Τετάρτη, Ιουλίου 23, 2014

Οι μηχανές θα καταλάβουν τον πλανήτη

The Artificial Intelligence RevolutionΠότε και πώς οι μηχανές θα καταλάβουν τον πλανήτη. Σε τρεις δεκαετίες από σήμερα, ο άνθρωπος δεν θα είναι πια το κορυφαίο είδος στον πλανήτη, αφού η θέση αυτή θα ανήκει πια στις μηχανές, προειδοποιεί ο Del Monte, φυσικός, επιχειρηματίας και συγγραφέας του “The Artificial Intelligence Revolution”.
 
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι μηχανές θα ξεπεράσουν τον άνθρωπο το 2040, αλλά σύμφωνα με τα όσα είπε ο Del Monte στο Business Insider, αυτό θα συμβεί μάλλον γύρω στο 2045. Τότε θα έχουν φτάσει στο σημείο όπου η ευφυΐα των υπολογιστών και των μηχανών θα είναι όχι μόνο μεγαλύτερη από την ευφυΐα του ανθρώπου, αλλά θα ξεπερνά και εκείνη όλης της ανθρωπότητας μαζί.
Σε κάθε περίπτωση, ο φυσικός προειδοποιεί ότι η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη για αυτή τη νέα εποχή. “Σήμερα, δεν υπάρχει νομοθεσία γύρω από το πόση ευφυΐα μπορεί να έχει μία μηχανή, πόσο διασυνδεδεμένη μπορεί να είναι”, εξηγεί.
“Δεν θα δούμε ένα σενάριο ‘Terminator’ ή έναν πόλεμο. Στα πρώτα στάδια του μετά-τη-μοναδικότητα κόσμου, ένα σενάριο είναι ότι οι μηχανές θα επιδιώξουν να μετατρέψουν τους ανθρώπους σε cyborgs (όντα που είναι κατά ένα μέρος ανθρώπινα και κατά ένα μέρος μηχανές). Αυτό σχεδόν συμβαίνει τώρα, αφού αντικαθιστούμε τα ελαττωματικά άκρα του ανθρώπου με τεχνητά. Θα βλέπουμε τις μηχανές σαν ένα χρήσιμο εργαλείο. Η παραγωγικότητα στις επιχειρήσεις θα αυξηθεί δραματικά σε αρκετές χώρες, με τη χρήση αυτοματισμών.
Στην Κίνα, το ΑΕΠ ανά εργαζόμενο διπλασιάστηκε με τη χρήση μηχανών. Εως το τέλος του τρέχοντος αιώνα, το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου γένους θα έχει γίνει cyborgs. Το δέλεαρ θα είναι η αθανασία. Οι μηχανές θα φέρουν επανάσταση στην τεχνολογία της υγείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν περισσότερο χρόνο αναψυχής, με αποτέλεσμα να πιστεύουμε ότι ποτέ δεν περνούσαμε καλύτερα. Η ανησυχία που έχω είναι ότι οι μηχανές θα μας βλέπουν σαν ένα απρόβλεπτο και επικίνδυνο είδος”, τονίζει.
Ο Del Monte πιστεύει ότι οι μηχανές θα αποκτήσουν συνείδηση και την ικανότητα να προστατεύουν τους εαυτούς τους. Μπορεί “να μας βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο που εμείς βλέπουμε τα βλαβερά έντομα”, προειδοποιεί, εξηγώντας ότι το ανθρώπινο είδος “είναι ασταθές, προκαλεί πολέμους, έχει όπλα αρκετά δυνατά για να αφανίσει όλο τον κόσμο δύο φορές και δημιουργεί ιούς υπολογιστών”. Όλα αυτά δεν πρόκειται να φανούν φιλικά στις μηχανές.
Ο φυσικός εξηγεί ότι έγραψε το βιβλίο του σαν μία προειδοποίηση: Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο ικανή και εμείς σπεύδουμε να την υιοθετήσουμε μόλις δημιουργείται. Για παράδειγμα, ένας βηματοδότης είναι πολύ συνηθισμένο πράγμα, αλλά όπως λέει ο Del Monte, χρησιμοποιεί αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη για να ρυθμίζει την καρδιά μας.
Ένα πείραμα του 2009 έδειξε ότι τα ρομπότ μπορούν να αναπτύξουν την ικανότητα να λένε ψέματα το ένα στο άλλο. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο Laboratory of Intelligent Systems του Ecole Polytechnique Fédérale στην Ελβετία, με τη χρήση ρομπότ που έχουν σχεδιαστεί για να συνεργάζονται προκειμένου να βρίσκουν χρήσιμους πόρους, όπως η ενέργεια, και να αποφεύγουν τους επικίνδυνους. Αυτό που έδειξε το πείραμα ήταν ότι τα ρομπότ έμαθαν να λένε ψέματα το ένα στο άλλο, σε μία προσπάθεια να κρατήσουν όλους τους χρήσιμους πόρους για τους εαυτούς τους.
“Το συμπέρασμα είναι ότι μαθαίνουν την αυτο-συντήρηση. Το εάν έχουν συνείδηση ή όχι είναι συζητήσιμο”, τονίζει ο Del Monte.
“Στρατός” από ρομπότ θα κατασκευάσει τις μπαταρίες των iPhone 6 στην Κίνα. Ο μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης στην Κίνα και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών στον κόσμο, η Foxconn, θα αρχίσει να χρησιμοποιεί ρομπότ για τη συναρμολόγηση των προϊόντων της σε διάφορα εργοστάσια της χώρας.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο IT Home, η νέα αυτή πρακτική θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στα νέα iPhones και iPads της Apple, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους συνεργάτες της Foxconn. Microsoft, Sony, BlackBerry και Nintendo συνεργάζονται επίσης με τον κινεζικό κολοσσό.
Η Foxconn ανακοίνωσε ότι τα νέα “Foxbots” της θα κοστίζουν από 20.000 έως 25.000 δολάρια για να κατασκευαστούν, αλλά το καθένα από αυτά θα είναι σε θέση να κατασκευάζει 30.000 συσκευές. Σύμφωνα με τον CEO της Foxconn, Terry Gou, η εταιρεία θα ξεκινήσει “προσλαμβάνοντας” 10.000 ρομπότ για τα εργοστάσιά της πριν διευρύνει το συγκεκριμένο project. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ρομπότ βρίσκονται ήδη στο “τελικό στάδιο δοκιμών”.
Υπενθυμίζεται ότι το Reuters είχε αναφέρει το 2011 ότι η Foxconn σχεδιάζει να κατασκευάσει έως και ένα εκατομμύριο ρομπότ έως το 2014 προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία κατασκευής των προϊόντων της και να μειώσει το αυξανόμενο κόστος εργασίας.
Τα ρομπότ ίσως βοηθήσουν επίσης τη Foxconn να αποκαταστήσει τη φήμη της, καθώς η εικόνα της έχει πληγεί από αναρίθμητες κατηγορίες για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, κατάχρηση εξουσίας από τη διοίκηση, χαμηλές αποδοχές, περιβαλλοντική μόλυνση, διακρίσεις των δύο φύλων και άλλες διαμαρτυρίες.
Επιπλέον, υπήρξε ένα κύμα αυτοκτονιών εργαζομένων το 2009 και αιχμηρά δημοσιεύματα από τους New York Times, που ανάγκασαν τον επικεφαλής της Apple Tim Cook να ελέγξει τις εγκαταστάσεις της προμηθεύτριας εταιρείας του στην Κίνα.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι η πιθανόν η Apple να έχει βοηθήσει την Foxconn στην κατασκευή των νέων ρομπότ, καθώς τα ετήσια οικονομικά στοιχεία της εταιρείας για το 2016 αποκαλύπτουν μία επένδυση της τάξης των 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μία “προηγμένη αλυσίδας παροχής τεχνολογίας” με ένα ποσοστό των χρημάτων να πηγαίνει απευθείας σε “προηγμένα μηχανήματα συμπεριλαμβανομένων ρομπότ συναρμολόγησης”, σύμφωνα με το ΜacRumors.
Στις αρχές του χρόνου, η κινεζική εφημερίδα Digitimes ανέφερε ότι η Apple θα αυτοματοποιούσε την παραγωγή μπαταριών των iPhones σε μία προσπάθεια να μειώσει το μεγάλο αριθμό των εργαζομένων που εμπλέκονται σε αυτή τη φάση της παραγωγικής διαδικασίας.
Εκτός από τα ρομπότ, η Foxconn έχει προσλάβει 100.000 επιπλέον προσωπικό για την κατασκευή του νέου iPhone 6, όπως έχει μεταδώσει το Reuters.
Από ποιόν κινδυνεύει το ανθρώπινο είδος;
Δεν είναι σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας αν και υπάρχουν πολλές ταινίες με αυτή την πλοκή.
Τα ρομπότ θα έχουν κατακτήσει το ανθρώπινο είδος έως το 2045. Αυτή είναι η άποψη διάφορων επιστημόνων, βασιζόμενη στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος στο απώτερο μέλλον, θα δημιουργήσει την “αληθινή τεχνητή νοημοσύνη” με συνέπεια το ανθρώπινο είδος να καταλήξει υποχείριο των ρομπότ. Ποιές θα είναι όμως, οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης;
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του, στο Business Insider, ο φυσικός Louis Del Monte, δήλωσε ότι η ιδιομορφία του μέλλοντος, που πλησιάζει πολύ γρήγορα, θα είναι ότι η νοημοσύνη των μηχανών θα υπερκεράσει ακόμη και αυτή των πιο έξυπνων ανθρώπων.
“Μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης φυλής θα έχει γίνει “cyborgs” (μισός άνθρωπος, μισός μηχανή). Ο στόχος θα είναι η επίτευξη της αθανασίας. Οι μηχανές θα κάνουν σημαντικές ανακαλύψεις στην ιατρική τεχνολογία, περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο και θα νομίζουμε ότι είμαστε πολύ τυχεροί. Η ανησυχία μου είναι, όμως, ότι οι μηχανές θα μας βλέπουν ως ένα απρόβλεπτο και επικίνδυνο είδος.”
“Η ανθρωπότητα είναι ασταθής, δημιουργεί πολέμους, διαθέτει όπλα για να καταστρέψει τον κόσμο δύο φορές(!) αλλά και να δημιουργήσει ιούς υπολογιστών”, λέει ο διάσημος φυσικός. Κανένα από αυτά δεν είναι ιδανικά χαρακτηριστικά για έναν πιθανό γείτονα και ο Del Monte προειδοποιεί ότι ευφυείς μηχανές θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους ή ακόμη και να προσπαθήσει να πείσει τους ανθρώπους να ενσωματώσουν πάνω τους ανώτερα συνθετικά μέρη.
Παρά τις σημαντικές αποτυχίες στον τομέα της τεχνολογίας, η ανθρωπότητα φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο προς τη δημιουργία αληθινής τεχνητής νοημοσύνης. Για το αν θα συμβεί αυτό και σε τι βαθμό, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν. Ο διευθυντής μηχανικής της Google, Ray Kurzweil, για παράδειγμα, πιστεύει ότι το 2045 είναι μια πιθανή ημερομηνία λόγω της εξέλιξης της επεξεργαστικής ισχύς, η οποία διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες.
anti-neotaxites.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου