Παρασκευή, Μαρτίου 06, 2015

Λίστα Λαγκάρντ: Ανώνυμη επιστολή στο Ειδικό Δικαστήριο


Ανώνυμη επιστολή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έφθασε στα χέρια του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαου Πάσσου. 
 
Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης στην επιστολή, τονίζοντας ότι μπορούν οι ενδιαφερόμενοι παράγοντες της δικής να λάβουν αντίγραφο, και αν κρίνουν ότι εμπεριέχει κάποιο ενδιαφέρον στοιχείο, να προταθεί ως αναγνωστέο έγγραφο στη δίκη.


Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε αμέσως μετά ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λουκάς Τσούκαλης, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Μού είχε κάνει από την εποχή Σημίτη εξαιρετική εντύπωση η συγκρότηση, η γνώση, η ευγλωττία του. Με έχει διαβεβαιώσει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Εκτιμώ το ήθος και την ακεραιότητά του. Το θεώρησα αδιανόητο να έχει εμπλακεί. Είναι ευφυής, καλλιεργημένος, πολιτισμένος. Πολλοί που γνωρίζω στο εξωτερικό έχουν καλά λόγια να πουν για αυτόν. Και να σκεφθεί κανείς ότι η εποχή υπουργίας του ήταν πραγματικό κολαστήριο, ήταν η χώρα στο χείλος του γκρεμού».

«Ούτε ψύλλος στον κόρφο του» παρενέβη ο πρόεδρος.
«Ο Παπακωνσταντίνου έχει κάνει πολλούς εχθρούς»

«Υπάρχει επίσης και η απόφαση Παπακωνσταντίνου να ανοίγονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Πώς κάποιος που παίρνει μια τέτοια απόφαση για την πάταξη της φοροδιαφυγής να διαπράττει αδικήματα με στόχο τη φοροδιαφυγή;» συμπλήρωσε ο μάρτυς.

Ο κ. Τσούκαλης ρωτήθηκε από την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου για τη σχέση του με την εξαδέλφη του πρώην υπουργού Ελένη Παπακωνσταντίνου, η οποία είναι γραμματέας στο ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ. «Τη γνωρίζω, αλλά δεν έχω στενή σχέση μαζί της. Νομίζω δε ότι και η ίδια δεν έχει στενή σχέση με τον εξάδελφό της» δήλωσε ο μάρτυς.

Υπό την πίεση του δικαστηρίου, ο κ. Τσούκαλης επισήμανε ότι «ένας ευφυής άνθρωπος το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόταν να κάνει, θα ήταν να αφαιρέσει τρία ονόματα ίδια με το δικό του... Σε κάθε περίπτωση, δεν συνάδει αυτή η πράξη με τον χαρακτήρα του. Αυτό το usb άλλωστε έχει περάσει από πολλά χέρια, και ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει κάνει αρκετούς εχθρούς στην πορεία του».

«Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό το επιχείρημα, γιατί τρία ονόματα και όχι και άλλα σαράντα;» σχολίασε ο πρόεδρος.


Το σχόλιό του στάθηκε μάλιστα αφορμή για παρέμβαση λίγο αργότερα της υπεράσπισης, και συγκεκριμένα του Παναγιώτη Κουρελέα: «Για εκείνον που ήθελε να τον στοχοποιήσει ήταν αναγκαία συνθήκη το να σβήσει τα τρία ονόματα». 

http://attikanea.blogspot.gr/2015/03/blog-post_243.html
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου