Ζει ο Θεος !

Ζει ο Θεος !

Τρίτη, Ιουλίου 15, 2014

Ιερός πόλεμος: Πήγαν στα δικαστήρια τον ήχο της καμπάνας!

 Σχόλιο ΛΦ: Βάζω στοίχημα πως οι φωνές των ιμάμηδων απο τους μιναρέδες δεν θα τους ενοχλούσαν
 Ιερός πόλεμος μεταξύ υπερμάχων και πολέμιων ενός... καμπαναριού έχει ξεσπάσει στον Ιερό Ναό Αγίων Ακινδύνων στους Αγίους Αναργύρους!
Αφορμή για την έντονη διαμάχη μεταξύ των κατοίκων της περιοχής δεν είναι άλλη από την ένταση του ήχου της καμπάνας που έχει οδηγήσει τα δύο «στρατόπεδα» στις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να παρθεί επίσημη απόφαση για το αν θα συνεχίσουν να χτυπούν ή θα σιγήσουν.

Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που διέταξε την «προσωρινή αποσύνδεση του ήχου του ρολογιού του επίδικου κωδωνοστασίου καθ' όλο το 24ωρο, την προσωρινή παράλειψη της χρήσης των εσωτερικών μεγαφωνικών εγκαταστάσεων του Ιερού Ναού αλλά και την προσωρινή μείωση της έντασης των εσωτερικών ηχείων και των κωδώνων στο επιτρεπόμενο από νόμο όριο των 50 db» μέχρι και τις 22 Ιουλίου, οπότε αναμένεται να παρθεί η τελική απόφαση.
Υπογραφές
Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην «Espresso» ο εφημέριος το
υ Ιερού Ναού των Αγίων Ακινδύνων, πατήρ Αντώνιος Μαλούφ, η διαμάχη που αφορά την ένταση του χτύπου της καμπάνας ξεκίνησε από μόλις οκτώ πολίτες της περιοχής που ζητούν την παύση των κωδωνοκρουσιών, επικαλούμενοι τη διατάραξη της οικιακής και ψυχικής τους ειρήνης. Από την άλλη μεριά, ο εφημέριος του ναού, που χρονολογείται από το 1700, έχει ήδη αρχίσει συλλογή υπογραφών των πιστών που θέλουν να ακούνε τις καμπάνες και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει περίπου 1.700 υπογραφές σε σύνολο 2.500 ενοριτών.
«Η μόνη περίοδος που δεν ηχούσαν καμπάνες ήταν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και για να μην ταράζεται ο ύπνος των νεκρών μουσουλμάνων» αναφέρει ο 42χρονος κληρικός και τονίζει: «Η καμπάνα είναι θρησκευτικό σύμβολο και έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα. Το μικρό σήμαντρο που χρησιμοποιείται στον όρθρο συμβολίζει όσα διδάσκει η Παλαιά Διαθήκη, ενώ το μεγάλο τονίζει το κήρυγμα του Ευαγγελίου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που να αναφέρεται στην ένταση του ήχου της καμπάνας. Εχουμε αποταθεί πολλές φορές σε ειδικούς ηχητικών συστημάτων και έχουμε ρυθμίσει την ένταση στα 50 db προκειμένου να είμαστε στα όρια του νόμου περί ηχορύπανσης. Επίσης, κατά τη διάρκεια των ωρών κοινής ησυχίας χτυπάει μόνο η ώρα από το ρολόι και όχι οι καμπάνες προκειμένου να μη διαταράσσεται η ψυχική υγεία των κατοίκων της περιοχής. Ωστόσο εξακολουθούμε να δεχόμαστε παράπονα από οκτώ πολίτες που δεν θέλουν να ακούνε καθόλου τον ήχο της καμπάνας και που κινήθηκαν νομικά εναντίον μας».
Οπως αναφέρει ο αρχιμανδρίτης του Ιερού Ναού Αγίων Ακινδύνων, πατέρας Αντώνιος, οι «πολέμιοι» της καμπάνας έχουν ήδη καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του και αξιώνουν το ποσό των 5.000 ευρώ, επικαλούμενοι ψυχολογική βλάβη λόγω ήχου καμπάνας, αλλά και την τρίμηνη κράτησή του.
Δεν... γουστάρω
«Προσπαθούμε να βρούμε μια μέση λύση που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα σε κανέναν, αλλά αυτοί τα θέλουν όλα δικά τους. Μια Κυριακή, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και ενώ ο ναός ήταν γεμάτος με πιστούς, ήρθε ένας από αυτούς και έκλεισε την πόρτα με το έτσι θέλω λέγοντας "Να μπείτε όλοι μέσα! Δεν γουστάρω να ακούω τη λειτουργία στο σπίτι μου, ούτε το ρολόι που βαράει σαν το Big Ben". Ο τρόπος του ήταν ανάρμοστος, ενώ πολλές φορές δεχτήκαμε τηλεφωνήματα από αγνώστους που μας έβριζαν με χυδαίες εκφράσεις. Καλέσαμε ειδικό, μέτρησε τον ήχο και μας είπε πως η ένταση είναι στο όριο των 50 db και ότι δεν γίνεται να χαμηλώσει περισσότερο. Επίσης κάθε Κυριακή η καμπάνα χτυπάει πάντα μετά τις 8.30 το πρωί και ποτέ σε ώρες κοινής ησυχίας. Μπορεί κάποιοι κάτοικοι να αγαπάνε την ησυχία, αλλά δεν γίνεται να τα ισοπεδώσουμε όλα.
Οσοι διαμαρτύρονται θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως ο ναός βρίσκεται εκεί από το 1700. Ηρθαν να ζήσουν δίπλα στην εκκλησία και επομένως θα έπρεπε να γνωρίζουν πως θα ακούνε την καμπάνα. Αλλωστε οι ενορίες δεν είναι στα βουνά αλλά δίπλα στα σπίτια. Με τις καμπάνες η εκκλησία εκφράζει διάτρανα το πανηγύρι της και ομολογεί την πίστη της. Αν σιγήσουν οι καμπάνες, θα κράξουν οι λίθοι!»
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου