενώ προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό της Άγκυρας για την αμερικανική πολιτική στην περιοχή.

Η αναφορά της ΜΙΤ αναφέρει πως μεγάλη διασπορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων μέσω της CIA που έχουν προωθηθεί τελευταία μέσα στην Συρία, βρίσκονται στα χέρια των Κούρδων από την μια πλευρά και των Τζιχαντιστών από την άλλη. Το γεγονός αυτό έχει ουσιαστικά μπλοκάρει όλα τα τουρκικά σχέδια εισβολής καθώς, όπως επισημαίνουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οι Τούρκοι στην περίπτωση που εισβάλλουν στην Συρία θα έχουν να αντιμετωπίσουν αμερικανικά οπλικά συστήματα που θα προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στις τουρκικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, αυτή την στιγμή στην Συρία κυκλοφορούν χιλιάδες αντιαρματικοί αμερικανικοί πύραυλοι τύπου TOW, που μπορούν να καταστρέψουν τα τουρκικά τανκς αν εισβάλλουν μέσα στην Συρία. Παράλληλα οι Αμερικανοί φρόντισαν να εφοδιάσουν τους Κούρδους με μεγάλες ποσότητας πυραύλων εδάφους αέρος που θα πλήξουν την τουρκική αεροπορία στην περίπτωση τουρκικής επέμβασης.

Εκτός από αυτά έχουν σκορπιστεί σε συριακό έδαφος μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων και χιλιάδες αμερικανικά πολυβόλα τα οποία έχουν περιέλθει στα χέρια των Κούρδων, αλλά και των Τζιχαντιστών, δημιουργώντας μεγάλη απειλή για τα τουρκικά στρατεύματα.

Το πρόβλημα είναι σε ποια ακριβώς χέρια έχουν περιέλθει όλες αυτές οι τεράστιες ποσότητες αμερικανικών οπλικών συστημάτων μέσα στην Συρία και η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με την ΜΙΤ, δημιουργεί απαγορευτικές συνθήκες για κάποια τουρκική επέμβαση μέσα στο συριακό έδαφος.

Οι πληροφορίες αυτές προκαλούν μεγάλο εκνευρισμό στην Άγκυρα καθώς κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι υπονομεύουν την τουρκική ασφάλεια και αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο περεταίρω επιδείνωσης των σχέσεων των δυο χωρών.
πηγη
Πηγή ΝikosΧeiladakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου