Κυριακή, Αυγούστου 31, 2014

Στο ΝΑΤΟ άρον άρον


alt

Νομίζω πως ήρθε η ώρα να αφήσουμε τα βιβλία των προφητειών και να πιάσουμε το Ψαλτήρι...
Κι ο σώζων ευατόν σωθήτω...
Στο ΝΑΤΟ άρον άρον






πηγη


Με παρέμβαση Πούτιν οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντόνετσκ ανοίγουν «ανθρωπιστικό διάδρομο» για τη διέλευση των Ουκρανών στρατιωτών που έχουν περικυκλωθεί στην ανατολική Ουκρανία, με την προϋπόθεση ότι παραδίδουν το στρατιωτικό εξοπλισμό τους, ενώ ο Ουκρανός πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι η χώρα «μπαίνει» στο μονοπάτι ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Ρωσικό άρμα που «κατασχέθηκε» από τους αυτονομιστές. Κίεβο και Δύση αποφεύγουν να μιλήσουν για εισβολή και κάνουν λόγο για «παρείσ-φρηση» Ρωσικό άρμα που «κατασχέθηκε» από τους αυτονομιστές. Κίεβο και Δύση αποφεύγουν να μιλήσουν για εισβολή και κάνουν λόγο για «παρείσ-φρηση» Κυρώσεις και όχι στρατιωτική επέμβαση είναι «το καλύτερο όπλο» για τη διευθέτηση της κρίσης, υποστηρίζουν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, καλώντας τη Μόσχα να σταματήσει τις «παράνομες διευλεύσεις των συνόρων», καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών.

Με τη Μόσχα να συνεχίζει να διαψεύδει την παρουσία ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος μιλώντας για «εικασίες που δεν στοιχειοθετούνται», ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εξήρε για πρώτη φορά τις στρατιωτικές επιτυχίες των αυτονομιστών, καλώντας την κυβέρνηση Ποροσένκο να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να καθίσει μαζί τους στο τραπέζι του διαλόγου. Την ίδια στιγμή, από το Κίεβο ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενιουκ, δήλωσε ότι προωθείται στη Βουλή νομοσχέδιο για την επανέναρξη των διαδικασιών, με στόχο την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε ότι βασικός στόχος της χώρας παραμένει η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, το νομοσχέδιο που προωθείται στο Κοινοβούλιο θα «αποκλείει την ένταξη της Ουκρανίας σε οποιονδήποτε οργανισμό/ένωση που ενδέχεται να σταθεί εμπόδιο στην ένταξή της στην Ε.Ε.» φέρεται, δηλαδή, να αποκλείεται οικονομική ένωση με τη Ρωσία. Μετά τις δηλώσεις Γιάτσενιουκ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ δεν κλείνει την πόρτα στην Ουκρανία.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι ολοφάνερο για όλο τον κόσμο «ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ουκρανία», αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εισβολή». Ο Ομπάμα απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής επέμβασης, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική παρείσφρηση δεν μπορεί παρά να προκαλέσει την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων. Το Βερολίνο μιλά για στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία και η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι στη σημερινή σύνοδο στις Βρυξέλλες συζητείται το θέμα επιβολής νέων κυρώσεων, με στόχο να βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού.

Σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό του ΟΗΕ, ο αριθμός των νεκρών από τις μάχες έφθασε τους 2.593 - ανάμεσά τους περιλαμβάνονται άμαχοι καθώς και Ουκρανοί και αυτονομιστές μαχητές. «Η τάση είναι σαφής και ανησυχητική. Υπάρχει σημαντική αύξηση του απολογισμού των νεκρών στα ανατολικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Σιμόνοβιτς, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση που συνέταξε αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ, δήλωσε πως τα θύματα μεταξύ των αμάχων θα συνεχίσουν να αυξάνονται «καθώς κάθε πλευρά αυξάνει την ισχύ της με επιστράτευση, καλύτερη οργάνωση ή ανάπτυξη νέων μαχητών και περισσότερο εξελιγμένα όπλα και στήριξη από το εξωτερικό». Στην έκθεση κατηγορούνται τόσο οι φιλορώσοι αυτονομιστές όσο και ο ουκρανικός τακτικός στρατός για ευρύ φάσμα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο οποίο περιλαμβάνονται φόνοι, απαγωγές και βασανιστήρια.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, CNN, AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου