1) Το χειρότερο σενάριο για Ελλάδα ανεβάζει στροφές…
 
Το 1998 η πτώση της τιμής του πετρελαίου οδήγησε στη χρεοκοπία της Ρωσίας, ο προϋπολογισμός και η οικονομία της οποίας είναι πλήρως εξαρτημένα από την τιμή του.

Δυτικά funds που είχαν επενδύσει στη Ρωσία με δάνεια που είχαν πάρει από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα μετέδωσαν αμέσως το πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία.

Προχθές η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναγκάστηκε να ανεβάσει το βασικό επιτόκιο στο 17%, σχεδόν διπλάσιο από αυτό της προβληματικής Ελλάδας, προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω κατάρρευση της αξίας του ρουβλιού.

Στη αρχή του χρόνου ένα ευρώ αντιστοιχούσε σε 45 ρούβλια και προχθές έφτασε να αντιστοιχεί μέχρι και 97 ρούβλια. Για τους Ρώσους αυτό σημαίνει πως μέσα σε ένα χρόνο έχασαν τη μισή αγοραστική τους δύναμη.

Μέχρι το τέλος του 2015 οι ρωσικές επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλλουν σε δυτικές τράπεζες τόκους και χρέη  που ξεπερνούν τα 170 δισ. δολάρια.

Δεν πρόκειται για ένα μικρό ποσό και η αδυναμία καταβολής ενός μέρους του μόνο, είναι ικανή να πυροδοτήσει ένα ντόμινο χρεοκοπιών τραπεζών με ανεξέλεγκτες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που αναζωπυρώνεται η κρίση στην Ευρωζώνη με τις χώρες του νότου να κυριαρχούνται από πολιτικές δυνάμεις που αμφισβητούν την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας αλλά και την ίδια την παρουσία των χωρών στο ευρώ.

Από μόνη τους οι τριγμοί της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια παγκόσμια κρίση μεγαλύτερη από εκείνη του 2008 με αφορμή την αμερικάνικη στεγαστική φούσκα των subprimes.

Σ’ αυτό το διεθνές περιβάλλον τους επόμενους μήνες η Ελλάδα ενδέχεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές σε ένα κλίμα σαν αυτό των τελευταίων εβδομάδων σκληρής αντιπαράθεσης, κατάρρευσης της χρηματιστηριακής αγοράς και προβλημάτων με τις καταθέσεις.

Υπάρχουν δηλαδή αυξημένες πιθανότητες η ελληνική οικονομία να βρεθεί στη δίνη μιας εθνικής και διεθνούς οικονομικής κρίσης την οποία το ελληνικό χρηματιστήριο, σαν βαρόμετρο της οικονομίας, θα πρέπει να καταγράψει με την πτώση των τιμών.

Σ’ αυτή τη συγκυρία το πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει ο Γενικός Δείκτης θα είναι το μικρότερο πρόβλημα που θα μας απασχολήσει.



2) Θέλει ο Τσίπρας να κυβερνήσει;

Γεια σας κ. Στούπα, 
 
καταρχήν θα προτιμούσα την ανωνυμία μου αν αποφασίσετε να δημοσιεύσετε τους παρακάτω προβληματισμούς μου.
 
Μερικές φορές αν θες να βρεις τις σωστές απαντήσεις πρέπει να κάνεις και τις σωστές ερωτήσεις, οι οποίες πολλές φορές κρίνονται και ως πιο σημαντικές.
 
Οπότε το ερώτημα που πρέπει να κάνουμε τώρα, κατά την γνώμη μου, δεν είναι αν θα βγει πρόεδρος, αν θα μαζευτούν οι 180, ποιος να μπει προεδρος κλπ.
 
Σε μια ερωτηση πρέπει να απαντήσουμε, ΘΕΛΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ (ΚΑΙ ΚΑΤ΄ΕΠΕΚΤΑΣΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ) ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Ή ΟΧΙ;
 
Την απάντηση εγώ για μένα την έχω δώσει. Νομίζω όχι απλά δεν θέλει, αλλά τρέμει και στην ιδέα μόνο. Είναι ακόμα πολύ μικρός...γιατί να καεί από τώρα;

ΗΚ

3) Εχει γέλιο η ιστορία..
Αυτό που γελάω είναι με μερικούς «νοικοκυραίους» η «επαναστάτες» (όλοι μηνιαίοι επισκέπτες του ΑΤΜ που γεμίζει το κράτος) που κρυφά ή φανερά χαίρονται που πέφτει το ΧΑΑ και χάνουν οι «επιτήδειοι» (=τρομερή λέξη - αγαπημένη των καναλιών!)

Είναι η περίπτωση που οι επιβάτες της ανυψούμενης πρύμνης χαίρονται επειδή λόγω βυθιζόμενης πλώρης αυξάνεται η …απόσταση τους από το νερό.
 
 
Χαιρετισμούς
Ηλίας Κατσαφάδος.
  http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2014/12/blog-post_522.html