Τρίτη, Μαρτίου 03, 2015

Ιλαρίων για εξτρεμιστές: Δεν είναι δέκα τρελοί, είναι πανούκλα!

Στις 28 Φεβρουαρίου καλεσμένος της εκπομπής «Η Εκκλησία και ο κόσμος» στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία-24» και την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ήταν ο ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντίμιρ Belyakov.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων στη στοχευμένη του ανάλυση επισήμανε πως ευθύνη για τους σύγχρονους διωγμούς των Χριστιανών και τη θρησκευτικη΄βία έχουν τα πολιτικά καθεστώτα των περιοχών. Εννοώντας την περίφημη «αραβική άνοιξη» τόνισε πως «αν κάποιος έχει μια υποστήριξη, αυτή θα πρέπει να παρέχεται σε αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις ασφάλειας των θρησκευτικών μειονοτήτων».
Γενικότερα σχολίασε πως η Μέση Ανατολή δεν μπορεί να μετρηθεί με γνώμονα τη λεγόμενη «δυτική δημοκρατία», γιατί, πρώτα απ “όλα, στη Μέση Ανατολή καταγράφοταν επί πολλά έτη μια συσπείρωση των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδωνοι οποίες ζούσαν σε ειρήνη και αρμονία.
Για το φαινόμενο της θρησκευτικής βίας ο κ. Ιλαρίων αναφέρθηκε στα προσφάτως λεχθέντα από τον Πατριάρχη Μόσχας. «Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Παναγιώτατος Πατριάρχης αποκάλεσε αυτούς τους ανθρώπους, που με τόσο βάρβαρο, απάνθρωπο τρόπο σφαγίασαν αθώους Χριστιανούς, υπηρέτες του Σατανά. Αυτό είναι πραγματικά, υπηρέτες του Σατανά, που κρύβονται πίσω από το όνομα του Θεού» είπε.
Μιλώντας για τους 21 Χριστιανούς μάρτυρες στη Λιβύη αναφέρηκε στ ογεγονός πως αμέσως αγιοποιήθηκαν από την Κοπτική Εκκλησία. «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός στη ζωή της Αιγύπτου και έχει μια πνευματική διάσταση. Άλλωστε γνωρίζουμε από την ιστορία της Εκκλησίας, ότι το αίμα των μαρτύρων είναι ο σπόρος του χριστιανισμού. Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι εκκλησιαστικοί συγγραφείς» τόνισε.
Συνέχισε λέγοντας πως «ο Χριστιανισμός ανέκαθεν διώκεται ως θρησκεία. Ακόμα κι αν μερικές φορές για μεγάλα χρονικά διαστήματα, γινόταν κυρίαρχη θρησκεία, εξακολουθεί να υφίσταται διωγμός των χριστιανών που δεν σταμάτησε από τη στιγμή της εμφάνισής του χριστιανισμού σε αυτή τη γη».
Πάντως για τις σχέσεις Χριστιανισμού-Ισλάμ έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη παρουσία του στο πανεπιστήμιο Al-Azhar, όπου συννατήθηκε με τον πρύτανη – Σεΐχη Al-Ταίμπ, καθώς και με τους φοιτητές.
«Σε αυτό το σημαντικό ισλαμικό εκπαιδευτικό κέντρο, βρήκα μια ατμόσφαιρα ηρεμίας, ανεκτικότητας και σεβασμού, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού για τη χριστιανική εκκλησία και τη χριστιανική πίστη.Νομίζω ότι οι κάτοικοι της Αιγύπτου, καθώς και οι κάτοικοι άλλων χωρών της περιοχής της Μέσης Ανατολής, έχουν εντυπωμένη την αντίληψη ότι οι άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, εθνοτήτων, θρησκειών μπορούν και ζουν σε ειρήνη και αρμονία» είπε ο κ. Ιλαρίων. 
Για τους εξτρεμιστές χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα λέγοντας πως » δεν δέκα τρελοί, δεν είναι μια χούφτα από μερικούς εξτρεμιστές, αλλά μια πραγματική επιδημία, πανούκλα, που σάρωσε τη Μέση Ανατολή και ορισμένες χώρες της Αφρικής, και η οποία απαιτεί μια κοινή και πολύ σκληρή αντίδραση του συνόλου της λεγόμενης πολιτισμένης κοινωνίας, αν είναι συνεχίζει αυτή να θεωρεί τον εαυτό της πολιτισμένο»
Κλείνοντας ανέφερε πως απαιτούνται συνδυασμένες προσπάθειες τόσο από πολιτικούς όσο και θρησκευτικούς ηγέτες…
http://www.agioritikovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου