Σάββατο, Μαΐου 23, 2015

"O Eσταυρωμένος πιθανόν να τρομάζει τα παιδιά!"- τι άλλο θα διαβάσουμε, κυρία μου!

Αποτέλεσμα εικόνας για Εσταυρωμένος

(η φωτό από το pentapostagma.gr)

«Ο Εσταυρωμένος πιθανόν να τρομάζει τα παιδιά»! 

 (ενώ τα games και η τηλεόραση βρίθουν φρικαλεοτήτων !!!) 

του Κώστα Ζαφειρίου


Το θλιβερό και απαράδεκτο κείμενο που ακολουθεί, το αλιεύσαμε -δυστυχώς με καθυστέρηση- από περιοδικό μεγάλης κυκλοφορίας, το οποίο απευθύνεται σε γονείς...
Υπήρχε λοιπόν στο περιοδικό, στην Πασχαλινή έκδοση, δημοσίευμα με τίτλο «Στην εκκλησία», όπου μια κλινική ψυχολόγος και μια παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, ανέλαβαν να .προειδοποιήσουν τους γονείς ότι, αν ένα παιδί βρεθεί την Μεγάλη Πέμπτη, την Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στην εκκλησία, «θα κουραστεί, θα μελαγχολήσει, θα φοβηθεί, θα τρομάξει και θα πανικοβληθεί». 
Οι δύο επιστήμονες, προκαταλαμβάνουν τους γονείς για αρνητικά συναισθήματα, που μπορεί να καταλάβουν τα μικρά παιδιά και έτσι αποτρέπουν τους γονείς, που θα διαβάσουν το πόνημά τους, να πάνε τα παιδιά τους στην εκκλησία στη μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας. 
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι δύο κυρίες, αγνούν τί πραγματικά συμβαίνει στην εκκλησία την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδος. Και βέβαια μόνο αυτά τα συναισθήματα δεν θα δημιουργηθούν στα παιδιά.
Γράφουν λοιπόν μεταξύ άλλων οι ειδήμονες:
«Η αναπαράσταση του Εσταυρωμένου, η Αποκαθήλωση και ο νεκρός Χριστός στον Τάφο πιθανότατα θα το τρομάξουν.Αν πάτε να προσκυνήσετε τον Επιτάφιο, προσεγγίστε το ως παραδοσιακό έθιμο, χωρίς να μπείτε σε λεπτομέρειες και αν το παιδί δεν θέλει να αφήσει λουλούδι ή να τον φιλήσει ή να περάσει από κάτω, ακούστε το και μην το πιέσετε».
Σε άλλο σημείο:
«Η περιφορά του Επιταφίου είναι ουσιαστικά κηδεία. Το κατανυκτικό ύφος της λειτουργίας, οι μαυροφορεμένοι ιερείς και οι καμπάνες που ηχούν πένθιμα πιθανόν να ταράξουν και θα μελαγχολήσουν το παιδί. Αν επιλέξετε να πάτε, φροντίστε να τα έχετε προετοιμάσει με βάση όλα όσα προαναφέρθηκαν και αν δείτε ότι φοβάται αποχωρήστε αμέσως». 
Υπάρχει άποψη και για την Ανάσταση: 
«Η Ανάσταση, αν και χαρμόσυνη λειτουργία, έχει δύο μειονεκτήματα. Κατ' αρχάς γίνεται πολύ αργά. Τα μεσάνυχτα είναι ώρα, που το παιδί πρέπει να κοιμάται και είναι μεγάλη ταλαιπωρία για τον οργανισμό του είτε να το κρατήσετε ξύπνιο είτε να το ξυπνήσετε και να το πάρετε με το ζόρι μαζί σας. Κατά δεύτερον τα βεγγαλικά τρομάζουν τους πάντες, πόσο μάλλον ένα μικρό παιδί, που κατά πάσα πιθανότητα θα πανικοβληθεί από τους έντονους θορύβους».
http://salograia.blogspot.gr/2015/05/o-e.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου