Τρίτη, Μαρτίου 31, 2015

Η ιστορία της φωτογραφίας με το φοβισμένο παιδί από τη Συρία

 
Η φωτογραφία που κάνει την τελευταία εβδομάδα το γύρο του διαδικτύου, με ποικίλα σχόλια, καθώς απεικονίζει ένα μικρό παιδί που σηκώνει με φόβο τα χέρια ψηλά σε ένδειξη παράδοσης, μπερδεύοντας το φωτογραφικό φακό με την κάννη ενός όπλου, τραβήχτηκε στη Συρία το 2014.
Από τη Μαρία Λίλα
Αναρτήθηκε την περασμένη Τρίτη





στο Twitter από τη φωτορεπόρτερ Νάντια Αμπού Σαμπάν, που βρίσκεται στη Γάζα και αναδημοσιεύτηκε δεκάδες χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αρκετούς να ερίζουν ακόμα και για τη γνησιότητά της.
Πολλοί ρώτησαν γιατί δεν εμφανίζεται το όνομα του πρακτορείου ή του φωτογράφου και η Σαμπάν παραδέχτηκε ότι δεν ήταν εκείνη που την τράβηξε, δεν γνώριζε όμως ούτε το πότε, το πώς ή το ποιος.
Αρχικά, μάλιστα, είχε ειπωθεί ότι το παιδί ήταν αγόρι και η φωτογραφία είχε τραβηχτεί το 2012 στη Συρία.
To βρετανικό δίκτυο BBC κατάφερε, όμως, να ανακαλύψει τον Τούρκο φωτορεπόρτερ Οσμάν Σαγιρλί, που σήμερα βρίσκεται και εργάζεται στην Τανζανία, ο οποίος είχε τραβήξει την επίμαχη εικόνα με την τετράχρονη Χουντέα, τον Δεκέμβριο του 2014 σε ένα καταυλισμό προσφύγων της Συρίας, μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία.
AzCbWnPCMAA0yhI«Χρησιμοποιούσα τηλεφακό και η μικρή νόμισε ότι ήταν όπλο και συνειδητοποίησα ότι ήταν τρομοκρατημένη αφού είδα την εικόνα, που τράβηξα. Βλέποντας τα σφιγμένα χείλη και τα χέρια που είχε σηκώσει ψηλά. Συνήθως τα παιδιά τρέχουν μακριά, κρύβουν το πρόσωπο ή χαμογελούν όταν βλέπουν κάμερα» λέει ο Οσμάν, που δημοσίευσε τη φωτογραφία τον περασμένο Ιανουάριο στην τουρκική εφημερίδα «Turkiye», με την οποία συνεργάζεται εδώ και 25 χρόνια, καλύπτοντας κυρίως πολέμους και φυσικές καταστροφές, εκτός συνόρων.
Photos taken by Osman Sagirli, Turkish journalist, currently in the region with IHH teamΗ φωτογραφία είχε συγκινήσει και πριν από δύο μήνες χιλιάδες αναγνώστες και χρήστες των τουρκικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όμως η αγγλόφωνη ανάρτησή της στο Twitter, την περασμένη εβδομάδα, πολλαπλασίασε τα βλέμματα σε ολόκληρο τον κόσμο, στρέφοντάς τα για λίγο έστω, στην άλλη όψη της φρίκης του πολέμου, μέσα από τα μάτια ενός μικρού τετράχρονου κοριτσιού.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου