Κυριακή, Φεβρουαρίου 04, 2018

Η παραβολή του ασώτου είναι μυσταγωγική

Διαβάζω πολλές ερμηνείες για την παραβολή του Ασώτου. Επειδή είμαστε άνθρωποι αμαρτωλοί και έχουμε πολλές εμπειρίες ανάλογες και παραστάσεις, προσπαθούμε να προσαρμόσουμε την παραβολή στην πραγματικότητα μας.

Καθαρά αναφέρεται στο μυστήριο του βαπτίσματος, της μετανοίας και της Θείας Ευχαριστίας. Η σωτηρία είναι στο τραπέζι της Εκκλησίας. Εκεί είναι ο Πατέρας, ο μόσχος, η στολή η πρώτη και τα άλλα στοιχεία της δόξας.

Πιό καθαρά δεν μπορούσε να μιλήσει ο Κύριος... 

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/2/17

    Να προτιμάτε Λόγια ερμηνείες Πατέρων για όλα και πολύ προσευχή, διότι αυξήθηκε η υψηλή θεολογία σε μια εποχή που όλες οι γνώσεις πληθύνανε, αλλά η αγιότητα ελαχιστοποιήθηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/2/17

    Μακάρι να ήμασταν άσωτοι σαν τον Άσωτο, πόρνοι σαν την Πόρνη, τελώνες σαν τον Τελώνη… Είμαστε άσωτοι, πόρνες, τελώνες, που θεολογούμε αντιγράφοντας Λόγια Θεού, κάνοντας τους σπουδαίους και σχολιάζοντας, «τι υπέροχη παραβολή!», «τι όμορφα λόγια!», «τι ωραίος Θεός!». Και βροχή τα like. Παπαγαλίζουμε υψηλές θεολογίες, σαν να είναι γνώσεις του κόσμου μας. Γνώσεις που αποκτήθηκαν με Μαρτύρια ή μεγάλη ασκητική ζωή. Μάθαμε να μην πηγαίνουμε στην Εκκλησία ή απλά στο τέλος για λίγα λεπτά, και ο καλύτερος από εμάς, να μελετά απλά περισσότερο από τους άλλους. Λες και θα δώσουμε πανελλαδικές. Ούτε προσευχή, ούτε Μυστήρια. Παλαιότερα χρόνια δίχως facebook και τα λοιπά μπιχλιμπίδια της εποχής μας, η γιαγιά μου, με ένα λιβάνι και με ένα χαμόγελο, σου έδειχνε όλη την υψηλή θεολογία στο πρόσωπό της! Να γιατί αυξήθηκαν οι «θεολόγοι» και μειώθηκαν οι Άγιοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή